Şanlıurfa'nın bazı STK'larından dersane tepkisi

Şanlıurfa’da faaliyet gösteren 43 STK başkanı dershane ve etüt merkezlerinin kapanmak istenmesine tepki gösterdi

Şanlıurfa'nın bazı STK'larından dersane tepkisi

ÖZEL EĞİTİME YASAK GETİRİLMEK İSTENMESİNE STK’LARDAN BÜYÜK TEPKİ

 

Şanlıurfa’da faaliyet gösteren 43 sivil toplum kuruluşu ortak basın toplantısı düzenleyerek, hükümetin dershane, etüt merkezi gibi eğitim kurumlarının kapatılmasına ilişkin kanun teklifini doğru bulmadıklarını beyan ettiler.

Şanlıurfa Genç İşadamları Derneği (ŞUGİAD) Başkanı Mehmet Öksüzoğlu, Kimse Yok mu Yardımlaşma ve Dayanışma  Derneği Şanlıurfa Şubesi Başkanı M. Akan Işıkyıldız, Harran Üniversitesi Mezunları Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Batur, Divan Şanlıurfa Kültür Eğitim Derneği Başkanı M. Akan Işıkyıldız, Şanlıurfa Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı Taner Hafızoğlu, Şanlıurfa Teknik Elemanları Derneği Başkanı Ahmet Karaca, Umut Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Zeki Kahvecibaşı, Şanlıurfa Yağmur Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Tuba Avcı, Karaköprü F.S. Ahmet Camii’ni Geliştirme  Derneği Başkanı Müslüm Halhallı, Şanlıurfa Sağlık Mensupları Derneği Başkanı Ömer Faruk Baysal, Özel Murat Lisesi Mezunları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Ertekin, Çağlayan Okulları Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Mustafa Üsküplü, GAP Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Murat Süngü, Akçakale Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Geçit, Suruç Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Yağmurlu, Harran Eğitim Gönüllüleri Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Altunboğa, Sağlıklı Kadınlar Derneği Başkanı Eylem Alıcı, Hilvan Eğitim Gönüllüleri Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Görüş, Şanlıurfa İmam Hatip Okulları Mensupları Derneği Başkanı Metin İne, Harran Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Namık Kemal Karabiber, Şanlıurfa Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Namık Kemal Karabiber, Şanlıurfa Diyanet Mensupları Derneği Başkanı Halil Öztürk, Şanlıurfa Köyleri Kalkındırma Derneği Başkanı Mithat Beşkat, Şanlıurfa Memurları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Uğur Öğretmen, Murat Genç İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Ertekin, Suruç Kadınları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İslim Kandemir, Aktif Serbest Çalışanlar Derneği Başkanı Mahmut Karaçoğlu, Harran Üniversitesi İlahiyat Mezunları ve Mensupları Derneği Başkanı Mehmet Çelik, Şanlıufa Fem ve Feza Dershaneleri Derneği Başkanı Mehmet Tahir Çelik, Veteriner Hekimler Geliştirme Derneği Başkanı İlker Çamkerten, Tomurcuk Eğitim ve Kültür Gençlik Derneği Başkanı Esranur Cafer, Hilvan Nilüfer Eğitim, Kültür ve Gençlik Derneği Başkanı Özlem Demir, Siverek Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Eyyüp Yıldırım, Gülşehir Kadın Aile ve Çocuk Derneği Başkanı Sevim Yumlu, Ceylan Kadın Aile ve Çocuk Derneği Başkanı Mehmet Ölçer, Birecik Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Sadık Şahin, Birecik Genç İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Yavuz, Damla Kadın Aile ve Çocuk Derneği Başkanı Çiğdem Yetim, Yukarı Göklü Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hasan Mavigök, Ceylan Eğitim Gönüllüleri Yardımlaşma Derneği Başkanı Sabri Çelik, Viranşehir Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Hüseyin Yelmen ve Yeşilova Eğitim Sevdalıları Derneği Başkanı Hüseyin Hatipoğlu ŞUGİAD hizmet binasında bir araya gelerek dershane ve etüt merkezlerinin kapatılmasına ilişkin yasa teklifine tepki gösterdiler.

Hükümetin özgürlükten yana tavır sergilediği son günlerde özel eğitime yasak getirmesinin iş adamları olarak kendilerini derinden üzdüğünün dile getirildiği basın toplantısında şu görüşlere yer verildi:

“Dershaneler ve Etüt Eğitim merkezleri bir ihtiyaçtan doğmuştur. Bir sebebin sonucudur. MEB’ in dershanelerin çıkış sebebini ortadan kaldırmak yerine direk bu kurumları kapatmaya çalışması akıl almaz bir tavırdır. Anayasamızın 48. Maddesinde “Herkes dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir.” İfadesi yer alır. Bu sebeple MEB’in dershaneleri, etüt eğitim merkezlerini kapatmak üzere hazırladığı kanun taslağının Anayasaya aykırı olacağı kanaatindeyiz. Biz özel teşebbüsler arasında, yarın ‘fakir gidemiyor’ diye acaba daha kaç işyerine yasak getirilecek diye konuşulmaktadır. Fakir özel hastaneye gidemiyor kapatacak mısınız?, Lokantaya gidemiyor kapatacak mısınız?, Pahalı araba alamıyor yasaklayacak mısınız? Bu yasakçı tavır hükümetin politikaları ile hiç uyuşmamaktadır.

Dershane ve Etüt merkezlerinin özellikle bölgemiz açısından çok büyük eğitim açığını kapattığı inancındayız. Bölgemizdeki okullarda ortalama öğrenci sayısı 45-50 olduğu bir sınıfta, öğrencilerin dersleri sınavlara hazırlanacak bir şekilde öğrenemeyeceği bir gerçektir. Bunun gereği olarak öğrenciler Etüt Merkezi ve dershaneye gitme ihtiyacı duymaktadır. Hali hazırda 500 bin lise mezunu gencimizin üniversite hayalleri son bulacaktır.

 

Bakanlığın bu konuda şeffaf olmaması, STK’ların görüşü alınmadan oldu bittiye getirip hiçbir geçerli sebep göstermeden bu kapatma kanununu çıkarması hükümetinize olan güvenimizi sarsmıştır. Milletimizin vicdanında yaralar açmış, güven sorunu meydana gelmiştir. Kanun taslağının hüsnü niyet taşımadığı kanaati uyandırmıştır.

 

Güneydoğu’nun kalifiye insan problemi dershaneler sayesinde azaldı

 

Bölgemizin en büyük eksiklerinden olan yetişmiş ve kalifiye insan problemleri de dershaneler sayesinde azalmıştır. Eğer bölgemizde ihracat artacaksa ve iş adamlarımız gelişecekse, bu, kaliteli eğitim ve okumuş bir nesil ile olabilir. Dershaneler ve okuma salonlarının eğitimde karşılık geldiği ihtiyaçların yanı sıra ekonomi alanı olarak da Türk ekonomisinde önemli bir boyut ifade eder. Bu kurumların kapatılması halinde kayıt dışı sistemler ortaya çıkacaktır. Dershanelerin ve okuma salonlarının kapatılması, girişimcilerini mağdur edeceği gibi başta öğretmenler olmak üzere bu sektöre bağlı ticarethaneler ve 100 binleri aşan insanımıza yönelik bir istihdam sorunu da ortaya çıkaracaktır. Dershanelerin ve okuma salonlarının kapatılması girişim ve düşüncesi, Türk eğitim sisteminin taşıyacağı kaotik ortam bir yana, dershane işletmecileri nezdinde de iş dünyasının cesaretini kıracak, tedirgin edecek niteliktedir.

 

Kapatma kararı Üstat Necip Fazıl’ın ifadesiyle “Sahipsiz vatanın batması       Haktır. Sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır.” dediği gibi vatanına hayırlı evlat yetiştirme derdinde olan Anadolu insanının kalbinde büyük yaralar açmıştır.

Son olarak hükümetimizden dershanelerin, etüt eğitim merkezlerinin, okuma salonlarının kapatılmasına yönelik geçerli hiçbir sebebe dayanmadan, araştırılmadan özel eğitime darbe gibi anladığımız bu hatadan dönülmesi ve yasa taslağının gündemden kaldırılması için duyarlılık bekliyoruz.”