Şanlıurfa'nın Geleceği Planlanıyor
Şanlıurfa Valiliği tarafından yürütülen “Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı ve Şanlıurfa Uygulaması” ve “Şanlıurfa’nın Geleceği Çalıştayı” Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Programa Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen, Prof. Dr. Hüseyin Kaplan, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Harran Üniversitesi Rektörü İ. Halil Mutlu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
ÇEKÜL Vakfının Şanlıurfa’da yaptığı 6 aylık araştırmanın ardından vakfın hazırladığı restorasyon ve röleve projelerinin bulunduğu tarihi yapı resim ve taslaklarından oluşan sergi açıldı.
Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezinin bahçesinde açılan sergiyi Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen ile birlikte gezip, restorasyon ve röleve projeleri çizilmiş yapılar hakkında bilgi aldı.
Serginin gezilmesinden sonra, Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Şanlıurfa’nın Geleceği Çalıştayıyla” program devam etti. Çalıştayda Şanlıurfa Valiliği Proje Ofisi Uzmanı Mehmet Cengiz tarafından valiliğin gerçekleştirdiği projeler hakkında bir sunum yaptı. Çalıştayda belirlenen projeler üzerinde tüm katılımcılar fikirlerini belirterek, projelerin nasıl yapılması hakkında tartıştı.
“Şanlıurfa’nın Geleceği Çalıştayı”nda söz alan Vali Nuri Okutan, İl Özel İdaresi, ŞURKAV, Belediye Başkanlığı, Harran Üniversitesi ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte Şanlıurfa’nın tarihi yapıları hakkında çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Valilik, Belediye ve SODES’in çalışmaları bir bütünlük arzettiğinin altını çizen Vali Okutan, ÇEKÜL’ün de bu çalışmaya katılması ile birlikte dağınık gibi görünen çalışmaların aynı amaç ve paydada buluşturulması gerektiğini söyledi.
Bütün gücüyle bu çalışmanın arkasında olduğunu ifade eden Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, ÇEKÜL’ün de kendilerine vereceği bilgiler ışığında çalışmaların ufuk açacak bir yön alacağını bildirdi.
Nuri Okutan, el Sanatları ve kültür envanteri çalışmaları yaptıklarını belirterek, “Envanter çalışmalarımızda önemli noktalara gelindi. El sanatları envanterin çıkarılması için köy köy dolaşıldı. Bununla ilgili bir çalıştay yaptık ve kitap hazırlanıyor. Uygulamaya geçildi. Kazazcılık, Keçecilik, Çulhacılık, Halıcılık gibi 9 el sanatını aktif hale getirdik. Şanlıurfa El Sanatlarını Müzesini açtık. Çalışmalarımız devam edecek” dedi.
Cazibe Merkezi Projesinin önemine değinen Vali Okutan, “Bu çalışmalar olmazsa, bizim çalışmalarımız eksik kalır. Millet Hanı’nın ihale edildi ve restorasyon çalışmaları yapılacak. Barutçu ve Topçular Hanıyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.
Okutan, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün bölgede çok önemli çalışmalarının olduğunu ifade ederek, “Onları da bu çalışmanın bir halkası olarak kabul etmeliyiz” dedi.
Çalıştayın sonunda Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, herkesin el ele verip, Şanlıurfa’nın tarihi ve turistik yapılarını ortaya çıkarması için tüm gücüyle çalışması gerektiğini söyleyerek, “Tartışmayı bitirip, bir an önce ortak akıl ile uygulamaya geçmeliyiz. Bu programın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen ise, Şanlıurfa’nın eskiden olduğu gibi yine su ile anılan bir kent olması gerektiğini söyledi. Tarihi yapıları temizleme hareketine herkesin katılması gerektiğini belirten Metin Sözen, “Çok hızlı yol almalıyız. Yapılan çalışmalardan umutlar çok yüksek. Eylül ayının sonunda pırıl pırıl bir Şanlıurfa için önemli adımlar atılmış olacak” dedi.
“Şanlıurfa’nın Geleceği Çalıştayı”nda belirlenen 6 Proje Başlığı şöyle; “Antik Edessa Kentindeki Mağaraların Turizme Kazandırılması ve Besiciliğin Desteklenmesi Projesi”, Sokak, Cephe Sağlıklaştırma ve Kültür Adası Projesi”, “Kale Eteğinin Turizme Kazandırılması Projesi”, Haşimiye Meydanını Tarihi Dokusuna Kavuşturma Projesi”, “GAP Vadisi Projesi” ve “Çok Amaçlı Kültürel Salon Projesi”.
İl Özel İdaresi’nin “Kale Eteğinin Turizme Kazandırılması Projesi” kapsamında Kale Eteği’nde bulunan 300 evin kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Bu evlerde yaşayan ailelerden gönüllülük esasına göre, (kamulaştırma bedeli hariç” her evden en az birer kişi olmak üzere evlerin yıkımı ev sahiplerine yaptırılıp, ekonomik kazanç sağlanması; Yine bu aileler arasından çıkacak kursiyerlere İŞKUR aracılığıyla hem mesleki eğitim hem de cep harçlığı verilmesi hedefleniyor. Projenin sonunda yeterlilik belgesi alıp meslek öğrenen kursiyerler, “Sokak, Cephe Sağlıklaştırma ve Kültür Adası Projesi”nde istihdam edilmesi amaçlanıyor.
www.balikligol.com