Şanlıurfa Büyükşehir'in Kültürle arası nasıl?

Şanlıurfa Büyükşehir'in Kültürle arası nasıl?

Türkiye Yazarlar Birliği olarak her hafta geleneksel olarak düzenlediğimiz “Cuma Sohbetleri”nin bu haftaki konuğu Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür dairesi oldu.
Genel sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Özçınar, Kültür Şube Şube Müdürü Suphi Çiçek ve Kütüphane Şube Müdürü Murat Müjdeci TYB üyelerine Belediye olarak yaptıkları kültür faaliyetleri anlattılar. 
Kültür Şube Şube Müdürü Suphi Çiçek, Şanlıurfa kültürüne çok yakında kazandırılacak olan Kültür ve Sanat sokağında yapılacak faaliyetleri anlattı. Tamamı Şanlıurfa evlerinden oluşan bu sokakta yapılacak kurslarla hem kursiyerler meslek sahibi olacak hem de unutulmaya yüz tutmuş meslekler canlanacak.
Geleneksel el sanatlarımız, müzik, resim, hüsnü hat, ebru sanatı, tezhip, ahşap oymacılığı ile bunun yanında bölgenin çocuklarına hitap edebilecek bir çocuk kütüphanesi ile kültür ve sanat sokağının yakın zamanda hizmete gireceğini söyledi.

KÜLTÜR HAN PROJESİ 
Kütüphane Şube Müdürü Murat Müjdeci tarafından yürütülen Kültür Han Projesi osmanlı medrese kültüründen esinlenerek hazırlandığını söyledi. Küçükten büyüğe bütün herkese hitap eden bu proje klasik kütüphane kültürü dışına çıkan ‘kitap kafe’ tipi bir proje olduğundan bahsetti. İnsanların kafe keyfi ile kitap okuyabileceği tüm sosyal donatların içerisinde olduğu bir proje olduğunu söyledi.
Şanlıurfa’da kütüphane sayısını artırdıklarına dikkat çeken Müjdeci, Belediye olarak Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak bu yıl ilk kez sınava girecek olan öğrencilere yönelik deneme sınavı düzenlediklerini dile getirdi. 
Genel sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Özçınar ise kültürel, sanatsal ve sportif olarak yaptıkları faaliyetler konusunda yazarlara bilgi verdi. 
Her üç isimin de konulara hakimiyeti, onların bu işi ne kadar içten benimseyerek yaptıklarını gösterdi. Gece gündüz demeden çalışan bir ekipin olduğunu gördük.
Şanlıurfa’yı içine kapanık sosyal ve kültürel faaliyetten yoksun. Sadece sıra geceleriyle anılan bir şehir olmaktan kurtaracak bir ekibin iş başında olması sevindirici bir durum. İşini seven ve en iyisini en hesaplı bir şekilde yapmaya çalışan bir ekip.
Kültürün; sanatsal, yaşamsal ve sosyal hiçbir alanı eksik bırakmadan icra eden bu ekip Şanlıurfa için bir şans.
Bu arada Yazarlar birliği adına Yrd. Doç Dr. Mahmut Kaya, Belediye ekibinden Urfalı yazarların yayınlarına destek olmalarını, Kültür ve Sanat sokağında şair ve yazarlara ev tahsis edilmesini talep etti. Yapılacak olan etkinliklerde Urfalı yazarlardan faydalanmasını isteyen Mahmut kaya, Şehrin kültürüne katkı sağlayacak ulusal çaptaki yazarları konferanslara davet etmelerinin faydalı olacağını söyledi.
Çok verimli bir Cuma sohbeti olduğuna inanıyorum. Çünkü: “İçinde çalışma olmayan hayat suçtur. İçinde sanat olmayan çalışma ise vahşiliktir” deyimini unutmamalıyız. Ne çalışmaktan vazgeçeceğiz. Ne sanatı bırakacağız…