Şanlıurfa'da Milli tohum çalışmaları yapılacak
Şanlıurfa’da Start Fuarcılık tarafından altıncısı düzenlenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı.
Harran Üniversitesi’nin ilk kez yer aldığı, Türkiye’nin her bölgesinden katılımın gerçekleştiği Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı, büyük bir ilgi ile açılışını gerçekleştirdi. Vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği fuarda, tarım ürünleri, zirai aletler, hayvancılık sektöründeki son yenilikler sergilendi.
Milli tohum çalışmaları Üniversite’den geliyor
Şanlıurfa’da altıncı kez açılan, bu yıl 150 firma ve yaklaşık 400 marka ile katılımın sağlandığı fuarın açılışında konuşan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Şanlıurfa’da gıda, tarım ve hayvancılık çalışmaları konusunda ciddi bir gayret olduğunu ve bu konuda önemli araştırma ve geliştirme çalışmaları yapıldığını belirtti. Harran Üniversitesi olarak bu konuda ciddi atılımlar yapmak istediklerini belirten Rektör Prof. Dr. Çelik; “Biz üniversitenin paydaşlarıyla, fakülteleri ile ciddi araştırma grupları kuruyoruz. Hedefimiz sulama konusunda Türkiye’nin bir numarası olabilmek. Tohumculuk konusunda ülkemizde önemli bir yere gelerek, dünyada tohumculuk konusunda söz sahibi olmak. Üniversite olarak milli tohumu geliştirme çalışmalarının yanı sıra hayvan ve bitki hastalıklarının çözümüne yönelik araştırma grupları kuruyoruz. Bunları en yakın zamanda kamuoyuna açıklayacağız. Bu şekilde organize gruplar oluşturup şehrimize katkıda bulunmaya çalışacağız. Fuarda emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Üniversite-Sanayi İşbirliği Büyüyor
Tarım, hayvancılık ve gıda konusununbir meslek olarak kabul edilmesigerektiğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi; “Babadan kalma yöntemlerin devre dışı kalması lazım. Üniversiteden destek almamız, bilimi kullanmamız, nitelikli tarım ve hayvancılığa geçmemiz lazım. Şanlıurfa birlikteliği başarmış durumdadır. Şanlıurfa’nın tüm kurum ve kuruluşları, yerel yönetimleri, meslek odaları, herkes birlikte hareket etme kararı almış durumdadır” dedi.
Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya konuşmasında Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik’in Şanlıurfa tarımı ile ilgili düşüncelerinden memnuniyet duyduğunu dile getirerek, birlikte çalışma yapmayı teklif ettiklerini ve Rektör Çelik’in memnuniyetle karşıladığını, kendilerinin de her konuda üniversitenin yanında yer alacaklarını belirtti.
Fuar açılışının son konuşmacısı olan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Selami Işık ise çiftçilerin fuarlardan, yabancı kaynaklı sanayi ürünlerinden ders alarak kendi tarımsal sanayilerini geliştirip, buralardan fikir edinmesi gerektiğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. Açılışta Start Fuarcılık Genel Müdürü Musa Öztürk tarafından fuarın açılmasında katkı sağlayanlara teşekkür plaketi takdimi yapıldı.
Mühendislik Fakültesi’nin elektrikli aracına büyük ilgi
Açılış töreninin ardından Harran Üniversitesi standını gezen Rektör Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi, Vali Yardımcısı Işık ve beraberindeki oda ve borsa yetkilileri Ziraat, Veterinerlik, Mühendislik fakülteleri ile Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi HÜBAK, Harran Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi HÜBTAM ile GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi’nin sergilediği ürünleri incelediler. Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin projesi olan elektrikli araç ise yoğun ilgi gördü. Aracın çalışmasını izleyen Rektör ve beraberindekiler, emek verenleri tebrik ederek işbirliğinin artacağı sözünü verdiler.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren dernek, federasyon, STK, üniversite ve bilim çevreleri ile bir arada olma fırsatı ile birlikte, düzenlenen etkinliklere katılarak yeni teknolojiler ve son trendlerden haberdar olma olanağı sunan, Harran Üniversitesinin de birçok fakülte, araştırma birimleri ile katılım sağladığı fuar, 24 Şubat pazar gününe kadar misafirlerini ağırlayacak.