Şanlıurfa'dan Sigayara Hayır
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Şanlıurfa Temsilcililiği ile Yahya Kemal Beyatlı Anadolu Lisesi İzci Kulübü tarafından Madde Bağımlılığının Toplumsal ve Birey Üzerinde Olumsuz Etkileri ve Çözüm Önerileri adlı panel düzenlendi.
Başkanlığını Şanlıurfa Vali yardımcısı Sayın Aylin Kırcı DUMANın yaptığı panele, Emniyet Çocuk Şube Müdürü Hıdır ÖZTÜRK, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet SARMIŞ, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Necmettin ARPAG panelist olarak katıldılar. Ayrıca Şanlıurfa İl Müftü yardımcısı, Emekli emniyet Müdürü, Sağlık Müdür yardımcıları, Okul Müdürleri ve çeşitli kurum amirlerinin yanı sıra okul velileri de panel de hazır bulundular.
Yahya Kemal Beyatlı Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen Panelde; alkol, esrar gibi zararlı alışkanlıkların çevre ve akran grubu üzerindeki etkileri, aileden kaynaklanan bağımlılıklar ile teknolojiden kaynaklanan bağımlılıklar ve kurtuluş yolları ele alındı..
İçişleri Bakanı İdris Naim ŞAHİN, Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK, Ak parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkerim GÖK ve Ak parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut KAÇAR birer telgraf göndererek yoğunluk nedeniyle programa katılamamanın üzüntüsünü dile getirmekle beraber panalislere başarı dileklerinde bulunarak katılımcılara selam ve sevgilerini gönderdiklerini bildirdiler. Okunan telgraflar büyük alkış aldı.
Madde bağımlılığı özellikle sigaraya dikkat çekmek için Cello Dede Sigarayı Bıraktı adlı tiyatro gösterisi yapan öğrenciler sigara bırakmaya zılgıtlı göndermede bulundu. Şanlıurfanın yerel kıyafetleriyle sahneye çıkan öğrenciler, sigaradan kocasını ve erkek kardeşini kaybeden bir annenin çocukları ile birlikte kayınpederine sigarayı bıraktırma çabası anlatılıyor. Oyunun sonunda Cello Dedenin sigarayı bırakmasına sevinen öğrenciler madde bağımlılığına zılgıtlarla göndermede bulundu. Madde bağımlılığını bırakmaya işaret eden oyun salondakiler tarafından ilgiyle karşılandı. Yeşilay Cemiyeti tarafından hazırlanan Sigarayı Bırakıyorum kitapçıkları konuklara dağıtıldı.
Açılış konuşmasını Yahya Kemal Okul Öğrenci Meclis Başkanı ve Öğrenci Temsilcisi Abdullah ALTUNBAY yaptı. Altunbay, konuşmasında madde bağımlılığının günümüz modern toplumların en büyük sorunlarından biri olduğunu, bu vesileyle başta okul velileri olmak üzere çevreyi bu konuda bilinçlendirmek adına böyle bir etkinlik yaptıklarını ifade etti.
Ardından Yeşilay Cemiyeti İl Temsilcisi Muharrem ÇELİK te, yaptığı konuşmada madde bağımlılığı konusunda ailelerin çıkmaza girdiğini, bu konuda kendilerinden yardım istendiğini örneklerle açıklayarak bu konuda Yeşilay olarak çeşitli resmi kurumlarla, sivil toplum örgütleriyle ve cemaat önderleriyle beraber ortak bir çalışma yapmak istediklerini dile getirdikten sonra bu panelin bundan sonraki panellere örnek olmasını dileyerek herkese teşekkür etti.
Daha sonra Okulun Müzik Öğretmenlerinden Abdulkadir UÇAR yönetiminde şiir dinletisi gerçekleştirildi. Okulun öğrencilerinden 10/A sınıfı öğrencisi Dilvin Nur ŞAHİNin okuduğu Baba şiirine aynı sınıfın öğrencisi Sevcan ARAN şarkılarla eşlik etti. Duygusal anların yaşandığı şiir dinletisinde Vali Yardımcısı ve Milli Eğitim Müdür yardımcısı başta olmak üzere bazı dinleyicilerin gözyaşlarına hâkim olamadıkları gözlendi.
Panel Başkanı olarak oturumu yöneten Vali Yardımcısı Aylin Kırcı DUMAN, konuşmasında şunları söyledi: Aslında Vali yardımcısı olarak Sosyal Hizmetler birimi bana bağlı değil. Ancak kız çocuklarının okullaşması, Kadınlarımızın istihdamı ve çocuk suçlarıyla yakından ilgili olduğum için dolaylı olarak Madde Bağımlılığı da benim ilgi alanlarım içindedir. Çünkü bütün bu konular birbirleriyle bağlantılı
Dolaysıyla Yeşilay Temsilcisi Muharrem Bey bana panel başkanlığı teklifinde bulunduğunda hiç tereddüt etmeden seve seve kabul ettim. Bu konuyu çok önemsediğimi önceki panellerde dile getirmiştim. Ve herkesi bu konuda daha duyarlı davranmaya davet ediyorum dedi.
Daha sonra 1. panelist olarak söz alan Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Sarmış, geçen seneden beri Sigarayı Bırak Yaşamaya Bak sloganıyla çalışmalar yaptıklarını birçok öğretmenin sigara bırakmaya vesile olduklarını örneklerle açıkladıktan sonra sözlerini şöyle sürdürdü: Müdürlük olarak resmi bir görevimizden bahsetmek istiyorum. Şimdi biz eğitimcilerin görevi toplumda sadece öğrencileri sınavlara hazırlamak olarak algılanıyor maalesef. Bilgi aktarmak gibi görülüyor işimiz. Ama aslında bir şeyi öğretmekten çok, kişileri eğitmek gibi bir görevimiz var. Ve görevlerimiz arasında da yeni değişen Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliğinin ilgili maddesini okumak istiyorum: (Öğrenci ve gençlerin kumar, içki, sigara, uyuşturucu maddeler ve yasaklanmış yayınlardan korumak için gerekli tedbirleri almak ve dikkate değer durumları ilgili makamlara duyurmak). İşte Milli Eğitim Müdürlüğümüzün böyle bir resmi görevi de var. Ve bu görevi Müdürlük olarak Okul Müdürlerimizle ve Öğretmenlerimizle beraber yürütmek durumundayız dedi.
2. panalist olarak söz alan Emniyet Çocuk Şube Müdürü Hıdır ÖZTÜRK ise 2012 yılında 3 ton 150 kilo madde kullanımı ele geçirdiklerini dile getirdikten sonra 2011 yılı ile 2012 yılını karşılaştırmalı olarak değerlendirdi. Yaptığı değerlendirme de şunları söyledi: 2011 yılında 12-18 yaş arası 57 olayla karşılaştık, bunlardan 72 si erkek, 2 si kız olmak üzere toplam 74 kişi hakkında işlem yaptık. Ancak 2012 yılında 225 olayla karşılaştık. Bunlardan 279 erkek çocuğu ile alakalı işlem yaptık. Bu artış bizi endişelendirmektedir. dedi.
3. Panalist Yahya Kemal Beyatlı Anadolu Lisesi İzci Kulübü Rehber Öğretmeni Necmettin ARPAG da madde bağımlılığı konusunda Teknolojiden kaynaklanan proplemler ve çözüm önerilerinden bahsetti. Özelde Türkiyenin genelde dünyanın en önemli sorunu için toplandıklarını dile getiren ARPAG, sözlerini şöyle sürdürdü. Düşünün Türkiyede 1 yılda teröre verdiğimiz kurban sayısı 2 bin, hadi 3 bin, hadi 5 bin olsun, Trafik kazalarına verdiğimiz kurban sayısı resmi olarak 2 bin, hadi 5 bin olsun, töre ve aşiret kavgalarına verdiğimiz kurban sayısı 5 bin, hadi 10 bin olsun, peki sigaraya verdiğimiz kurban sayısını açıklayayım mı? Sıkı durun söylüyorum yaklaşık 100 bin
Bütün sözünü ettiğim toplamın 5 katı. Dünyada ise yılda yaklaşık 5 milyon insan hayatını sigara yüzünden kaybediyor. 2030 yılında bu sayının 10 milyona ulaşmasından endişe ediliyor. Allah aşkına Sigara sorunu dünyanın en önemli sorunu bu değil de nedir? Bakın maddeler halinde birkaç zararından bahsedeceğim: 1- Kocası sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm 2-3 kat artmaktadır. 2- Her pakette çocuk 5 sigara içmiş oluyor. Peki sigara içen anne babalar çocuklarını sevdiklerini nasıl iddia edebilirler. 3- Dünyada her 8 sn.de 1 insan sigaradan ölüyor. 4- İçilen her sigara, insan yaşamını 5 dakika kısaltıyor. 5- Sigara içen annelerin çocuklarında; Büyüme gelişme geriliği, ateşli havale, davranış bozukluğu, alerjik hastalıklar, akciğer gelişme bozukluğu, solunumsal Enfeksiyonlar, astım, kronik bronşit, akciğer kanseri gibi hastalıklar görülmüştür.dedi. Çözüm önerilerini sıralayan Arpagın önerileri uzun süre alkış aldı. Alkış alan önerilerden bazıları:
1- Valilik tarafından kanaat önderlerine bir yemek organize edilmeli ve sigaranın haram olduğu hususunda uzmanlar tarafından kanaat önderleri ikna edilmeli.
2- Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öncelikle bütün rehber öğretmenlerine öğrenciler anlatmak üzere sigara konusunda sunum verilmeli, sonrada bütün öğretmenlere aynı konuda sunumlar verilmeli.
3- Emniyet Müdürlüğü bütün kesimlere yönelik bir çalışma başlatmalı.
4- 31 mayıs Dünya Sigarasız Günü münasebetiyte özelde Şanlıurfada genelde tüm ülkede bir haftalık bil boardlara sigaranın zararları resimlerde desteklenmeli, mesela sigara içen ile içmeyenin akciğer resimleri yan yana asılarak altına şöyle yazılmalı; HANGİSİ CİĞERİNİZ
gibi
5- Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye geneli bütün camilerde Sigaranın Haram olduğu ile alakalı Cuma hutbeleri okutmalı. Sigara içen imamlar yerine başka imamlar o gün hutbe okumalı. Günümüz alimlerinin ( Hayrettin Karaman, Mustafa İslamoğlu, Fethullah Gülen, Prof. Dr. Cevat Akşit, şeyh Nazım Kıbrısi, Alparslan Kuytul, Mevlevi alimler, Ezher alimleri, Mısır Ulemasının ve daha bir çok alimin ortak görüşü Sigara kesinlikle haramdır) görüşleri ışığında ayet ve hadislerle desteklenmeli, gibi.
Panel katılımcılara plaket verilmesiyle sona erdi.