Şanlıurfa'nın yaz tatlısı; Palıza
Sıcak aylarda serinlemek için tüketilen, yapılışı rahat ve kolay, ucuz maliyetli bir tatlı çeşidi. Halk arasında bici bici de denen bu tatlının Güneydoğuda bilinen adıdır palıza.
Bu tatlının ana malzemesi, nişasta, pudra şekeri ve şerbettir. Palızada rendelenmiş buz, yaz aylarında olmazsa olmazdır. Geçmişte her evde çokça yapılan bu nişasta temelli tatlı, günümüzde lüks restoran ve kafeteryaların menülerinde ikram ediliyor. Dilinmiş nişasta parçalarının üzerine rendelenmiş buz da ilave eden olur. Tercihe göre muz, üzüm, kiraz veya kivi gibi mevsim meyveleri konarak yenir.
Palızanın Hazırlanışı:
Nişasta (nişe), derin bir tencerede su ile az katı bir kıvama gelene kadar pişirilir. Dibi tutmaması ve top şekle gelmemesi için devamlı karıştırılır. Koyulaşan karışım düz bir tepsiye boşaltılır. Üzeri nemli bir tülbent veya ince bez ile kapatılır. Buzdolabında soğumaya bırakılır. Soğumuş ve katılaşmış karışım küçük küp şeklinde dilimlenir. Kâse veya kaplara konan katılaşmış nişe yemeye hazırdır.
Palıza malzemesi: 1 su bardak nişe (nişasta) ile 5 ya da 6 su bardağı su.
Genellikle gül suyu katılarak hazırlanan suya pudra şekeri eklenerek yapılan sıvı palızanın ikinci ana malzemesidir. Şerbet haline gelinceye kadar karıştırılan pembe renkli sıvı dilimlenmiş küp şeklindeki palızanın üzerine dökülür.
Şerbet malzemesi: 1 litre su ve gül suyu (gül yaprağı da katan olur), damak tadına göre şeker kullanılır. Havanda dövülmüş toz şeker en çok tercih edilendir. En çok kullanılan tatlandırıcı ise sulandırılmış kızılcık şerbetidir. Meyan kökünden elde edilmiş şerbeti tercih edenlerde olur.