Şanlıurfa Valiliği Çalışmalarını Başlattı
Henüz dijital makinelerin kullanılmadığı dönemlere Şanlıurfa’da valilik adına çekilmiş olan tüm fotoğraflar dijital ortama aktarılması için çalışma başlatıldı.
Şanlıurfa’nın hafızası sayılabilecek görsellerden oluşan Fotoğraf kâğıdına tab edilmiş yaklaşık 40 bin adet fotoğrafı dijital ortama aktarılması için çalışma başlatıldığını açıklayan Şanlıurfa Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, fotoğrafların dijitalleştirildikten sonra basın kuruluşlarının ve araştırmacıların kullanımına sunulacağını açıkladı.
Valilik fotoğrafçıları tarafından foto film kullanılarak çekilen ve uzun yıllardır arşivde muhafaza edilen fotoğrafların korunması, dijital ortama aktarılarak basın kuruluşlarının ve araştırmacıların hizmetine sunulması için hazırlıklarını kısa sürede tamamlayan İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, fotoğrafların dijitale dönüştürülmesinin ardından yıl ve konuya göre tasnif ederek, dijital ortamda kullanıma açacak.
Valilik fotoğraf arşivinde; Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve Bakanların ziyareti, Atatürk Barajı, Harran Üniversitesi gibi önemli yatırımların hizmete açılması, restorasyon çalışmaları, açılışlar ve binlerce etkinliğe ait görüntüler bulunuyor.
Madenli: Haziran Ayında Tamamlanacak
Depolarında uzun yıllardır muhafaza edilen tab edilmiş fotoğrafların ve VHS kasetlere çekilmiş görüntülerin dijital ortama aktarılması için hazırlıklarını tamamladıklarını belirten İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Vekili İbrahim Madenli, depodaki en eski fotoğrafın 90’lı yıllara ait olduğunu ifade etti.
2000’li yılların başından itibaren dijital çekilerek, bilgisayar ortamında muhafaza edilen fotoğrafların büyük bölümüne ulaşamadıklarını, bu fotoğrafların önemli bölümünün bilgisayarların çökmesi ve formatlanması nedeniyle kaybedilmiş olabileceğini düşündüklerini kaydeden Madenli, depolarda bulunan bilgisayarlarda olması muhtemel fotoğrafları da kurtarmaya çalışacaklarını söyledi.
Fotoğrafların dijital ortama aktarılması fikrinin, Valilik Haber Koordinatörü İbrahim Halil Şeker’den geldiğini, dijitalleştirme işlemi için gerekli ekipmanın da demirbaşın da mevcut olduğunu ifade eden Madenli, çalışmalarını Haziran ayına kadar tamamlamayı öngördüklerini belirtti.
Madenli, dijital arşiv çalışması için başta personel olmak üzere her türlü desteği veren Vali Abdullah Erin’e teşekkür etti.
Şeker: Eşsiz Bir Hazine
Şanlıurfa’da uzun yıllar gazetecilik yapan ve şehrin tarihini araştıran çok sayıda yayının hazırlanmasına katkı sağlayan Valilik Haber Koordinatörü İbrahim Halil Şeker ise “Gerek gazetecilik yaparken, gerekse ajans olarak şehri ilgilendiren yayınlar hazırlarken böylesi arşiv fotoğraflarına çok ihtiyaç duyuyorduk ama ulaşamıyorduk. Şanlıurfa tarihini anlatan kitaplarda kullandığımız 1900’lü yıllara ait fotoğrafları, bugün dijital ortamda bulabiliyoruz. O yıllarda Şanlıurfa’ya gelen misyonerlerin, arkeologların çektiği fotoğraflara bakarak eski Urfa’yı görebiliyoruz. Bugün Valiliğimiz arşivinde bulunan fotoğrafları dijital ortama aktarmasak, zamanla kaybolup gideceklerdi. Burada göreve başlayınca, en önemli işlerden birinin dijital arşiv oluşturmak olacağını düşündüm” dedi.
Valilik arşivinde bulunan fotoğraf ve videoları dijitale dönüştürdükten sonra yerel gazeteleri de dijital ortama aktarmayı planladıklarını dile getiren Şeker, “Hatta imkân bulursak, gelecekte araştırma yapacaklar için önemli bir kaynak oluşturacak Valilik genelgeleri, talimatlar, kararlar gibi belgeleri de dijital ortama aktararak gelecek nesillere ulaştırmamız gerekiyor. Çünkü bunlar şehrin hafızasını oluşturuyor. Şehrin geçmişini ancak bu belgelere bakarak hatırlayabiliyoruz” şeklinde konuştu.
Valilikteki görevini yaparken böyle bir arşiv oluşturulmasına katkı sunduğu için büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Şeker, “Böylesi bir arşiv, şehrine tutkuyla bağlı insanlar için eşsiz bir hazinedir. Bu imkânı sağladığı için başta Sayın Valimiz Abdullah Erin olmak üzere Müdürümüz İbrahim Madenli’ye ve çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ederim” dedi.