Şanlıurfa Kent Konseyi’nden esnaf sorunları ve çözümleri
Şanlıurfa Kent Konseyi Esnaf ve Sanatkârlar Çalışma Grubu Kent esnaf ve sanatkârların sorunlarını ve çözüm yollarını gösteren bir rapor sundu.
İşte Konseyden yapılan açıklama: "Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği başkanımız Mehmet Şefik Bakay yönetimindeki; Kent Konseyi Esnaf ve Sanatkârlar Çalışma Grubumuz esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarını ve çözüm yollarını bir rapor olarak sundu. Bu raporu kurumlarımızla, basınımızla ve kamuoyuyla paylaşıyoruz.
- 1985 ve 2008 yılları arasında BAĞ-KUR’a kaydı olmayan ancak oda, esnaf sicil ya da maliye kaydı bulunan esnaflarımız için geriye dönük hizmet getirilmesi ve mağdur olan esnaf ve sanatkârlarımızın emekli olabilmelerinin sağlanması için hükümetimizce gerekli kanunların yeniden çıkarılmasını bekliyoruz.
- 2.000.000’u geçen il nüfusunun GAP Eylem Planının tamamlanmasıyla çok daha artacağı beklenilmektedir. Ülkemize yapılan/yapılacak büyük projeler bizleri heyecanlandırmaktadır. Bu kadar nüfusun çağdaş ulaşım imkânlarından yararlanması için ‘Hızlı Tren Projelerinde’ ilimiz de öncelikle yer almalıdır. Bu hususta daima hükümetimizden desteğini esirgemeyen Şanlıurfa halkından bu hizmet esirgenmemelidir.
- Esnaf ve Sanatkârlar olarak her meslek gurubunun temsilcisi, Şanlıurfa’nın bütün köylerinde bütün ilçelerinde ve şehir merkezinde işyeri bulunan esnaf ve sanatkârlarız. Küçük sermayeli kitleler olmamız hasebiyle kitle olarak büyük olsak ta yaşanan sıkıntı ve sorunların büyüğünü de maalesef esnaf ve sanatkâr yaşamaktadır. Esnafımız büyük işletmelerin gölgesinde eriyip gitmektedir, bugün parayla satın alınamayacak mesleğini, sanatkârlığını asgari ücretle bir fabrika işçiliğine değişmek zorunda kalır duruma gelmiştir. İşte esnaf ve sanatkârlarımızın bu sorunlarını dile getirip çözüm noktasında sorumluluğumuzu yerine getiremeyişimiz bizi üzmektedir. Bu nedenle hükümetimizin gündeminde esnaf ve sanatkârlarımızın daha çok yer almasını, küçük esnaf ve sanatkârımızı kalkındıracak yasaların çıkarılması ve bu esnaflarımızı temsil eden sivil toplum kuruluşlarımızın da güçlendirilmesi için yeni çalışmalar yapılması gerekmektedir.
- Şanlıurfa ilimizde yaklaşık beş yüz bin kayıtlı Suriyeli mülteci bulunmaktadır. İlimizde varlığını sürdüren Suriyeli kardeşlerimiz aynı zamanda işyerleri açmakta ve çeşitli sektörlerde faaliyet göstermektedir. Ancak bunların kayıt dışı çalışması ve denetiminin yapılmaması kendi esnaf ve sanatkârlarımızı zor durumda bırakmakta ve haksız rekabet meydana getirmektedir. Söz konusu Suriyeli işyerlerinin denetlenmesi ve kayıt altına alınması bu haksız rekabeti ortadan kaldıracaktır. Aynı durum kendi vatandaşlarımız için de söz konusudur. Türkiye’de en fazla kayıt dışı esnaf ilimizde bulunmakta bu da esnaf ve sanatkârlarımızı zor durumda bırakmaktadır. Acilen belediyelerimizin ruhsatla yetkili birimlerinin ve denetim ekiplerinin bu duruma el atması gerekmektedir.
- Turizm bölgesinde olan ilimizde turizm alanında faaliyet gösteren esnaflarımıza hükümetimizce verilen teşvik ve destekler yeterli değildir. Bölgenin turizm ekonomisinin teşvik ve desteklerle güçlendirilmesi hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.
- İlimizde sadece 1 üniversite vardır. Şanlıurfa’mızda ikinci bir Üniversite’nin kurulması ile bölgemizin eğitim, ekonomi ve kültürel anlamda daha çok gelişmesine katkıda bulunacağı kanaatindeyiz. Kurulacak yeni bir üniversitenin onlarca büyük yatırımların yerine geçebilecek ekonomik katkıyı şehre katacağından Şanlıurfa’mızda ikinci bir üniversitenin kurulması hem ilimizin ekonomisine can katacak hem de bölgemizde eğitimin başkenti yapacaktır.
- Bir şehrin gelişmişliğini gösteren en önemli simge o şehrin trafik akışının doğru planlanması ve şehrin ihtiyacı doğrultusunda yapılan alternatif yollarla şehre nefes aldırmaktır. Turizm-Tarım şehri ve gelişen sanayisi ve 6. bölge olması Münasebetiyle Teşviklerin olduğu yatırıma açık bir şehir olması nedeniyle ilimizin yolları ihtiyaca cevap veremez hale gelmiş şehir içi trafiği tam bir facia haline gelmiştir. Bu sebeple ilimize alternatif yeni çevre yolları yapılarak şehrin trafik yükünü az da olsa hafiflemesi gerekmektedir.
- Asgari ücretin 2020,00 TL ye çıkmasıyla birlikte esnaf ve sanatkârlarımızın ödemekte oldukları Bağ-Kur primlerinin yüksek oranda artmış olması esnaf ve sanatkârlarımızın belini kıracak bir uygulama olmuştur. 2019 yılı itibari ile en düşük Bağ-kur primi 882,00 TL olduğundan bu prim uygulaması esnaf ve sanatkâra çok ağır bir yüktür. Esnaf ve Sanatkârlarımız Bağ-Kur primlerini ödeyememektedir. Küçük esnaf ve sanatkârlarımızın düşük sermaye ile geçimini ancak çevirmeye çalışırken 882,00 lirayı bulan bağ-kur primini ödemesi mümkün değildir. Bu nedenle konu ile ilgili acilen esnaf ve sanatkârlarımıza yüksek oranında Bağ-kur prim zammı uygulamasının aşağıya çekilmesi gerekmektedir.
- İlimizin en büyük sorunlarından birisi de enerji sorunudur. Elektrik kesintilerinin çok fazla olması tüm halkımızı özellikle esnaf ve sanatkârlarımızı mağdur etmektedir. Ayrıca elektrik fatura bedelleri çok yüksek gelmekte, kayıp kaçak bedeli, dağıtım bedeli, personel satış hizmet bedeli, personel sayaç okuma bedeli ve iletişim sistemleri bedeli adı altında fatura bedelinin %30 unu geçen ekstra ücretler halka fatura edilmekte, toplamda kullanılan elektriğin hemen hemen 2 katı bedel halka ödettirilmekte, fatura ödeme tarihi 1-2 gün geçen kişilerin elektriği hemen kesilmektedir. Bu haksızlığın önüne geçilmesi ve bu haksız bedellerin alınmaması için bir an önce yetkili merciler tarafından soruna çare bulunmalıdır.