Şanlıurfa'da Sahte Evlilikler Mercek Altına Alınıyor..
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğü giderek artan boşanma olaylarını mercek altına aldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğü giderek artan boşanma olaylarını mercek altına aldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının son yıllarda bölgede artan boşanma olayları araştırmasına farklı bir bakış sergileyen SGK, sahte boşanma düzenleyerek devleti dolandıranların olduğu gerekçesiyle bu çiftlerin peşine düştü.
Ölen anne veya babasından kalan maaşı alabilmek için sahte boşanma düzenleyerek birlikte yaşamaya devam eden çiftleri araştıran SGK, bu yolla devleti dolandıran şahıslara ödenen tüm parayı geri almayı planlıyor.
DEVLETİ DOLANDIRANLARDAN PARAYI GERİ ALIYORUZ
İl merkezi ve ilçelerinde benzeri olayların sıkça yaşandığını söyleyen SGK İl Müdürü Nurettin Nacar, tespit edilen çiftler için yasal işlemlerin başlatıldığını ve ödenen tüm paranın borç şeklinde geri alındığını söyledi. SGK çalışanlarının konu hakkında çalışmalarını yürüttüğünü hatırlatan Nacar, Bu şikâyetlerden en çok muvazaalı boşanma sistemi var. Yani eşiyle birlikte yaşıyor ancak babasının veya annesinden maaş almak üzere resmiyette boşanıyorlar. Bunları değerlendiriyoruz. Tespit ettiğimiz şahıslara ödeme yapılmaması konusunda hemen iptal kararı çıkarıyoruz. Ardından bu yönteme başvuranlara o güne kadar ödenen tüm tutarı borç çıkararak geri alıyoruz. Devleti dolandırarak para kazanmaya çalışanlar için ekiplerimiz çalışmalarını yürütüyorlar diye konuştu.
Bu yöntemle muvazaalı boşanma gerçekleştiren çiftlerin mutlaka tespit edildiğini de sözlerine ekleyen SGK Müdürü Nacar, Tüm herkese sesleniyorum, kimse böyle bir şeye girişmesin. Mutlaka tespit ediliyor dedi.
KAYIT DIŞI İŞVERENLERİ ALO 170 HATTINA BİLDİRİN
Urfanın kayıt dışı çalışan sayısında Türkiyede lider olduğunu da kaydeden Nacar, Alo 170 hattının merkezi Karamanda kuruldu. Tüm şikâyetler orada değerlendiriliyor. Şikâyetlerin önemine göre ihbarlar tüm illere aktarılıyor. Kayıt dışı işçi çalıştıranlar bu servise ihbarlarını yapabilir ve bizlerde hemen harekete geçeriz dedi.
Urfada kayıt dışı işçi çalıştırma oranının yüksek oluşunu tarıma dayalı sektörün sanayi ile paralel olmayışına bağlayan İl Müdürü Nacar, Şanlıurfada tarıma dayalı bir sektör oluşmuş fakat sanayiye dayalı sektör halen tam anlamıyla gelişememiştir. Tarımda da kimisi sigortalı olmuyor. Yeşil Kartlılar bir yerlerde çalışıyordur ama kayıt dışı sayılıyor. Yoksa evin geçimini nasıl sağlayacaklar. Ya tarım işçiliği yapıyordur, yada tarım sigortalı olması lazımdır veya bir işyeri vardır, bunu kayıt altına almamıştır diye konuştu.
(İpekyolu Gazetesi)