Antep fıstığında resmi rekolte tahmini sonuçları açıklandı
Türkiye'de Antepfıstığı üretiminin yüzde 97'sinin üretildiği 6 ilde yapılan saha araştırmalarına göre, bu sezon 144 bin 112 ton Antep fıstığı üretiminin gerçekleşmesinin beklendiği belirtildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ’Antep fıstığı Rekolte Tespit Komisyonu’ tarafından hazırlanan 2015 yılı Antep fıstığı resmi rekolte tahmin sonuçları Gaziantep Ticaret Borsası’nda açıklandı.
Gaziantep Ticaret Borsası’nın yaklaşık 1.5 yıl önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde başlattığı girişimler sonucu oluşturulan ‘Antep fıstığı Rekolte Tespit Komisyonu’ çalışmalarını tamamlayarak Antep fıstığına ait tarihteki ilk resmi rekolte tahmin raporunu açıkladı.
Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş ve Kilis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, Ziraat Odaları ve Ticaret Borsalarının temsilcilerinin katılımlarıyla kurulan komisyonun hazırladığı rapor, GTB’de düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı.
Gaziantep Ticaret Borsasında ki toplantıya, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan ve Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit katıldı.
Türkiye genelindeki Antep fıstığı ağaç sayısı ve oluşturulan yeni rekolte tahmin metodu hakkında bilgilerin verildiği toplantıda, Gaziantep Ticaret Borsası, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Türkiye’de 2015 yılı üretim sezonunda tarihi bir rekorla, 144 bin 112 ton Antep fıstığı ürün rekoltesinin gerçekleşmesini tahmin ettiklerini söyledi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Tiryakioğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde, Gaziantep Sanayi Odası, Ticaret Odası, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, Nizip Ticaret Odası, Nizip Ticaret Borsası ve Gaziantep Milletvekillerinin destekleriyle başlattıkları Antep fıstığı ortak akıl çalışmalarının ilk meyvesini almaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.
Antepfıstığı üretiminin artırılmasını ve kayıt altına alınmasını hedefleyen çalışmalar doğrultusunda şu ana kadar sektör temsilcilerinin katılımıyla çeşitli tarihlerde 5 farklı toplantının gerçekleştirildiğini ifade eden Tiryakioğlu, bu görüşmeler çerçevesinde kurulan ‘Antep fıstığı Rekolte Tespit Komisyonu’nun saha çalışmalarını tamamlayarak tarihin ilk resmi Antep fıstığı rekolte tespit raporunu hazırladığını dile getirdi.
Hazırlanan tahmini rekolte raporunun, gerçeğe en yakın tespiti belirleyecek olmasından dolayı, piyasalarda yaşanan spekülatif dalgalanmaların önüne geçilebileceğini aktaran Tiryakioğlu, bu şekilde arz-talep dengesine göre en uygun fiyatında oluşacağına dikkat çekti.
Tahmini resmi rekolte 144 bin ton
Antep fıstığı Rekolte Tespit Komisyonunu tarafından hazırlanarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunulan tahmin raporuna göre bu hasat sezonunda Antep fıstığı rekoltesinin 144 bin 112 ton olarak gerçekleşmesinin ön görüldüğünü aktaran Tiryakioğlu, “Çıkan bu sonuç bizim borsa olarak kendi imkânlarımızla yaptığımız çalışmalar sonucu daha önce açıkladığımız 140-150 bin ton tahmini rekolte rakamıyla bire bir örtüşmekte. Bundan sonraki hedefimiz ağaç sayısı ile ilgilide teknik çalışmalar yürütmek olacak. Ama buradan şunu da özellikle belirtmek istiyorum ki Antep fıstığımız artık resmi olarak bakanlığımızın gündemindedir.” dedi.
İhracat artacak
Antep fıstığı hasat sezonunun başlamasıyla birlikte ihracatta da satış yoğunluğunun gözlendiğini belirten Tiryakioğlu, “İlerleyen zamanlarda Antep fıstığı ihracatında diğer yıllara oranla 1’e 5 artış olacağını tahmin etmekteyiz. Tabi bunlarda şu an için tahmin ama özellikle bu yıl ihracat bağlantılarının arttığını ve çeşitli çalışmaların yapıldığını görmekteyiz. Ürün fiyatlarında belli bir noktaya gelmesiyle birlikte dünya pazarlarında hak ettiğimiz noktaya geleceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Araştırmalar ilçelerde yapıldı
Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan ise Antep fıstığında rekolte tahminin her yıl yapıldığını fakat bu sezon resmi bir açıklama yapabilmek için farklı bir metot üzerinde daha koordineli bir çalışma yaptıklarını ifade etti.
Aslan, ayrıca Türkiye genelinde 50 milyon 482 bin Antep fıstığı ağacının bulunduğunu ve bunların yaklaşık 40 milyonunun meyve verdiğini sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)