Şanlıurfa'da okullar ne zaman açılıyor?-Okul Servis Ücretleri Ne Kadar Oldu

ŞANLIURFA-Şanlıurfa'da okullar 2016-2017 eğitim öğretim yılı, Milli Eğitim Bakanlığınca açıklanan çalışma takviminde olduğu gibi 19 Eylül 2016'da başlayacak. peki, Okul servislerinin yeni ücretleri açıklandı mı? okul servis ücretleri ne kadar? Servis ücretlerine zam geldi mi? detaylar haberimizde..

Şanlıurfa'da okullar ne zaman açılıyor?-Okul Servis Ücretleri Ne Kadar Oldu

Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler yeni eğitim öğretim yılında öğrenci servis fiyatlarının ne kadar olduğunu merak etmeye başladı. Velileri sevindirecek haber ise Ulaşım Daire Başkanlığı’ndan geldi. Yapılan açıklamada geçen sene uygulanan fiyat tarifesinin bu sene de geçerli olduğu söylendi.

 Okulların açılmasına kısa bir süre kala veliler servis ücretlerinin bu sene ne kadar olacağını merak etmeye başladı. Özellikle son dönemlerde çevrede yeni okulların açılması ve bu okulların kent merkezine uzak yerde olması velileri okul servislerine yönlendirdi.

Çocuklarını otobüsle okula göndermek istemeyen anne ve babalar çare olarak okul servisi tutmak zorunda kalıyorlar. Ulaşım Daire Başkanlığı UKOME birimi yeni eğitim öğretim yılında okul servis ücretlerinde herhangi bir artışın olmadığını ve fiyatların geçen sene ile aynı olduğunu ifade etti.

 ALAGÖZ: EN SON GEÇEN YIL BİR FİYAT TARİFESİ YAPTIK O HALEN GEÇERLİ

Ulaşım Daire Başkanı Hüseyin Alagöz, bu seneki servis ücretlerinin geçen sene ile aynı olduğunu ifade etti. Alagöz, “2015 yılında almış olduğumuz bir karar var. Halen bu karar geçerli. Odadan bir talep gelirse, bu senenin fiyatlarını daha belirlemedik. Önümüzdeki kurul toplantısında bunu değerlendirebiliriz. 2015 yılı fiyatları geçerlidir. En son geçen yıl bir fiyat tarifesi yaptık o halen geçerli, eğer bir talep olursa maaş giderleri ve diğer konular dikkate alınıp tekrar bir düzenleme yapılabilir. Ortalama bu işle alakalı giderlerin durumuna bakılır. Akaryakıt fiyatlarındaki oynama, asgari ücret, işçilik giderlerindeki oynama baz alınıyor. Bunlar dikkate alınarak bir rakam belirleniyor. Servis araçlarının uygun olup olmadığı konusunda arkadaşlar gerekli denetimleri yapıyorlar. Daha çok emniyetin denetiminde olan bir durumdur. Bir sene içinde belirli periyotlarla denetimler yaptıklarını biliyorum. Ama yeterli midir, değil midir, bunu bilmiyorum” dedi.

POLAT: S PLAKASINI DENETLEYEN YOK

Poler Turizm sahibi Vildan Polat, velilerin servis seçerken güvenliğe önem vermesi gerektiğine vurgu yaparak, “Servis ücretlerini Ulaşım Dairesi Komisyonu her yıl belirliyor. Biz de o çerçevede gidiyoruz. Bizim fiyatlarımızı ona göre veriyoruz. Ama yinede piyasada rekabet olduğu için 4-5 yıldır onların verdiği fiyatın altında taşımak zorunda kalıyoruz yoksa araçlar boş kalıyor. Belediyede otobüs ücretleri çok düşük olduğu için, öğrenciler otobüsü tercih etmek zorunda kalıyorlar. Arı yarıya olduğu için o kadar fark ediyor. Öncelikle veliler güvenli olup olmadığına dikkat etmelidirler. Mesela ben çalıştırdığım insanların kim olduğunu, sabıka kaydını bilirim. Referans olmadan hayatta işe almam. 240 tane arabam yok, 40 tane arabam var ama hepsini biliyorum, tanıyorum, 14 yıldır yanımda çalışıyorlar. Öyle bir çalışma sistemi uygulamak gerekiyor. Ben şu anki şirketimin içinde 14 yıldır 7 tane şirket doğurdum. Benden ayrılıp istemediğim insanlar yanlış yapıyorlar. Ben kovuyorum diye onları, onlar gidip şirket açıyorlar. Böyle bir durum var, buna da çare bulamıyoruz. Veliler sahibini bildiği, tanıdığı servis şirketlerine çocuklarını göndersinler. Bunlar önemli şeyler, ona dikkat etmeleri gerekiyor. 10 lirası fazla olsun ama o çocuğu sağlam ele teslim ettiğinde veli emin olmalıdır. Bu konuda öyle düşünüyorum. İlkokullarda ablalı tek servis benim. Özel okulların dışında devlet okullarından bahsediyorum. Mesela benim araçlarımda abla vardır. Ama diğer firmaların hiçbirinde anaokulu ve ilkokula yönelik abla yok. Denetimden dolayı belediyeyle yıllardır sıkıntı yaşıyoruz. Bizi S plakası yaptı ama bize bu S plakasının getirdiği avantajları hiç yaşayamadık. Sadece bu plaka için 6-7 milyar para verip, bu sene Büyükşehir oldu diye 20 milyar para verip sadece S plakası aldık. Onun dışında S plakasını denetleyen yok. Polisin dışında söylüyorum belediyenin hiçbir şeyi, faydası yok. O parayı belediye bizden neden alıyor, onu da bilmiyorum. Neye istinaden alıyor, sadece plakayı veriyor. Ondan sonra gerisine karışmıyor” diye konuştu.
 

PEKİ, OKUL SERVİSLERİNDE NE GİBİ ÖZELLİKLERİN BULUNMASI GEREKİYOR

Yasalar gereği ise öğrenci servislerinin öğrenci taşıması için belirlenen kriterlere uygun olması gerekiyor. Taşımacılar tarafından okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda aşağıdaki şartlar aranır.

a) Okul servis araçlarının arkasında "OKUL TAŞITI" yazısını kapsayan numunesine uygun renk, ebat ve şekilde reflektif bir kuşak bulundurulmalıdır. (EK: 1/1, EK: 1/2)

b) Okul servis aracının arkasında, öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunmalı ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle "DUR" yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olmalı, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambaları ile ayrı olmalıdır. (EK: 2)

c) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlarda, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak bir madde ile kaplanmalıdır.

d) Okul servis araçlarında Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik ile Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır.

e) Okul servis araçlarının kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik (Havalı, Hidrolikli v.b.) olabileceği gibi; araç şoförleri tarafından elle kumanda edilebilecek şekilde (Mekanik) de olabilir. Otomatik olduğu takdirde, kapıların açık veya kapalı olduğu şoföre optik ve/veya akustik sinyallerle intikal edecek şekilde olmalıdır.

f) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmalı ve 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte; taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliğinin öngördüğü periyodik muayeneleri de yaptırılmış olmalıdır. (EK-3)

g) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları on yaşından küçük olmalıdır (on yaş dahil). Taşıtların yaşı fabrikasından imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanır.

h) Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine göre tayin edilen ve o araca ait tescil belgelerinde gösterilen oturacak yer adedi, aracın içerisine görülebilecek bir yere yazılarak sabit şekilde monte edilecektir.

i) Kamu Kurum ve Kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişi ve kuruluşlara ait okul servis aracı olarak teçhiz edilmiş araçlar, taahhüt ettikleri öğrenci taşıma hizmetlerini aksatmamak kaydıyla, diğer yolcu taşıma hizmetlerinde de kullanılabilir. Ancak, bu taşıma esnasında okul servis araçlarına ait ışıklı işaretlerin şoförler tarafından kullanılması yasaktır.

j) Okul servis aracı; Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümlerine uygun olmalıdır.

k) Gerektiği hallerde ilgili meslek odası, okul veya işyeri ve öğrenci velileriyle haberleşebilmek için telsiz veya mobil telefon bulunmalıdır.

l) Taşıtlarda her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalıdır.

m) Taşıtlarda görüntü ve müzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalıdır.

 (ajansurfa)