Çamaşır sularındaki büyük tehlike!

Ev hanımlarının günlük hayatta mikropları uzaklaştırmak için vazgeçilmezidir çamaşır suyu.

Çamaşır sularındaki büyük tehlike!
Doğru kullanıldığında hem çeşitli yüzeylerin hem de çamaşırların temizliğinde büyük kolaylık sağlayan bu kimyasal, dikkatli kullanılmadığı takdirde tam tersi tehlikelere de yol açabiliyor.
Yüzey ve çamaşırlara zarar verdiği gibi kullananlarda çeşitli sağlık problemlerine de yol açıyor. Uzmanlar, çamaşır suyunun göze temas etmesiyle gözün saydam tabakası olan korneada ileri derece hasara neden olduğu gibi astım ve alerjisi olanları ise krize soktuğuna dikkat çekiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal, çamaşır suyunun buharı solunduğunda broşları ve akciğerleri tahrip edeceğini belirtiyor. Özellikle astım hastalarının çamaşır suyundan uzak durması gerektiğini söyleyen Soysal, "Tuz ruhu ile karıştırılarak kullanıldığında ise bulantı, baş dönmesi ve kusmanın yanında alerjik astımlı bir kişiyi krize sokabiliyor. Alerjisi olan birinde ise alerjik astım krizlerinin başlamasına sebep oluyor. Hiç alerjisi olmayan birinde ise eğer bünyede alerjik bir yatkınlık varsa bunun açığa çıkmasına sebep oluyor." uyarısında bulunuyor. Kimyagerler Derneği (Kimder) Marmara Şubesi ise istenmeyen sonuçlardan korunmak için çamaşır suyu kullanımında aşağıdaki hususlara dikkat çekiyor.
Çamaşır suyu nedir?
Klor bazlı ve ağartıcı çamaşır suyunun büyük oranda içeriğini su ve sodyum hipoklorit oluşturur. Suda bulunan demir (Fe ++), manganez (Mn++) , nitrit (NO2-) ve hidrojen sulfid (H2S) gibi iyonları tutmak üzere yardımcı malzeme olarak da EDTA ve silikatlar bulunur. Bazılarına, güzel kokması için esans da eklenir.
ÇAMAŞIR YIKARKEN NASIL KULLANILMALI?
Çamaşırlarınızı yıkamadan önce çamaşır suyuna koyun. Çamaşırlarınızın aşınmasını engellemek için daima soğuk su ile kullanın. Çamaşır suyunu kullanırken cimri davranın. Fazla çamaşır suyu, çamaşırlarınıza zarar verebilir. Bunun yerine çamaşırlarınızı çamaşır suyunda beklettiğiniz süreyi uzatın. Çamaşırlarınızı hiçbir zaman bir saatten uzun süre çamaşır suyunda bırakmayın.
Kaynak:Bugün