Şanlıurfa’nın sağlık sorunları çözüm bekliyor

Yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Şanlıurfa’da fiziki şartlar ve insan kaynakları noktasında ciddi bir eksikliğin olduğunu belirten SAĞLIK-SEN Şanlıurfa Şubesi, yapımı devam eden yeni hastanelerle bu sorunların giderilmesini beklediklerini söyledi.

Şanlıurfa’nın sağlık sorunları çözüm bekliyor

Suriye’deki iç savaştan sonra yaşanan büyük göç dalgalarının Şanlıurfa’ya gelmesi ilde hem sağlık çalışanı hem de yer sorununu oluşturdu. Zaten yaklaşık 2 milyon olan ilin nüfusu gelen göçlerle beraber daha da arttı. Nüfusun giderek artış gösterdiği ilde birçok sağlık sorunu çözüm bekliyor. Konuyla ilgili konuşan Sağlık-Sen Şanlıurfa Şubesi Başkanı Dr. Faruk Günak, ilde fiziki şartlar ve insan kaynakları noktasında ciddi bir eksikliğin olduğunu, yapımı devam eden yeni hastanelerle bu sorunların giderilmesini beklediklerini söyledi.

 

Şanlıurfa bir milyon sekiz yüz bin nüfusu ile büyük şehir aynı zamanda yaklaşık olarak 400-500 bine yakın Suriyeli misafiri bulunan bir il şu anda 3-4 yıldır ciddi manada sağlık hizmetini kesintisiz olarak yürütmeye çalışıyor. Personel noktasında Şanlıurfa’da ciddi sıkıntılar var. Hizmet açısından baktığımızda yüzde yetmiş-seksen civarı gelen insanlar hizmet alıyor. Ama fiziki şartlar ve insan kaynakları noktasında ciddi bir eksiklik var. Şanlıurfa’daki bu sorunları ve taleplerimizi yetkililere ilettik inşallah önümüzdeki Mart ve Nisan aylarında da bunun sonucunu göreceğiz.” diye konuştu.

 

Gelen göçlerden dolayı Şanlıurfa’ya dışarıdan takviye yapıldı

Sağlık Bakanlığının özellikle göç dalgasından en fazla etkilenen illerden biri olan Şanlıurfa’ya takviye sağlık ekipleri gönderdiğini belirten Günak, “ Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu’nun doktor noktasında büyük katkıları oldu. Özellikle AFAD ekipleri ile 112 ekipleri, ilimize ciddi takviyeleri oldu. Özellikle Kobani’ den gelen misafir halka kesintisiz sağlık hizmeti verilmiştir.” Şeklinde konuştu.

 

Yapımı devam eden yeni hastanelere nefes aldıracak

Eski hastanelerin Şanlıurfa’nın hızla artan nüfusuna cevap veremediğini ifade eden Günak, “İlimizde yaklaşık yılda 50 bin doğum gerçekleşiyor. Eskiden fiziki şartlar kötüydü ancak şu anda Sağlık Bakanlığı tarafından hızla yapımı devam eden Eyyübiye’ deki 1400 Yataklı Devlet Hastanesi inşaatı devam ediyor. Bu hastanede kadın doğum ve çocuk ağırlıklı olarak önümüzdeki yaz faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Bu durumda bu sorunların azalacağını bekliyoruz.” dedi.

 

3 hasta çocuk aynı yatakta kalıyor

Geçenlerde kendisinin de Çocuk Hastanesinde 3 çocuğun aynı yatakta kaldığını müşahede ettiğini söyleyen Günak, “Geçen hastaneye gittiğimde gerçekten bir odada 3 tane hastanın kaldığını gördüm ama o insanları dışarı gönderme şansımızda yok ama o insanlara bir şekilde hizmet vermemiz gerekir. Şu anda Osman Bey Kampüsünde yapımı devam eden 600 Yataklı Üniversite Hastanesinin inşaatının yüzde doksanı bitmiş durumda bunun içerisinde çocuk bölümleri de olacaktır. Burası hizmete açıldığı zaman buradaki sıkıntılar azalacaktır.” sözlerini kullandı. (Osman Gülebak- Abdulhakim Bulut-İLKHA)