Şanlıurfa SGK’dan Flaş Kayıt Dışı Açıklaması
Şanlıurfa’da kayıt dışı çalışanların sayısal olarak çok fazla olduğunu açıklayan Sosyal Güvenlik Kurumu İl müdürü İsmail ÜNLÜ, "Kayıt Dışı ile Mücadelede Sosyal Güvenlik Kurumunun tek başına yeterli değil, diğer kurumların, sivil toplum örgütleri başta olmak üzere ilgili tüm kesimlerin desteği büyük önem arz etmektedir" dedi.
Şanlıurfa’da kayıt dışı çalışanların sayısal olarak çok fazla olduğunu açıklayan Sosyal Güvenlik Kurumu İl müdürü İsmail ÜNLÜ, SGK’nın Kayıt Dışı ile Mücadelede yetersiz kaldığını açıkladı.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail ÜNLÜ yaptığı yazılı açıklamada, kayıt dışı istihdamın tüm kesimler açısından verdiği zararlara değinerek, bu durumun önlenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan çalışmalara dikkat çekti.
Ünlü; “Çalışmaya başlayan herkes kanunen sosyal güvenlik sistemine dâhil olmak zorundadır. Çalışanlar bu hakkın yerine getirilip getirilmediğini işverenden isteme ve yerine getirilmediği takdirde de yasal yollara başvurma hakkına sahiptir.
Sosyal güvenliğin bu derece önemli ve öncelikli olmasına rağmen, maalesef vatandaşlarımızın bir kısmının sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Bu durum karşımıza kayıt dışı istihdam olgusunu çıkarmaktadır. İşveren açısından haksız rekabet yaratan kayıt dışılık, sürdürülebilir ekonomiyi ve sosyal güvenlik sistemini de sekteye uğratmaktadır. Bireyler açısından ise kayıt dışı istihdam, yarınları tehlikeye atmak demektir. Sosyal güvencesi olmadan çalışan bir kişi, çalışma yaşamında kısa vade de karşılaşacağı çeşitli risklere (hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı vb) karşı savunmasız kalırken, uzun vade de karşılaşacağı durumlar için sağlanan desteklerden de (yaşlılık, ölüm, malullük vb.) mahrum kalmaktadır.
Bu çerçevede Kurum olarak kayıt dışı mücadele kapsamında uyguladığımız beş önemli politikadan bahsetmek istiyorum sizlere. Bunlar;
Sosyal güvenlik hizmetlerinin kalitesinin artırılması,
Kurumlar arası bilgi ve veri paylaşımı ile yapılan çapraz denetim çalışmaları,
Denetim sisteminin daha etkin hale getirilmesi,
Teşvik uygulamaları
Sosyal güvenlik konularında yapılan bilgilendirme çalışmalarıdır.
Özellikle bu kapsamda işverenlerimize yönelik uygulanan 17 ayrı teşvik uygulaması ile, çalışan kişilerin ödenen sigorta primlerinin yüzde 100’üne kadar olan oranlarda destek sağlanmaktadır.
Kayıt dışı istihdam ülke olarak hepimizin sorunu ve sosyal güvenliğin sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyen bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugün Türkiye’de iki kişi bir emekliyi finanse etmektedir. Bu da çalışan ve işveren üzerindeki yükleri git gide artırmaktadır. Bu sorunla tek başına Sosyal Güvenlik Kurumunun mücadelesi yeterli değil, diğer kurumların, sivil toplum örgütleri başta olmak üzere ilgili tüm kesimlerin desteği büyük önem arz etmektedir.” dedi.