Amerikalılar Urfa isotu yiyecek
İhracat yapma kapasitesi olan işletmecilere "Yeni Pazarlama Stratejileri ve Internet Yoluyla Yeni Pazarlar Bulma" konulu semineri Dış Ticaret Uzmanı Yaman Koç verdi. Koç, sunumunda Türk ihracatçılarının dünyayı fethettiğini söyledi. ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ertekin ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Recep Uğur'un da hazır bulunduğu seminerde Dış Ticaret Uzmanı Yaman Koç, Türk İhracatçılarının ürünlerini bire bir fiili olarak sattığının altını çizerek, yüz yüze ticaretin de dünyada gelişecek vaat ettiğini vurguladı. İnternetin bir araç ve ön araştırma olduğunu dile getiren Koç, çağın gerçeğinin rekabet olduğunu hatırlatarak "Eskiden bu kadar rekabet yoktu. Firmalar rahatlıkla büyüyordu. İhracatçılarımız büyüyen ülkeyi bulmalı adres alıp satış yapmalı. İngilizce bilen bir elaman iş yerinde çalıştırmalı. İhracat artırmak için fuarlarda önemli. İhracatçı kendi ürününü kendisi götürüp satmalı. Dışardan teklif beklememeli. Hangi ülkenin hangi üründe Pazar büyümesi yaşadığını nakliyeciler bilir. Gümrükçüler bilir. Buralardan sorulsa bile ihracat yapmanıza katkı sağlar." dedi
İhracata, yeni başlayan işletmeler için ilk önce pazarın taleplerinin araştırılmasının doğru olacağını aktaran Koç, seminerde bilginin gücüne vurgu yaptı. Koç, internet üzerinden pazarlama ilgili her türlü bilgiye ulaşılabileceğini anlattı ve bunu bilgisayar ortamında katılanlara gösterdi. Simülasyonlu eğitim teknikleriyle interaktif bir şekilde gerçekleşen eğitim programında Koç, özellikle tarıma dayalı gıda sektörünün desteklenmesi için "Şanlıurfa'da hangi ürünlere yönelmek gerekir?" sorusuna cevaplar verdi ve pazarların ve fiyatların gelişimine dikkat çekti. Katma değeri yüksek tarım ürünlerinin üretimi, dünya pazarlarında bu ürünlerin talep oranındaki değişimler ve rekabet gücünün değerlendirme konusunda KOBİ'lere uygulanabilir veri akışı sağlayan Koç, Şanlıurfa İsot'unun (biber) ihracatta yeteri payı alamadığını aktardı. ABD'nin yıllık kuru biber ithalatını rakamlarla katılımcılara anlatan Koç, ABD'ye en fazla biber ihraç eden ülkeleri sıralarken Türkiye'nin payının olmamasına yerelde ise Şanlıurfa'nın adının sanının bulunmamasına işaret etti. Şanlıurfa'dan ABD'ye isot ihracatının mümkün olacağını hatırlatan Koç, ABD'nin bu anlamda iyi bir pazar potansiyeli olduğunu rakamlarla anlattı.
Bu arada KOBİ eğitim programında KOBİ'lerin yeni stratejilerin oluşması için ilgilenilen her üründe dünya pazarlarını ve bu pazardaki değişimleri, ürün bazında büyüyen talepleri ve rakip ülkeleri değerlendirecek ve bu değerlendirmenin ışığında "Neye yönelmeliyiz?" sorusuna cevap verebilecek farkındalığın hedeflendiği eğitim programa yaklaşık 60 firma yetkilisi katıldı.