Akan ve Tatlı Bilimin Işığında Evrim ve Yaratılışını anlatacaklar
Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Akanın organize ettiği Bilimin Işığında Evrim ve Yaratılış adlı konferans bugün verilecek.
1992 yılında yazdığı Evrim ve Yaratılış adlı kitabı nedeniyle Dumlupınar Üniversitesinden ihraç edilen Prof. Dr. Adem Tatlının konuşmacı olarak katılacağı konferans, bugün saat 14.00te Osmanbey kampüsünde bulunan Fen Edebiyat Fakültesi büyük amfide verilecek.
Prof. Dr. Adem Tatlının öğrencisi olanHarran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasanın açılış konuşması ile başlayacak konferansa,öğrencilerin yanı sıra vatandaşların da ilgi göstermesi bekleniyor.
ÜNİVERSİTEDEN ATILMIŞTI
Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Adem Tatlı ´Evrim ve Yaratılış´ isimli kitaptan dolayı üniversiteden atılmıştı. Oysa, Tatlı´nın kitabı hem Selçuk hem de Dumlupınar Üniversitesi´nde 14 yıldır ders kitabı olarak okutuluyordu.
14 yıl üniversitede ders kitabı olarak okutulan Evrim ve Yaratılış adlı eseri nedeniyle, görevli olduğu Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Adem Tatlı, YÖK Disiplin Kurulu tarafından üniversiteden ihraç edilmişti.
Prof. Tatlı, Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi´nde görev yaptığı 1992 yılında, ´Evrim ve Yaratılış´ isimli kitap kaleme aldı. Kitap Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü´nün onayı ile ders kitabı olarak okutulmaya başlandı. Tatlı daha sonra görev yaptığı Dumlupınar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi´nde de ´Evrim ve Yaratılış´ı ders kitabı olarak öğrencilerine okutmaya devam etti.
14 YIL ÖNCE YAZILAN KİTAP GEREKÇE GÖSTERİLDİ
YÖK, Tatlı´nın kitabındaki görüşlerini Disiplin Yönetmeliği´nin 10. maddesinde düzenlenen ´Cumhuriyetin niteliklerinden herhangi birini değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya yönelik eylem yapmak; ideolojik, siyasi, yıkıcı, bölücü amaçlarla eylemlerde bulunmak veya bu eylemleri desteklemek suretiyle kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak; boykot, işgal, engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak ya da bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek, yardımda bulunmak´ maddesine aykırı görerek ihraç edilmesini istemişti.
Disiplin Kurulu, Tatlı´ya bu maddeden ceza verilmesine karşı çıkmasına karşın Disiplin Yönetmeliği´nin 10. maddesinde düzenlenen, ´görevden çekilmiş sayılma´ cezasının verilmesini kararlaştırmıştı. YÖK´ün bu kararının ardından Prof. Tatlı´nın Dumlupınar Üniversitesi ile ilişkisi kesildi.
Adem Tatlı kitabının büyük bölümünde Evrim Teorisi´nin bütün detaylarını bilimsel bir gözle anlatıyor. Kitabının geriye kalan bölümlerinde ise Evrim Teorisi´nin karşıtı olan ´Akıllı Dizayn´, ´Sıçramada Denge´ ve ´Yaratılış Teorileri´ de anlatılıyor. Tatlı, kitabında bu teorinin en önemli dayanakları olarak ise Kur´an-ı Kerim´den ayetler ile Erzurumlu İbrahim Hakkı ve Bediüzzaman Said-i Nursi´nin kitaplarından da alıntı yapıyor. YÖK´ün ise Prof. Dr. Adem Tatlı´nın kitabında ´Yaratılış Teorisi´ne yer vermesini ´irticai akımlara destek vermek´ ve ´öğrencilerine laiklik karşıtı görüşleri empoze etmek´ olarak değerlendirdiği belirtilmişti.
KARARI MAHKEMEYE TAŞIDI
Hakkında alınan Görevden çekilmiş sayılma cezası kararını mahkemeye taşıyan Prof. Dr. Tatlı, yaklaşık bir ay önce Burdur Üniversitesinde yeniden göreve başladı.
Evrim Teorisinin çökmesine neden olan son dönem çalışmalarının önde gelen isimlerinden olan Prof. Tatlının, bugünkü konferansta evrim konusundan çok, üniversiteden atılma gerekçesinin yanında Harran Üniversitesinin davetlisi olarak geldiği Şanlıurfada, YÖK ve üniversitelerin yapısı hakkında söyleyecekleri merak ediliyor.
Prof. Dr. Adem Tatlı hakkında..
1947 yılında Antalya ilinin Korkuteli ilçesine bağlı Küçükköyde doğdu. İlkokulu köyde, Ortaokulu aynı ilçede, liseyi Aydın Ortaklar Öğretmen Okulu ve Ankara Yüksek Öğretmen Okulu Hazırlık sınıfında okudu. 1970 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden ve Ankara Yüksek Öğretmen Okulundan mezun oldu.
1970-1971de Tokat Öğretmen Okulunda öğretmenlik yaptı. 1971 yılı Şubatında Atatürk Üniversitesi Temel Bilimler Yüksek Okuluna Okutman olarak girdi. 1972 yılında Botanik asistanı oldu. 1975 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesinde doktorasını tamamladı. 1975 yılında kısa dönem askerlikten sonra, 1978-1979 yılları arasında İngilterenin Manchester şehrinde konusuyla alâkalı araştırmalarda bulundu. 1982 yılında doçent oldu. 1988 yılında Profesör olarak Selçuk Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanlığına getirildi.
1993-1996 yılları arasında Dumlupınar Üniversitesi Rektör yardımcılığı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığını yürüttü. 1997-1998 yıllarında Dumlupınar Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürlüğü ve 1998-2004 yıllarında Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Üniversiteler Arası Kurul üyeliği ve Kredi Yurtlar Kurumu Genel Kurul üyeliğinin yanı sıra, Üniversite Yönetim Kurulu ve Senatosu ile Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurullarında vazife yaptı.
Yayınlanmış kitapları:
1. Erzurum Bölgesinin Yaygın Çayır ve Mera Bitkileri. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Yayını, Ankara, 1988.
2. Genel Biyoloji.5. baskı, Tuğra Ofset, Isparta, 2005.
3.Kütahyanın Anıt Ağaçları. Kütahya Valiliği Yayını, 2000.
4. Küçükköy Beldesinin Tarihi ve Sülâleleri. Tuğra Ofset,Isparta, 2002.
5. Bitki Coğrafyası.Bizim Büro, Ankara, 2004.
6.Türkiye Vejetasyonu. Bizim Büro, Ankara, 2004.
7. Beyniniz Yıkandı mı? Zafer Dergisi yayını, 1983.
8. Fosiller ve Evrim. Cihan Yayınları, 1984.
9. Merak Ettiklerimiz. 4. baskı,Cihan Yayınları,İstanbul, 1984.
10. Evrim Raporu. M. E. Bakanlığı Yayını, 1985.
11. Evolusyon. Zafer Dergisi yayını, 1984.
12. Yaratılış, Evrim ve Halk Eğitimi. M. E. Bakanlığı Yayını,1984.
13. Yaratılış Modeli. M. E. Bakanlığı Yayını, 1985.
14. Evrim ve Yaratılış. Tuğra Ofset, Isparta, 1992.
15. Evrim, İflas Eden Teori. Bedir Yayınları, İstanbul,1990.
16. Evrim. Tuğra Ofset, Isparta, 2005.
17- Gayeli ve Plânlı Yaratılış. Şehzade Yayını, 2007.
18- Biyolojiden İdeolojiye Evrim Teorisi. Zafer Dergisi yayını, 2007.
19- Tarih Boyunca Biyoloji Felsefesi (Baskıda).
İbrahim Halil ŞEKER