Şap hastalığı Urfa'da piyasayı kötü etiledi
Şanlıurfada et ihtiyacı diğer illerden karşılanıyor. Şap hastalığı nedeniyle canlı hayvan kesiminin durduğu Şanlıurfada, et ihtiyacı diğer illerden karşılanıyor.
Şanlıurfada son günlerde ortaya çıkan Şap hastalığı, halkı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Şap hastalığı nedeniyle canlı hayvan kesiminin durduğu kentte, halkın et ihtiyacını karşılamak isteyen kasapların il dışından et temin ettiği belirtildi.
Şanlıurfa Kasaplar Odası Birliği Başkan Vekili H. Mahmut Şimşek, Şap Hastalığı nedeniyle besicilerin değişik illerden hayvan getirdiklerini bu durumun piyasayı olumsuz söyledi.
Hayvan pazarının kapatılmasından dolayı başka illerden hayvan alma mecburiyetinde kaldıklarını ifade eden Şimşek, Bu durum piyasayı ve esnafı etkilemiştir. Çünkü hayvan pazarımız kapatıldı ve Hayvan satışı yasaktır. denildi. Kimisi mecburen dışardan etini getiriyor. Çünkü kasap, hayvan kesme mecburiyetinde, dükkânını açmak mecburiyetindedir. Urfada hayvan alınmadığında komşu vilayetlere gitmesi gerekiyor. Bu da maliyet bindiriyor, yük bindiriyor. dedi.
Her yıl bu durumla karşılaştıklarını söyleyen Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: Biz besici esnaflar olarak her birimiz farklı illerde hayvan getiriyor. Ne bunu engelleyebilirsin ne de bunun önüne geçebilirsin. Şap hastalığı bütün vilayetlere bulaşır. Her yıl bunu yaşıyoruz. Eskiden Şap hastalığı iki çeşitti. Veterinerlerde bu iki çeşit hastalığa ilaç bulundururdu. Şimdi ise 4-5 çeşit Şap hastalığı çıkıyor. O 2 çeşit hastalığın haricinde çıkan diğer hastalıklara iğnesi ve ilacı olmadığı için hayvan iyileşmiyor. Sınıflandırılmış Şap hastalığında 2 çeşit tedavi ilaçları var. Bu durumda kaderine tevekkül edeceksin çünkü başka bir şey yoktur.
Sakatat gelmediği için çevre illerden et getirdiklerini, dolayısıyla fiyatları etkilediğini söyleyen diğer bir kasap Sadık Saldırıcı, Şap hastalığından dolayı hayvan pazarımız tarım il müdürlüğü tarafından 2 haftalığına kapatılmıştı. Bundan dolayı kesim olmadığı için bize sakatat gelmiyor. Mecburen dışarıdan getiriyoruz, yani Gaziantepten, Diyarbakırdan getiriyoruz. Bundan dolayı ister istemez fiyatlar daha değişik yansıyor. Hastalığın giderilmesi için de çaba sarf etseler iyi olur. Bu sayede bizdeki et fiyatlarımız düşer. Halkımız et almak istiyor ama pahalı olduğu için geri adım atıyor. Hâlbuki uygun olursa halk et alıp evinee götürür. şeklinde konuştu. (Ramazan Casuk, Mehmet Demir- İLKHA)