Şanlıurfa Unesco Gastronomi Şehri Unvanını Hakkediyor
Şanlıurfa 20 Mart 2014 tarihinde UNESCO GASTRONOMİ ŞEHRİ kategorisinde başvurusu yapmasının ardından DÜNYANIN EN ESKİ MUTFAĞI ŞANLIURFA adı altında bir tema ile kurumlar arası işbirliği ile çalışmalar kapsamlı bir şekilde yürütülmeye başladı.
Mutfak müzesinde gerçekleştirilen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Başkan Güvenç, Şanlıurfanın tarihi ve kültürel özelliklerinden bahsederek, geleceğinin parlak ve zengin olduğunu ifade etti. Başkan Güvenç, Allah bir çok kente zenginlik vermiştir. Bu bir çok zenginliğin tamamını bir arada Şanlıurfaya vermiştir dedi.
Şanlıurfanın önemli bir turizm potansiyeli ve bunun yanında tarihi derinliğinden gelen çok önemli bir yemek kültürü olduğunu söyleyen Başkan Güvenç, Yapılan Çalışmaların Türkiyede çok iyi bilinen damak zevkimiz ve kültürümüzün uluslar arası alana çıkarılması gerektiği düşüncesiyle çalışmalar başlattık dedi.
UNESCO Gastronomi Şehri Unvanını Şanlıurfanın hakkettiğini aktaran Başkan Güvenç, Şanlıurfada yer alan tüm kurum, kuruluş ve STKlarla işbirliği içerisinde olduklarını söyleyerek, Şanlıurfanın Damak kültürünün dünyaya tanıtılması bağlamında yola çıktıklarını ifade etti.
Halil İbrahim Buluşmalarında uluslar arası bir yemek yarışması yapmayı planladıklarını belirten Başkan Güvenç, Pariste UNESCO Temsilcilerine Şanlıurfanın yöresel yemeklerinden oluşan bir menüyle yemek vermeyi planladıklarını söyledi.
Şanlıurfa Vali Yardımcısı Cengizhan Yılmaz ise, Gastronomi Şehri Çalışmalarıyla Halil İbrahim Buluşmalarını entegre bir şekilde yürüteceklerini söyleyerek, Halil İbrahim Buluşmalarında Uluslar arası bir yemek yarışması düzenlemeyi düşündüklerini aktardı.
Basın Toplantısına Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvençin yanı sıra; Vali Yardımcısı Cengizhan Yılmaz, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin ve STK temsilcileri katıldı.
Öte yandan Uluslar arası anlamda dünyada daha önce bu unvanı almış Çinden Cheng Du, Lübnandan Zahle, Kolombiyadan Popayan, İsveçten Ostersund, Güney Koreden Jeonju şehirlerinin ilgili birimlerinden destek mektupları alındı. Geçtiğimiz günlerde imzalanan kurumlar arası işbirliği protokolü ile 30 Kasım 2014 tarihine kadar UNESCO başvuru kriterlerinin yerine getirilmesi ve Şanlıurfa Gastronomi Kültürünün dünyaya tanıtılması noktasında atılacak adımlar belirlenmiş oldu. DÜNYANIN EN ESKİ MUTFAĞI ŞANLIURFA teması çerçevesinde ulusal ve uluslar arası tanıtım organizasyonlarından yemek yarışmalarına, Şanlıurfada Gastronomi ve Turizm konularında sektör temsilcileri için yapılacak eğitim ve konferans çalışmalarından Şanlıurfa yemeklerinin dünya mutfağı standartlarında revize edilmesine kadar birçok etkinlik hayata geçirilecek. Tüm süreç boyunca Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED), Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB), UNESCO Türkiye Komitesi, destek verecekleri belirtildi.