Şanlıurfa ulaşımına öneri; Troleybüs

Toplu taşıma esnafı: "Troleybüs sistemi tartışılmalı" dedi.

Şanlıurfa ulaşımına öneri; Troleybüs

Toplu taşıma esnafı: "Sayın Fakıbaba yerel seçimlere 9 ay kala kent merkezinin tüm yapısını tekrardan şekillendirecek, çok büyük bir kamu harcaması yapacaktır. Oysa 11 Nisan projesi, merkez sanayi bölgesindeki kentsel dönüşüm ve 3 yeni ilçenin kurulması ile birlikte kamu kurumlarının yerlerinin değişmesi ile kent merkezinde ortaya çıkacak yeni ulaşım ihtiyaç ve imkanları görülerek karar alınması gerekirken; ulaşım master planı yapılmadan bu çapta bir yatırımın yapılmak istenmesi kentimizin yararına olmayacaktır"

 

 

Şanlıurfa Özel Halk Otobüsçüleri Çankaya, Karaköprü ve Eyyübiye Toplu Taşıma Kooperatifleri Başkanlığı yazılı bir açıklama yaparak, Belediyenin yapmayı planladığı Troleybüs projesinin tartışmaya açılması ve vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

 


Açıklamada; "Urfa'mızdaki en büyük problemimiz kentimizin temel sorunları karşısında demokratik kültürün  ürünü olan ortak aklı harekete geçiremeyişimizdir. Urfa, Türkiye'nin son 10 yılda kat ettiği yeniliklere paralel bir kent mimarisi, kentsel dönüşüm  ve ulaşım yeniliklerini gerçekleştiremedi. Temeldeki en büyük problem kurumsal bazda Belediyenin  bir gelecek perspektifi ve yeterliliğinin olmamasıdır. Bu durumun en tipik örneğini  Abide - Balıklıgöl arasında çalışacak ve 02.07.2013 tarihinde yapılacak 'troleybüs' sistemi ihalesinde görüyoruz. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Malatya Belediyesi troleybüs ihalesi yapmadan önce 1 yıl boyunca bu konu tartışıldı, tarafların fikirleri alındı. Bizde ise, 1 ay içinde sistemin ihalesi yapılacak, halen medyada çıkan 2 paragraflık bir haberden başka bir şey yok. Bu şehrin Belediye Meclis Üyeleri de bu konuda bilgi sahibi değiller. Ana muhalefet partisi  il başkanı Sayın Ferhat Karataş'a bu konu sorulduğunda, 'ortada bir bilgi olmadığından söyleyecek bir şeyimde yok' diyor. TMMOB Urfa şubesinin de haberi yok. Velhasıl kimse ne olacak bilmiyor" deniliyor.

ULAŞIM MASTER PLANI YOK, AMAÇ DİVANYOLUNU TRAFİĞE KAPATMAK
Açıklama şöyle devam ediyor;
"Bu proje basit bir 8 metrobüslük bir proje değildir. 30 milyon TL'lik dev maliyeti ile birlikte Abide - Balıklıgöl - Haleplibahçe hattındaki 5 Km'lik yoldaki tüm yol ve kaldırımlarının yeniden yapılması ile birlikte en az 5 milyon TL'lik bir yatırım da bu yol ve kaldırıma harcanacaktır. Kentin 2 şeritli ana caddesindeki yolun bir şeridi, sırf bu 8 otobüs ring hattına ayrılacak. Divan yolu caddesi trafiğe kapatılacak. Kent merkezine 350 tane 8 metrelik  elektrik direği çakılacak. Sırf bu sistem için trafo santralleri kurulacak. Tüm trafik sistemi yeniden belirlenecek. Kentsel mimari ve trafik yapısı değiştirilirken maalesef ortada bu konuda uzmanlarınca oluşturulmuş bir 'Ulaşım Master Planı' bulunmamaktadır. Bu skandal bir uygulamadır. Bu yılın başında bir troleybüs sistemi uygulama projesi ihalesi yapılmıştır. Yalnız bu proje, kent merkezindeki ulaşım sistemi incelemesi sonucunda uygun toplu taşıma ve trafik sisteminin nasıl olacağına dair değildir. Belediye, 'Abide-Balıklıgöl arasına troleybüs kuracağım, gelin bunun teknik çizimlerini ve şartnamesini oluşturun' diyerek ihale açılmıştır. Dolaysıyla ortada bir bilimsel araştırma olmadan bu seçim yapılmıştır. Sayın Fakıbaba yerel seçimlere 9 ay kala kent merkezinin tüm yapısını tekrardan şekillendirecek, çok büyük bir kamu harcaması yapacaktır. Oysa 11 Nisan projesi, merkez sanayi bölgesindeki kentsel dönüşüm ve 3 yeni ilçenin kurulması ile birlikte kamu kurumlarının yerlerinin değişmesi ile kent merkezinde ortaya çıkacak yeni ulaşım ihtiyaç ve imkanları görülerek karar alınması gerekirken; ulaşım master planı yapılmadan bu çapta bir yatırımın yapılmak istenmesi kentimizin yararına olmayacaktır. Kentin ulaşım ihtiyacı ağırlıklı olarak yeni Valilik etrafına kayacaktır. Dolaysıyla bu yatırım atıl kalacaktır. Bir defa yeri yanlış seçilmiştir."

ŞANLIURFA BELEDİYESİNDE ULAŞIM UZMANI YOK
Açıklamada ayrıca; "Şaşırmamak elde değil. Gerçekten koca belediyede  ulaşım uzmanı tek kişi yoktur. Troleybüs projesi sorumlusu Hüseyin Alagöz' ün ihtisas alanı İnşaat Mühendisliğidir. Diğer sorumlu kişi Abdullah Keskin ise elektrik teknikeridir. Ulaşım hizmetler sorumlusu Adnan Okan da Ortaokul mezunudur. Şanlıurfa Belediyesinde kendisine milyonlarca TL'lik  ihale teslim edilen kişilerin ulaşım uzmanlığı bulunmamaktadır. Bir taraftan 6 aydır, 'bana 50 otobüs verin acil lazım' diyenler bugün, 'gerek yok, bir yıl sonra devreye girecek sistemden boşalacak otobüsler bana yeter' diyor. Bu gösteriyor ki, bu adamlar ne yaptıklarının farkında değiller. Şunu herkes bilsin ki, 35 milyon TL'lik bir yatırım yapılırken, hiçbir bilimsel araştırma yapılmadan keyfi kararlar alınıyor. Bu hataların geri dönüşü de maalesef olmayacak. 20.000 metre kablo, 350 elektrik direği sistem çalışmadığında, yada atıl kaldığında sökmek te dünyanın maliyetidir. En mantıklı yol, büyükşehir mantığı içinde gelecek belediyenin ihtiyaç ve kapasiteye göre planlama yapmasıdır. Biz bu konuyu tartışmaya açarak kent mimarisi, trafik, verimlilk ve maliyet, alternatif sistemler hususunda eksik kalan bilgileri bu hafta içinde açıklayacağız. Bu konuda oluşturacağımız raporu AK Parti yerel yönetimler dahil, tüm siyasi parti ve sivil toplum örgütlerine, Valiliğimize göndereceğiz. Gizli kapaklı ihale yapılmadan, bu projeyi tüm yönleri ile tartışıp öyle karar verelim. Ben yaptım olduğu mantığı ile değil" ifadelerine yer veriliyor.