Şanlıurfa tarımının kalitesini artırmak için ziraat mühendisleri projesi

Şanlıurfa tarımının kalitesini artırmak için ziraat mühendisleri projesi

Şanlıurfa her yönüyle ilgi çene bir şehir. Siyasi olarak da hep gündemdedir. Son olarak Tarım ve Köy İşleri Bakanı M. Mehdi Eker, Akçakale'de kapalı drenaj sistemi projesini devreye koyması, ve bir çok açılışa katılmak için iki gün Urfa'daydı. Tabii bu drenaj projesi Harran ovasının tuzlanmasını ve çoraklaşmasını önleme açısından hayati bir meseledir.

Özelikle tarımdaki üretim kaybını önleyecek ve ciddi katkı sağlayacak olan bu proje tek başına çare değildir. Bunun yanında sulamayla ilgili bölge çiftçisine sistemli bir şekilde yardımcı olunmalıdır. (Sulama eğitimi verilmeli ki, bakan Eker'de bu konuya değindi)

Örneğin Tarım bakanlığı tarafından; tarım arazisi bölgesini belli ölçülerde bölerek “ziraat mühendisleri” gözetiminde bölge çiftçisine danışmanlık hizmetti verdirtebilir. Bu danışmanlık hizmeti yasalarla desteklenerek ve çiftçilerin tavsiyelere uyması zorunlu kılınabilir. Bölgede görevlendirilecek “ziraat mühendislerin” ücretleri ise, Tarım Bakanlığı tarafından temin edilmesini gerekir.

Böyle bir proje uygulama konusundan artı ve eksileri ne olur bilemem ama benim öngörüm artıların daha fazla olduğu yönündedir.

Hem “ziraat mühendisleri” için saha çalışması imkanı sağlanmış olur hem de iş imkanı sağlanmış olur.

Bunun yanı sıra tarım ürünlerinde bilinçli ve sistemli üretime geçilmiş olur. Ne toprakların tuzlanma ve çoraklaşması konuşulur ne de ürün kaybı gündeme gelir.

Kazanılan ürünlerin sanayiye aktarılması konusunda da “ziraat mühendisleri” ön ayak olmuş olurlar.

Söylediklerimin eksik yönü olabilir. Tarım Bakanlığı ve tarım alanında bulunan STK'lar da bu projeyi geliştirerek herkesin kazanacağı bir zemine oturtabilirler.

İLGİLİSİNE

Şanssızlığa katlanabiliriz, çünkü dışarıdan gelir ve tümüyle rastlantısaldır. Oysa yaşamda bizi asıl yaralayan, yaptığımız hatalara hayıflanmaktır. Oscar Wilde