Şanlıurfa’da Ki Bazı Sorunlar Üzerine

Şanlıurfa’da Ki Bazı Sorunlar Üzerine

Öncelikle şunu belirtmekte fayda görüyorum. Elbette ki dünya döndükçe sorunlar, eksik ve hatalar olacak ve bitmeyecektir. Farklı ihtiyaçlar yeniden doğacaktır. Bu işin doğasında var olan bir şeydir. Yani buna aynı zamanda Allah-u Teâlâ’nın kanunu diyebiliriz. Çünkü insanoğlunun fıtratında hep istemek, hep yenisine sahip olmak vardır. Bu yüzden içinde bulunduğumuz zaman ve mekânın tüm ihtiyaçları karşılandı diye artık başka şeye ihtiyacımız yok diyemeyiz. Sonra ki aşamalarda yeni ihtiyaçların olması kaçınılmazdır.

Tabi ki yeni ihtiyaçların hep doğacak olması demek; vatandaşın haklı taleplerine karşılık vermemek demek değildir. Unutulmamalı ki; yönetime talip olanların ve başa gelenlerin asli görevleri; bulunduğu makamın hakkını vermek ve halkın/toplumun haklı taleplerine karşılık vermektir.

Bugün tabloya baktığımız zaman Şanlıurfa’da birçok ciddi sorunlar görüyoruz. Sağlık, ulaşım/trafik, işsizlik, eğitim…vd.

Kaç kez yazıldı, çizildi, haberlere konu oldu… ancak henüz yeni bir doğum hastanesi yapılamadı. Bugün Şanlıurfa’nın hızla gelişen nüfus çoğunluğuna ve doğurganlık oranlarına baktığımız zaman ve bununla beraber, yüksek sayıda göç alan bir kent olması sebebiyle mevcut doğum hastanesinin halinin tam bir trajedi olduğunu söyleyebiliriz.

Şanlıurfa kadın doğum hastanesi, günümüz şartlarında ancak bir ilçenin talebini karşılayabilecek yapıdayken; Şanlıurfa gibi büyük ve doğum oranıyla Türkiye’nin en çok doğumun yapıldığı bir kentin ihtiyacına nasıl karşılık verebilir ki?

Hastanenin gerek fiziki yapısı, mevcut oda ve yatak sayısı, doktor ve personel sayısı, sağlık teçhizatları ile… kısaca hiçbir yönden modern tıbbın, çağın ve kentimizin talebini karşılaması mümkün değildir.

Hakeza çocuk hastanesinin de doğum hastanesinden bir farkı yoktur. Zaman zaman ulusal haberlerde de konu olmuştur. Bazen bir yatakta 3-4 hasta çocuğun yatırıldığına Urfa halkı olarak hepimiz şahit olmuş veya duymuşuzdur.

Diğer hastaneler bunlar kadar olmasa da onlarda da birçok eksik ve aksaklıklar var. Ancak yeni doğum ve çocuk hastanelerine çok acil ihtiyaç vardır. Olmazsa olmazdır. Ertelenecek bir durumu kalmamıştır.

Sözde 3 yıldır Şanlıurfa’ya 1700 yataklı bir şehir hastanesi yapılacaktı, sanırım henüz ihalesi bile yapılmadı, yani sözde kaldı. Şu anda gündemde bile değil, şimdilik unutulmuş gibi görünüyor.

Sağlıkta sorun varda diğer kurumlarda yok mu? Şanlıurfa büyükşehir oldu, belediyeler kuruldu, Şanlıurfa Büyükşehir ve merkez ilçelerin tümü iktidar partisinden… Aradan 7 ay geçmesine rağmen gözle görülür ciddi bir çalışma fark edilmedi. Belediyeler daha yerlerini bile belirlemediler. Her bir birim bir tarafta. Vatandaş nereye gideceğini şaşırıyor. Bir belediyeye işi düşen vatandaş 2-3-4 farklı yere gitmek zorunda kalabiliyor.

Trafik ve yollar başlı başına bir çile. Kenar semtlerde ki caddeler dar, kaldırım yok, hem yayalar, hem de sürücüler trafikte adeta isyan ediyorlar. Bugün SSK Caddesi, Süleymaniye caddesi, Eyyubiye ve daha birçok caddeler alternatif yollar olmadığı için tek cadde ile mevcut trafiği kaldırmıyor.

Fakıbaba belediyesi döneminde hangi mantıkla döşendiği belli olmayan Halilurrahmandan (balıklıgöl) başlayıp kapaklı pasajı önünde biten divan yolu caddesinin ‘BAZALT’ taşlı yollarında adeta arabalar dans ediyor! O yoldan geçince bir an önce yolun bitmesi için dua ediyorsunuz. Yola döşenmiş o ‘BAZALT’ taşlar, araçların her tarafını titreterek, gürültüye sebep oluyor. Ve tabiri caiz ise araçtaki insanların içi dışına çıkıyor.

Gündemlerinde var mı bilmiyorum. Eğer yoksa Şanlıurfa büyükşehir belediyesinin bu konuyu acilen gündemine alması gerektiğini düşünüyorum.

Ticari yönden Urfa ekonomisine büyük katkı sunacak, yılda en az 10 farklı sektörün ihtiyaç duyduğu FUAR… evet Urfa’nın acilen hem kongre merkezi olarak kullanılabileceği tam donanımlı bir FUAR merkezine ihtiyacı olduğunu daha öncede yazmıştık.

Sorunlar ve eksikler saymakla bitmez. Bu sebeple biz şimdilik bunlarla yetinelim de, yeri ve zamanı geldiğinde toplum yararı ve menfaati doğrultusunda tekrar tekrar yazmaktan üşenmeyeceğiz. Bir başka yazıda buluşuncaya kadar, kalın sağlıcakla