Aşıklar, Alzheimer’e yakalanmaz

Prof.Dr.İsmail Hakkı Aydın, şairlerin ve aşıkların Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin diğer mesleklere göre daha az olduğunu söyledi.

Aşıklar, Alzheimer’e yakalanmaz

 

 

 

Şairlere, özellikle de atışma yapan aşıklara müjde! Dünyaca ünlü Beyin Cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil ile uzun yıllar birlikte çalışan bugüne kadar gerçekleştirdiği 30 binden fazla başarılı ameliyatlar nedeniyle yurt içi ve yurt dışında çok sayıda ödül alanProf. Dr. İsmail Hakkı Aydın, doğaçlama yapan insanların beyinlerin çok daha hızlı çalıştığını bunun da Alzheimer hastalığını engellediğini kaydetti.

Şair Bekir Salim’in organize ettiği Hikmet Meclisi’nin Eyüp Halit Paşa Konağı’nda düzenlenen toplantısında konuşan Prof.Dr.Aydın, Alzheimer’in ileri yaşlarda ortaya çıkan ve insanı bebekleştiren hastalık olduğunu hatırlattı. Unutkanlığın hem hasta hem de yakınları için sıkıntılı bir yaşam anlamına geldiğini belirten Prof.Dr.Aydın, bunun için insanların zamanında önlem alması gerektiğini kaydetti. Hızlı düşünen ve karar veren insanların Alzheimer’e yakalanma riskinin daha az olduğuna dikkat çeken Aydın, şöyle devam etti:

“Alzheimer riskini azaltmak için dengeli beslenmek, spor yapmak, ideal kiloyu korumak ve sigaradan, alkolden uzak durmak gerekli. Ancak bunun yanı sıra bazı meslekler var ki bu hastalığın önüne geçebiliyor. Mesela hafızlar Kuran-ı Kerim okurken beyinlerini hızlı çalıştırırlar ve okuyacakları harfleri tek tek akıllarına getirirler. Hafızlar işte bu nedenle Alzheimer hastalığına yakalanma riskinden uzaktırlar. Hafızların yanı sıra şairler ve özellikle atışma yakan aşıklar da beyinlerinin hızlı çalışması nedeniyle yaşıtlarına göre daha genç kalırlar. Atışma yapılırken söylemeniz gereken kelimeleri çok kısa sürede arka arkaya düşünmeniz lazım. İşte aşıklar bu çeviklik nedeniyle beyinlerini zinde tutarlar ve yine hafızlar gibi Alzheimer’e yakalanma riskinden uzak dururlar.”

HİKMET MECLİSİ

Bu arada, Hikmet Meclisi’ne katılan davetliler oldukça keyifli vakit geçirdiler. İçli köfte, börek, fıstıklı güllaç, çerez ve çaydan oluşan menü eşliğinde hikaye, fıkra, şiir ve türkü dinleyen davetliler daha sonra Bekir Salim, Rasim Köroğlu ve Mürsel Sinan’ın atışmalarını ilgi ile izlediler.

Yaşayan ve vefat eden Erzurumlu aşıklarla ilgili hikayeleri anlatan Emekli Binbaşı Bekir Salim, davetlilere katılımları için teşekkür etti ve haftaya yeniden buluşmak üzere söz konusu toplantıyı kapattı.