Şanlıurfa'da 'Çocuk Gelinler' konulu panel düzenlendi

Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla "Çocuk Gelinler" adlı bir panel düzenledi.

Şanlıurfa'da 'Çocuk Gelinler' konulu panel düzenlendi

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün Şanlıurfa’da düzenlediği “Çocuk Gelinler” adlı panelde, Çocuk Hakları Sözleşmesinin tarihinden kısaca bahsedildi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol programda yaptığı konuşmada, günümüzün en büyük sorunlarından birinin, erken evlilik olduğunu belirterek , “Çocuk ve gelin,  bir arada anılmaması gereken bu iki sözcük ve çoğu zorla gerçekleşen erken evlilikler, önemli bir sorun odağı. Sebepleri kadar sonuçları da karmaşık ve çok yönlü olan bu sorun, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de her yıl mağdurlar üretiyor.
Çocuk yaşta evlilik, çocukların eğitim, sağlık, çalışma gibi temel insan haklarına sahip olmamasına, ayrımcılığa uğramasına yol açmamaktır. Çocuk gelin, çocuk anne, erken yaşta evlilik, anne bebek ölümleri bunların temel sonuçlarıdır. Aslında çocuk hakları ihlali, çocuğun cinsel istismar olayları toplum tarafından kınanan ve cezalandırılan olaylardır. Ancak küçük çocuğun evlendirilmesi de bir cinsel istismar sayılması gerekirken, çocuk gelinler sorununa, toplum karşı çıkmamakta, çocuklar çocuk yaşta evlendirilmekte ve hatta davullu – zurnalı düğünlerle bu konu meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır.
Bu tür evlilikler hukuken geçerli ve yasal olan evlilikler değildir. Özellikle on altı yaş altındaki çocuk evlilikleri, yasal olmayan resmi kaynaklara geçmeyen evliliklerdir. Ama nihayetinde küçük yaştaki bu çocuklarımız evlenmek için on yedi yaşı doldurması gerektiğini bilemezler.” İfadelerini  kullandı.

Programın devamında bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, bu sorunun hastalıklı aileler meydana getirdiğini belirterek, “Biz artık sağlıklı anneler istiyoruz. Beyefendilere, gençlere, kayınvalidelere çok önemli işler düşüyor. Ailelerin eğitimi çok önemli. Çocuklarımıza daha güzel yarınlar hazırlayabilmek için erken evlendirmemeliyiz” dedi.


 
Sorunu İslami açıdan değerlendiren Müftü Yardımcısı Şadiye Yıldız ise, evliliğin önemli bir sorumluluk olduğunu belirterek. “Evlilik sorumluluk ister. Aile olmak sorumluluk ister. Sorumluluk sahibi olmadan, sorumlulukları yerine getiremeyecek kapasitede olan birileriyle yapılan evliliklerin ne kadar yanlış olduğunu hepimiz biliriz. Bu kolay bir şey değildir. Şuan gündemde olan çocuk hakları, 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır. Fakat hayat kitabımız olan Kuran-ı Kerim ise, tüm bunları bize bin dört yüz yıl önce bildirmiştir.” şeklinde konuştu.