Şanlıurfa'ya vaad edilen en büyük proje; Gıda OSB
Seçime çok kısa bir süre kala her siyasi parti beyannamesi ile vaatlerde bulunurlarken, vekil adayları ilinde ve hitap ettiği çevresinde ayrıca vaatlerde bulunuyorlar.
Şanlıurfa için son yılların diyorum belkide tarih boyunca en büyük vaadi AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, "Urfa'ya Gıda Organize Sanayi" kurduracağım oldu.
Bir ülkeyi dünya arenasında varlığını ürettiği markalarla anlaşılır. Bir şehrin değeri ise yine markalarlar meydana çıkar.
Şanlıurfa Tarih, Turizm ve Tarım üçlü T'si ile Türkiyenin en zengin coğrafyasında bulunuyor. Turizmin gelişmesi için Türkiye'nin en büyük müzesini geçen dönem Urfa vekili olan Bakan Faruk Çelik Haleplibahçe mevkiinde Şanlıurfalılara kazandırdı. Açık hava müzesi olan Şanlıurfa'ya bu yatırım Türkiye ölçeğinde büyük olsa da Şanlıurfa için devede kulak olduğunun altını çizelim ve geçelim.
Üçlü T'den olan Tarih ise Göbeklitepe kazısı ile her ne kadar gün yüzüne çıktıysa da Urfalılar bir türlü tanıtımı yapamadılar. Dünyanın tarihini değiştiren dev anıt, Urfa'nın yanı başında uyumaya devam ediyor.
Faruk Çelik'in en büyük vaadi ise Tarım.
Şanlıurfa'nın Türkiye'de sulanılabilir arazinin yüzde 11'ini bağrında barındırması ve dünyanın en büyük projelerinden olan GAP'la birleşmesinden meydana gelen ambarı, bir türlü markalaşmaya çeviremedik.
Ruha TV'de yaptığım "Hayırlı işler" programıma ayrı ayrı konuk olan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı, Gıdacılar Kooperatif başkanı, Lokantacılar ve tatlıcılar başkanı, Fırıncılar Odası Başkanı, Bakkallar Odası Başkanı, Şutim Başkanı, OSB müdürü başta olmak üzere tüm konuklarım markalaşmanın üzerinde durdular.
İşte bu ambarı fark eden ve markalaşmanın önemini bilen Faruk Çelik Şanlıurfalılara sesiz sedasız en büyük vaadini "GIDA OSB" kurma sözü ile verdiği kanısındayım.
Şanlıurfa'nın tarım ambarında yetişen Fıstık, Mercimek, Buğday, Mısır, Pirinç, Üzüm, Nar, Pamuk, Biber, Domates, patlıcan'ın yanında tere yağı, çiğköfte, lahmacun, kebap gibi zengin mutfağını markalaştırmanın gerekliliği ve Şanlıurfa'ya getireceği katma değeri ile Şanlıurfa bölgenin devi olacak.
Bu anlamda Şanlıurfa'nın ekonomist kurmayları seçime değil ama seçimden sonra markalaşacak ürünlerin üretimi ile ilgili olarak AR-GE çalışmalarına başlayabilirler.
2016 yılının sonunda GIDA OSB'nin devreye girmesiyle birlikte markalarıyla sadece Türkiye'ye değil Ortadoğu ve hatta Avrupa'ya GAP Havalimanından kargo uçakları ile üretimlerini ihraç edebilirler.
En genç nüfusa sahip Şanlıurfa, tarıma dayalı sanayisi ile ülkenin lokomotifi olabilir.
Merkezde iki OSB biterken üçüncü OSB temelleri atılıyor. Besi OSB yapılıyor. Akçakale, Birecik, Siverek ve Viranşehir OSBlerinin devreye girmesi ile tarih, tarım ve turizm kenti sanayi kenti olarak süper lige çıkmış olacak.
Dip not: Arz-ı Mev'ud planları dahilinde İNSANSIZLAŞTIRILMAK istenen Şanlıurfa'ya bu yatırımlar insanlık görevi olarak engellememeli!..