Şanlıurfa’da Yeni Trend Nargile

Ülkelerindeki iç savaştan dolayı Şanlıurfa’ya sığınan Suriyeliler kendi ülklerindeki nargile kültürünü kentte yerleştirmiş durumda. Gençler arasında son yılların önde gelen özentilerin başında geliyor.

Şanlıurfa’da Yeni Trend Nargile

Şanlıurfa’daki nargile işletmecileri bu kültürün kendilerime ait olmadığını bir keyif kültürü olduğunu söyledi.

NARGİLE KEYİF KÜLTÜTÜRÜ

Nargile içmek için rahat bir kültüre sahip olunması gerektiğini söyleyen nargile cafe işletmecisi Fethi Tapaç, “Nargile içmen için rahat bir kültüre sahip olman gerekiyor. Ekonomik kaygıların olmayacak bununla birlikte sosyal yaşamda da rahat bir durumun olması gerekiyor ki sen nargile içebilesin. Çünkü bir nargile içtiğiniz zaman kalkarken 30 lira hesap ödemek zorunda kalıyorsunuz. Urfalıların bunu içememesinin nedeni ekonomik özgürlükleri yok. Maddi sıkıntılar içindeki bir insanın keyif kültürü olan bir nargileyi içmesi zor oluyor” dedi.

FİYATLARDA CİDDİ ARTIŞ

Suriyeli sığınmacıların kentte gelmesi ve yerleşmesinin ardından nargile tütünü fiyatında çok ciddi bir artış olduğunu belirten Tapaç şunları söyledi:

“Ben nargile tütününü daha önce 40 liraya alıyordum. Satıcılar bana yalvarıyordu satmak için. Bizde alıyorduk tütünü satttıktan sonra parasını ödeyip yenisini alıyorduk. Suriyelilerin gelmesi ve buralara yerleşmeleri ile birlikte aynı adam nakle tütününü bize 185 liraya satar oldu. Daha dün aldım kuruş aşağı satmıyor. Normal tütüne de 100 lira istiyor. Ben de bu tütünün nargilesini 10 liraya satıyorum.”

URFA’DA BİRÇOK ŞEY DEĞİŞİYOR

Suriyelilerin gelmesi ile birlikte yemek kültüründen sosyolojisine kadar bir çok şeyin değiştiğini aktaran Tapaç, Urfa’da kesinlikle bu kadar ileri düzeyde bir nargile furyası yoktu. Ama son yıllarda özelllikle gençler arasında özenti haline geldi. Bizim Urfalılar nargile içmesini de bilmiyor. Suriyeliler nargile içerken oturduğu yere yayılır, 3 saatte bir duman alıyor. Yanında kahvesini yudumluyor. Çayını içiyor soğuk meşrubatını içiyor. Bizim Urfalılarda onlarda gördüğü için geliyor. Nargile istiyor, ve tütün yanar yanmaz dumanı çekiyor, 5 dakikada nargileyi bitiriyor. Niye çünkü cebinde tek 10 lirası var yanında çay bile içemiyor. Bir yerli buraya geldiğinde bana ödediği hesap 15 lirayı bulmaz bir Suriyeli buaraya nargile içmeye geldiğinde en 50 liraya yakın ödeme yapıyor” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa’da uzun yıllardır nargile takımı satan esnaf İsmail Aslan ise Suriyelilerin her şey de olduğu gibi nargile takımlarının alış ve satışlarında da kendilerinden olanları seçtiğini söyledi.

Suriyelilerin nargile takımlarını Urfalı esnaftan almadığını belirten Aslan, Suriyeliler tüm Urfa’da açtıkları dükkan ve işletmelerde miliyetçilik yaparak sadece kendilerinden olanlardan alış veriş yapıyor.Nargile takımı ve tütünü için de durum aynı. Biz Urfalılardan alımıyor. Tabi tek sıkıntı bu değil Suriyelilerin gelmesi ile birlikte satışlarımızda ciddi bir düşüş oldu. Suriyeliler Urfa’da dükkanlar açtıktan sonra bizim nargile takımı satışlarımız onların satışına göre çok altta kaldı” diye konuştu.

Urfalıların da bu konuda milliyetçilik yapması gerektiğini söyleyen esnaf Aslan, şunları söyledi:

Bizim Urfalılar’da nargileyi onlardan alıyor. Suriyeliler gibi bizim de milliyetçilik yapmamız gerekiyor ama biz milliyetçilk yapamıyoruz. Urfa’daki Kürtlerin ve Türklerin nargileye bizden alması gerekiyor, onlardan değil.” RUHA AJANS