Şanlıurfa'nın yoksulluk olgusu araştırıldı
Şanlıurfa'da kayır dışı istihdam ve yoksulluk olgusunu yerel düzeyde araştırıp çözüm bulabilmek amacıyla yürütülen çalışmada bin 534 aile ile görüşüldüğü açıklandı.
Şanlıurfadaki yoksulluk olgusunu ortaya çıkarıp çözüm bulabilmek kapsamında yürütülen Şanlıurfa İli Süleymaniye Alt bölgesinde Bulunan Mahallelerin Yoksulluk Olgusunun Araştırılması Raporu SGK il binası konferans salonunda düzenlenen toplantıda açıklandı. Toplantıda, vali yardımcısı Aylin Kırcı Duman, SGK İl Müdürü İsmail Ünlü, Kal-Der (Kalkınma Derneği) Başkanı Mehmet Yumuşak birer konuşma yaptılar.
Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen, Şanlıurfa Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Şanlıurfa Kalkınma Derneği (KAL-DER) işbirliği ile yürütülen Şanlıurfa İli Süleymaniye Alt Bölgesinde Bulunan Mahallelerin Yoksulluk Olgusunun Araştırılması Projesi ile Şanlıurfa Süleymaniye alt bölgesinde bulunan toplam nüfusu 93833 olan 8 mahallede yoksulluk olgusu araştırıldığı belirtildi.
Tarım işçiliğinden sanayileşmeye geçiş ve kayıtlı istihdam konularında çalışma yaptığını belirten Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, işsiz ve yoksul ailelerin fazla bulunduğu bir alanda bu çalışmaların yapılmasının iyi olduğunu söyledi.
Toplantıda konuşan Kal-Der (Kalkınma Derneği) Başkanı Mehmet Yumuşak, Proje kapsamında, Süleymaniye alt bölgesinde bulunan Akşemsettin, Akabe, Direkli, Süleymaniye, Bağlarbaşı, Yavuz selim, Devteşti ve Ahmet Yesevi Mahallelerinde ikamet eden 1.534 hane ile görüşülerek bu ailelerin demografik özellikleri, eğitim durumları, gelir-gider durumları, harcama kalemleri, sosyal durumları vb. özellikleri hakkında araştırma yaptıklarını söyledi.
Yumuşak yapılan bu çalışmayla yoksulluk olgusuna dair üretilen veriler ile yoksulluğun daha derinlemesine anlaşılarak yoksulluğun çözümlenmesine imkân verecek verilerin elde edildiğini ifade etti.
Şanlıurfa tarım ve inşaat işçilerinin çokluğu, düşük ücretle çalışmanın yaygın olması, gelir dağılımındaki adaletsizlik, işsizlik gibi sorunların sebebinin yoksulluk olduğunu söyleyen SGK Müdür İsmail Ünlü, Bu proje ile Süleymaniye alt bölgesine ait yoksulluk olgusuna dair üretilen veriler ile Şanlıurfa için Ortadoğunun gelişen ticaret merkezi vizyonuna ulaşmanın önündeki yoksulluk engelinin aşılması, Ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda Kamu ve Kurum yapacakları çalışmalara yön vermek ve kayıt dışı oranını azaltılmasını sağlarken dolaylı olarak da sosyal güvenlik prim gelirlerinin arttırılması hedeflenmektedir. dedi.