Şanlıurfa Sulama Birliklerine neden elektrik verilmiyor?

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi. Ayhan Önergesinde sulama birliklerine elektrik verilmediğini iddialarının doğru olup olmadığını sordu.

Şanlıurfa Sulama Birliklerine neden elektrik verilmiyor?

Şanlıurfa, ülkenin önemli tarım kentlerinden biri olmakla beraber çiftçilere ciddi sorunlar yaşatıldığını söyleyen İbrahim Ayhan: İlimizde pompajla çalışan altı sulama birliğinin (Topçu Gündaş Sulama Birliği:50 bin dekar, Yalınlı Onortak Sulama Birliği:50 bin dekar, Sevimli Polatlar Sulama Birliği:35 bin dekar, Tatar Höyük Sulama Birliği:100 bin dekar, GAP Sulama Birliği:50 bin dekar, Güzelyurt Sulama Birliği:80 bin dekar) bünyesinde bulunan 365 bin dekar tarım arazisinde, sulama birliklerine elektrik verilmemesinden kaynaklı sulama yapılamamaktadır” dedi.

Sulama birliklerine elektrik verilmeme sebebinin sulama birliklerinin elektrik borçlarından kaynaklandığı iddia edildiğini söyleyen Ayhan, Enerji fiyatlarının yüksekliği bu konuda önemli bir etken olduğunu söyledi.

İŞTE İBRAHİM AYHANIN VERDİĞİ O SORU ÖNERGESİ
24.12.2015 tarihli gazetelerde, Akçakale'den gelen sulama birlikleri temsilcilerini kabulünüzde, suyu kesilen 4 sulama birliğinin elektriklerinin verilmesi için ilgili yerlerle telefon görüşmesi yaptığınız, sulama birliğine üye çiftçilerin 2015 elektrik borçlarının, 2016 yılı tarımsal desteklemelerinden kesilmesi konusunda taahhüt vermeleri ve elektrik dağıtım şirketinin de birliklerin elektriğini açması konusunda mutabakat sağladığınız ifade edilmektedir. Yine aynı gazetelerde, "Bakan Çelik, tarımsal üretim faaliyetlerinin zarar görmemesi için şimdilik bu şekilde geçici çözüm sağladıklarını ancak bunu DSİ Genel Müdürlüğü aracılığıyla kökten çözecekleri müjdesini verdi." İfedeleri yer almaktadır.
Ancak sulama birlikleri, 2016 yılı tarımsal desteklemelerinden kesilmesi konusunda taahhüt vermelerine rağmen elektrik dağıtım şirketinin altı sulama birliğine elektrik vermediği iddia edilmektedir.
Ayrıca elektrik borcu olmadığı halde sulama birliği borcundan dolayı elektrik alamayan çiftçiler ciddi mağduriyet yaşamaktadırlar.


Bu bağlamda;
1. Şanlıurfa'da altı sulama birliğine elektrik verilmediği iddiaları doğrumudur? Doğru ise sulama birliklerine elektrik verilmemesinin nedeni nedir?
2. Sulama birliğine üye çiftçilerin 2015 elektrik borçlarının, 2016 yılı tarımsal desteklemelerinden kesilmesi konusunda taahhüt vermeleri ve elektrik dağıtım şirketinin de birliklerin elektriğini açması konusunda mutabakat sağladığınız iddiaları doğru mudur?
3. Çiftçileri 2015 elektrik borçlarının, 2016 yılı tarımsal desteklemelerinden kesilmesi konusunda taahhüt vermelerine rağmen elektrik dağıtım şirketinin altı sulama birliğine elektrik vermediği iddia doğru mudur?
4. Elektrik borcu olmadığı halde sulama birliği borcundan dolayı elektrik alamayan çiftçilerin mağduriyetini nasıl değerlendirmektesiniz? Bu mağduriyetin giderilmesi konusunda herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Mevcut ise bu çalışmalar nelerdir?
5. Sorunun çözümü konusunda ilgili diğer bakanlıklar ile koordineli bir çalışmanız mevcut mudur? Mevcut ise bu çalışmalarınız nedir/ne aşamadadır? Mevcut değil ise böyle bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?
6. Tarımsal sulama alanında kullanılan enerjinin fiyatının düşürülmesi konusunda herhangi bir çalışmanız mevcut mudur? Değilse bu yönlü bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?
7. Tarımsal sulama alanında alternatif enerji kullanımı konusunda herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?