Şanlıurfa'da hala 80 bin öğrenci tarlada

Türkiye genelinde milyonlarca öğrenci geçen hafta ders başı yapmasına rağmen Şanlıurfa'da yaklaşık 80 bin civarında öğrenci okula gitmek yerine tarlada pamukta çalışmak zorunda kaldı.

Şanlıurfa'da hala 80 bin öğrenci tarlada

Bu yılda kentteki öğrencilerin durumuna ilişkin sağlama adımlar atılamadı. Yüzlerce öğrenci, okulun ilk haftasında ders başı yapmak yerine tarlaların yolunu tutmaktan alı konulamadı.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından öğrencilerin okula yönlendirilmesine ilişkin her yıl onlarca kampanya yürütülüyor ancak Şanlıurfa'da çok sayıda öğrenci, tüm çabalara rağmen okula gitmek yerine tarlalarda çalışıp pamuk topluyor.
Kent merkezi ve Harran Ovası kırsalındaki ailelerin çocukları ırgat olarak tarlalarda çalışıyor.
Ova'da pamuk toplayan ve 8 kardeşten 4'ü okula giden Demir kardeşler, okulların açıldığını ancak kendilerinin derslerine başlamak için tarladaki işlerinin bitmesini beklediklerini dile getirdi.
Her yıl okula yaklaşık iki ay geç gittiklerini anlatan Demir kardeşler, akranları gibi okula vaktinde gitmek istediklerini ancak maddi durumlarının iyi olmaması nedeniyle okula geç başlamak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Ailelerine tarlalarda yardım eden yüzlerce çocuk hasadın bitmesiyle birlikte gecikmeli de olsa okula başlayabilecek olmanın ümidi ile hayatlarına devam ediyor.
Daha çok kentin kenar mahallerinde oturan ve sınıf mevcutları 60'ı geçen okullarda, ilk hafta öğrenci sayısı 10-15 civarında oldu. Bu yıl da anlaşılan yaklaşık iki ay öğrenci işçilerin durumunda bir değişiklik olmayacak. 
Aile reisleri ise maddi sorunlar nedeniyle her yıl çocuklarını gecikmeli olarak okula göndermek zorunda olduklarını genelde savunarak, " Her yıl sıcak havaya rağmen bu dönemler pamuk toplamak zorunda kalıyoruz. Günlük 25 lira civarında kişi başı kazancımız oluyor. Her yıl çocuklarımızı, pamuk toplama mevsimine denk geldiği için okula zamanında gönderemiyoruz. 40 veya 45 gün sonra pamuk hasadı bitince, çocuklarımız okula gönderebileceğiz" ifadelerini ortak kullanıyor.

- Eğitim-Bir-Sen Başkanı İbrahim Coşkun 
Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Eğitim Bir- Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, da kentte tarım işçisi ailelerin durumuna ilişkin yıllardır her hangi bir gelişmenin olmadığını söyledi.
Öğrencilerimizin durumu 5 yıl önce ne ise bugün de aynı diyen Coşkun, şunları kaydetti:
"Bu öğrencilerimizle ilgili yapılan bir şey yok. Bir ara bu öğrenciler için alternatif eğitim programı önerildi, hafta sonu bu öğrenciler için ayrıca ders verilmesine ilişkin ama sonuç alınamadı. Bölgelere özgü eğitim programları olsun istedik ama onunla ilgili müfredat çıkmadı.
Yaklaşık 100'de 10 civarında böyle öğrenci durumumuz var. Ortalama 80 bin öğrencimiz işlerinden dolayı okula gidemeyecek durumdadır. Bu işin çözümü çocuklar ve aileler işe yönlendirilmeyecek. Ama aile reisleri bu çocuklara işçi gözüyle bakıyor. Ortalama 10 kişinin bulunduğu bir ailede okula giden 5 kişinin geliri aile reisini bu işleri yapmaya zorluyor.  Bundan dolayı mutlaka götürüyorlar. Küçük çocukları ise bırakacak yerimiz olmuyor diye de götürüyorlar."

- TYÇP çözüm olmadı
Coşkun, söz konusu sıkıntıları en aza indirebilmek amacıyla İş-Kur aracılığıyla faaliyete geçirilen Toplum Yararına Çalışma Programı'nın (TYÇP) da bu sorunun giderilmesine katkı sağlayamadığını savunarak, "Kısa vadeli iş, kış ayları için işçi sınıfına uygun geliyor ama yaz ayları gelince işçiler daha fazla gelir elde edebileceği tarım işlerine yöneliyor. İşçi, bu ücretin karın doyurmadığını bildiği için diğer işleri tercih ediyor" dedi.
Rauf  MALTAŞ / Gap Gündemi