Şanlıurfa'da İsotun Üretim Serüveni İçin Belgesel Çekildi

Şanlıurfa'dan çıkıp dünya ülke çapında markalaşan İsot için şimdi de “Topraktan Sofraya Urfa İsotu" adıyla belgesele dönüştürüldü.

Şanlıurfa'da İsotun Üretim Serüveni İçin Belgesel Çekildi

Harran Üniversitesi Coğrafya Bölüm başkanı Prof. Dr. Sedat Benek koordinatörlüğünde devam eden evsel isot üretimine yönelik projesi kapsamında bir çok kadına üretim desteği verildi.

Şanlıurfa isotunun daha iyi yapılabilmesi için bu çalışmalar bir belgesel ile dijital alana taşındı.
“Topraktan Sofraya Urfa İsotu” Belgeseli

Urfa İsotu, Urfa için sadece bir baharat değil, aynı zamanda, Urfa kültürü ile özdeşleşmiş ve kendine özgü aroması ile Türkiye’de marka olmuş Urfa’nın en önemli sembollerinden bir tanesidir. Günümüzde, Türkiye’de, Urfa’nın en belirgin markası olmuş Urfa İsotu hak ettiği yerde değildir ve birçok açıdan iyileştirilmesi gereken sorunları bulunmaktadır. İşte gelinen noktada İsot’un sadece Türkiye’de değil, aynı zamanda, dünyada da olması gereken yerde olabilmesi için geleneksel özelliklerini kaybetmeden ve hijyenik bir şekilde üretilip markalaştırılması gerektiği sonucu çıkmaktadır. Böylelikle, bir taraftan bunu gerçekleştirmek, diğer taraftan da dezavantajlı kadınları bilinçlendirerek kurumsal bir şekilde İsot’un üretilip geliştirilmesini sağlamak ve en azından bunun önünü açmak gerekmektedir.
Tam da bu bağlamda, bu amaca hizmet edebilmek için, “Kadın Ellerle Evsel Üretimi Geliştirme Projesi”ni hazırlamaya karar verildim ve çeşitli kurumların desteğiyle bu projeyi proje ekibim ile hayata geçirdim. Proje kapsamında 30 dezavantajlı kadına başta hijyen ve iş güvenliği olmak üzere çeşitli eğitimler verildikten sonra İsot üretim aşamasına geçilmiş ve evsel üretim biçiminde ama çok daha hijyenik koşullarda İsot üretimine başlanmıştır (https://www.evseluretim.com/). Yürütücülüğünü (Proje Koordinatörü Prof. Dr. Sedat Benek) Harran Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nün yaptığı bu projenin ana finansörü ise GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı olmuştur.
Söz konusu proje kapsamında Urfa İsotu’nun tanınırlığını artırmak için topraktan sofraya kadar uzanan İSOT serüvenin 28 dakikalık “TOPRAKTAN SOFRAYA URFA İSOTU” belgeseli çekildi ve ilk galasını da Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakülte Büyük Amfi Salonu’nda 18 Aralık 2019 tarihinde saat 14.30 gösterimi yapıldı (Fragman ektedir).