Şanlıurfa'daki Uyuşturucu Bağımlıları ile ilgili TBMM'ye Soru Önergesi verildi

Şanlıurfa'da uyuşturucu tuzağına düşen gençler ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU'nun yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisine Soru önergesi verddi.

Şanlıurfa'daki Uyuşturucu Bağımlıları ile ilgili TBMM'ye Soru Önergesi verildi

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe SÜRÜCÜ tarafından verilen soru önergesi şu şekilde:  
Aşağıdaki sorularımın, İçişleri Bakanı Süleyman SOYLU tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü ’nün 96 ile 99 uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Şanlıurfa yeşil Ay Cemiyeti ve uyuşturucu kullanımı ilgili araştırmalarda bulunan kurumların Şanlıurfa için ortaya koyduğu uyuşturucu kullanım oranları kentte gençlerin ve ergenlik çağındaki çocukların ciddi tehlikede olduğunu gözler önüne sermektedir.Çoğunluğu esrar eroin olmak üzere Şanlıurfa'da resmi rakamlara yansıyan ve kamuoyuna açıklanan minimum 50 bin uyuşturucu bağımlısı olduğunu belirtildi. Harran Üniversitesi Halk Sağlığı Hemşirelik Yüksekokulu Ana Bilim Dalı’nın araştırmaları da bu verileri doğrular yöndedir. Bu verilere göre Şanlıurfa'da her üç aileden birinde uyuşturucu bağımlısı var. Öğrencilerin yüzde 36’sı ise esrar ve Bali kullanıyor. Uyuşturucu kullanımının en vahim yönlerinden biri de Harran üniversitesi halk sağlığı raporunda yer alan uyuşturucunun sanki normal bir şey gibi yüzde 43’ünün korkusuzca market bakkal büfe ve tekel bayilerinde satılır olması durumudur. Ayrıca 750 kapasiteli Şanlıurfa Kapalı Cezaevi’nin 500’ünü uyuşturucu bağımlısı ve satıcısı hükümlü oluşturuyor. Genç nüfus oranının yüksekliği ile bilinen Şanlıurfa uyuşturucu kullanımında Türkiye'nin ilk 10 ili arasına girmiş durumdadır. İşsizlik, gelecek kaygısı, umutsuzluk, sosyal yaşamdan kopukluk ve ekonomik sıkıntılar uyuşturucu kullanımını tetikleyen baş unsurlardandır. Bahsi geçen unsurların ortadan kaldırılması için bütçe ayrılıp, kollektif projelerin oluşturulması elzemdir. Toplumsal duyarlılık, emniyet teşkilatının ve mülki amirliklerin STK’lar ile kollektif bir çalışma içinde kalarak tabandan doğru bir tarama ve teftiş ile uyuşturucu kullanımının düşmesi için planlamalar yapılması elzemdir.

Bu Bağlamda,

1. Bakanlığınızın kayıtlarına göre Şanlıurfa’da toplam uyuşturucu kullanım oranı kaçtır ?
2.  Bakanlığınız yüksek genç nüfusu ve yüksek uyuşturucu kullanımı olan Şanlıurfa için bir bütçe ayırmış mıdır ?
3.  Bakanlığınız uyuşturucu kullanımını önlemek amaçlı Şanlıufa’da STK’lar ile bir görüşme sağlayacak mıdır ?
4. Bakanlığınız Şanlıurfa’da uyuşturucuya erişimin zorlaştırılması için bir denetleme uygulaması oluşturacak mıdır ?
5. Şanlıurfa’da okulların önüne uzun süreli uyuşturucu önleme ekipleri konumlandıracak mısınız ?