Anayasa değişikliği dönüm noktasıdır
Anayasa mahkemesinin "anayasa değişikliği paketini" referandum öncesi "kısmi iptal" kararı yine yetki gaspı olarak nitelendirildi hukukçular tarafından.
Tabii hukuki boyutunu anayasa uzamanı hukukçular tahlil edecekler.
Netice olarak anayasa değişikliği paketi referanduma gidecek. Halk 12 Eylül günü HSYK, Anayasa Mahkemesi üyeliklerinde yapılan düzenleme ile YAŞ ve HSYK kararlarına yargı yolu açılacağı gibi memura toplu sözleşme hakkı da verilecek.
Bunlar küçümsenecek bir ilerleme ve özgürleşme olarak nitelendirmek yanlış olur. Daha geniş özgürlükler için 12 Eylül 82 Anayasasının tamamen değiştirilmesi lazım. Çünkü bu elbise bu millete dar geliyor. Çoğu alanda pranga gibi engelleyici oluyor. Bakın Fransa ve Amerika'da geçen hafta içerisinde Genelkurmay Başkanları medyaya "izinsiz" demeç verdiler diye her ikisine de devletleri ceza verdiler. Neden verdiler?
Çünkü oralarda normal demokrasi uygulanıyor. Bizim demokrasimiz noksan. Siyasetçilerim ize adeta bu demokrasiyi kanıksamışlar.
Bizim muhalefete bakın Sağcı-ülkücü MHP, Kürtçü BDP ve solcu CHP ittifak ederek "Darbe Anayasasında değişikliği öngören paketin iptal edilmesi için var güçleriyle çalışacaklarını ve paketin oylanacağı 12 Eylül'deki Referanduma kadar "hayır" kampanyası yürüteceklerini" açıkladılar.
Şimdi durup düşünmek lazım. Nasıl olurda MHP-CHP-BDP aynı noktada birleşirler? Hem de yasakların devamı noktasında?
Bu anayasa değişikliği paketi şimdiye kadar konuşulan açılımların devamı olarak görüyorum. Çok şey konuşuldu. Eski dönemlerde "yasak" olan ne varsa dile getirildi. Kimi zaman hükümet tarafından kimi zaman STK veya bireyler tarafında. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.
Geçen hafta Taraf gazetesi yazarı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ferhat Kentel Suruç'ta "Demokratik Açılım ve Anayasa" konulu konferans verdi Kentel; Şimdi anayasa değişikliği için Anayasa Mahkemesi karar verecek. Ne karar verirse versin fark etmez. Çünkü cin şişeden çıktı bir kere. Bu süreçten sonra bütün bu konuştuklarımızı bu açılımları yok sayamayız. dedi.
İlk kez sivil irade "minik" anayasa değişikliği yapıyor. Ne kadar engellense de!...
Bunun arkası gelmeli ve Türkiye tam demokratikleşip hak ettiği noktaya gelmeli. Şimdi söz milletin. Bakalım özgürlüğünü siyasi ihtiraslarına kurban mı edecekler yahut aklıselimle özgürlüğe ışık olan bu değişikliğe evet mi diyecekler?
İLGİLİSİNE
Surda bir gedik açtık; mukaddes mi mukaddes! Ey kahpe rüzgâr, artık ne yandan esersen es!.. (N.F.K)