Şanlıurfa'da Afrika hastalığı uyarısı!
Son günlerde Suriye sınırında bulunan illerde Afrika Hastalığı vakalarına rastlanılması, dikkatleri bu hastalığa çevirdi. Şanlıurfa Hayvan Sağlık Şube Müdürü Vekili Veteriner Hekim Ali Çiriş, bu hastalığın insanlara geçme ihtimalinin risk taşıdığını belirterek aşılama ve sinekle mücadele yoluyla önlem alınması gerektiğini söyledi.
Son günlerde özellikle sınır illerinde görülen Afrika hastalığı vakaları dikkatleri bu hastalığa çevirdi. Uzmanlar Suriye tarafından Türkiye'ye getirilen hayvanlardan bulaştığı iddia edilen hastalığın insanlara da bulaşma riski olduğunu belirterek, hastalığın görüldüğü yerlerin karantinaya alınması bu konuda dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu.
Uzmanlar özellikle Suriye sınırında bulunan illerde meydana gelen bu hastalığın önlenebilmesi için aşılama ve sineklerle mücadele edilmesi gerektiğini söylediler.
Sınır illeri arasında bulunan Şanlıurfa'da ise mağaralardaki hayvancılığın taşınacağı 'Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas Besi Bölgesi'nin yapımı halen devam ediyor. Kenar mahallelerde bazı evlerin hayvancılık yapması, özellikle Yakubiye ve Eyyübiye mahallesinde hayvancılık yapılan mağaraların mahalleyle iç içe geçmesi bazı riskleri de beraberinde getiriyor.
Yakubiye Mahallesinde oturan mahalle sakinleri, mağaralarda hayvan beslendiğinden dolayı beslenmesinden dolayı çok sineğin olduğu ifadelerine yer vererek, mağaralardan atılan hayvan pisliğinin mahalle içine kadar geldiğini bundan dolayı herkesi duyarlı olmaya davet ettiler.
Konuyla ilgili görüştüğümüz Şanlıurfa Hayvan Sağlık Şube Müdürü Vekili Veteriner Hekim Ali Çiriş, Şanlıurfa'da herhangi vakanın olmadığını buna karşılık insanlara geçme ihtimalinin risk taşıdığını belirterek bu hastalığa karşı aşılama ve sinekle mücadele yoluyla önlem alınması gerektiğini söyledi.
Şuana kadar kendilerine bu hastalıkla ilgili olarak herhangi bir şikayetin ulaşmadığının altını çizen Şanlıurfa Hayvan Sağlık Şube Müdürü Vekili Veteriner Hekim Çiriş, şu tavsiyelerde bulundu: "Hastalıktan şüphelendikleri zaman muhakkak ki hekim arkadaşlara özellikle bulaşıcı hastalıkla ilgili bir sıkıntı olduğunda tarım il müdürlüklerine, hayvan sağlık şube müdürlüklerine, ilçe müdürlüklerine, serbest hekimlere baş vursunlar."
Afrika hastalığının; aşılama ve sokucu sineklerle mücadele olarak iki türlü korunması olduğunu ifade eden Çiriş, çoğu zaman köylerde bulunduklarını, herhangi bir vakıa durumunda olaya müdahale edeceklerini söyledi.
Afrika hastalığının insanlara bulaşma riskine de dikkat çeken Çiriş, haşerelerle ilgili mücadele için bahar ve sonbahar döneminde hayvan sahiplerine haşerelerle ilgili mücadele anlamında bilgilendirme yaptıklarını söyledi. (Osman Gülebak- Sedat Kuşulay-İLKHA)