Şanlıurfa çiftçilerin sorunu Meclis’te
Şanlıurfa’da yaşanan yağışlardan dolayı devam eden çiftçilerin sorunları Urfa HDP Milletvekili Ömer Öcalan tarafından meclise soru önergesi verilerek gündeme getirildi.
Şanlıurfa’da son bir ayda yaşanan yağışlardan dolayı çiftçiler zor günler yaşamaya başladı. Çiftçilerin yağışlardan dolayı ektiği pamuk ve mısır tarlada kaldı. HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan yaşanan bu sorunu mecliste önerge vererek gündeme getirdi.
İşte meclise sunulan o önerge:
Türkiye’nin ihtiyacı olan pamuğun yüzde 45’i, kırmızı mercimeğin yüzde 38’i, mısırın yüzde 22’si, arpanın yüzde 13’ü ve buğdayın da yüzde 9’unun üretildiği Şanlıurfa’daki çiftçiler, hem kuraklık hem de aşırı yapış nedeniyle büyük mağduriyetler yaşamaya devam ediyor. Türkiye’de Ankara ve Konya’dan sonra en fazla tarım arazisine sahip 3. İl Şanlıurfa’nın temel gelir kaynağının tarım olması çiftçinin yaşadığı bu mağduriyetin genel olarak Urfa’nın ekonomik yapısını da doğrudan etkileme durumu söz konusudur.
Halen Urfa’da devam eden yoğun yağış nedeniyle binlerce dönüm pamuk ve mısır tarlada kaldı. Yağışların aralıksız yağmasından dolayı oluşan çamur nedeniyle biçerdöverler tarlaya girememektedir. Özellikle pamuk ve mısır üreticileri yağışlardan dolayı toplayamadıkları ürünlerinin tarlada kalması ve yağmur suyu yemesi sonucu büyük zarara uğramıştır.
Konu ile ilgili Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Şaka; “Devam eden yağışlar nedeniyle pamuk ve mısırda %40 civarında bir zarar olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle ivedilikle çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesi ve söz konusu zararlarla ilgili telafi edici desteklerin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Urfa’nın temel ekonomik faaliyetinin tarımdır ve 9-10. aylarda ödemler yapılmaktadır. Şu an çiftçi pamuğunu satamamaktadır. Ayrıca aşırı yağıştan dolayı hasadın yapılamaması ile birlikte Urfa’da ciddi bir ekonomik sorun da yaşanmaktadır. ”
Müstakil ve Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Urfa Şubesi Eski Başkanı Mahmut Barut’un basına yansıyan açıklamasında, “Urfa tarımsal anlamda çok zor bir dönemden geçiyor. Pamuk ve mısırın yüzde 40’ı yoğun yağışlardan dolayı hasat edilemedi. Hasatı yapamayan çiftçilerin tespitleri yapılıp, derhal konuya el atılmalı. Aksi takdirde Urfa ekonomik anlamda çok zor bir döneme girecektir. Yetkililer göreve. İvedilikle tespitler yapılıp zarar ziyan açığa çıkarılmalı. İlgili çiftçilere faizsiz kredi seçeneğiyle destek olunmalı. Piyasalar rahatlatılmalıdır. Bu durum Urfa’yla ilgili görev üstlenen herkesin üstüne vazifedir” ifadeleri ile yaşanan durumun boyutlarını ortaya koydu.
Sonuç olarak Şanlıurfa’da çiftçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin hükümetin ve Tarım ve Orman Bakanlığının ivedilikle bir çözüm üretmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda;
Şanlıurfa’da pamuk ve mısır üreticilerin kuraklık ve yağıştan dolayı yaşadığı mağduriyet ile ilgili bakanlığınızca her hangi bir zarar tespit çalışması yapılmış mıdır? Yapılmışsa söz konusu zararın miktarı ne kadardır ve bu zarardan kaç çiftçi etkilenmiştir?
Aşırı yağış ve kuraklık nedeniyle yaşanan doğal afetten dolayı Şanlıurfa’daki çiftçilerin borçlarının ertelenmesi ile ilgili bir çalışmanız var mıdır?
Söz konusu çiftçilerin mağduriyetlerin karşılanması için zarar gören çiftçilere yönelik herhangi bir ek destekleme yapılacak mıdır?
2018 yılından yaşanan kuraklık ve yağıştan dolayı Tarsim tarafından zararı karşılanan çiftçi var mıdır? 2018 yılında Şanlıurfa’da Tarsim tarafından sigortalanan kaç çiftçi bulunmak ve sigorta kapsamları nedir? Ruha haber ajansı