Ak Parti'nin oyları doğuda HDP'ye İç Anadolu'da MHP'ye kaydı

AK Parti'den Güneydoğu'da HDP'ye, İç Anadolu'da MHP'ye oy kayması yaşandı. Sadece batıda varlık gösteren CHP ise oylarını aynı bölgede HDP'ye kaptırdı. HDP Güneydoğu ve büyükşehirlerdeki oylarla barajı aştı

Ak Parti'nin oyları doğuda HDP'ye İç Anadolu'da MHP'ye kaydı

7 Haziran genel seçimlerinde bölgelerin etkisi sandık sonucu belirledi. Yüzde 86 katılım oranıyla gerçekleşen milletvekili genel seçim sonuçlarının bölgelerdeki yansımaları şöyle:

DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA HDP YÜKSELİŞİ: Seçimlere Iğdır, Hakkari ve Tunceli'de vekilsiz giren AK Parti, bu üç kentin dışında Şırnak ve Ağrı'da da vekil çıkaramadı. 2011 seçimlerine göre en yüksek oy kaybını 32 puanlık düşüşle Ağrı'da yaşadı. Yüzde 47'6'dan 16.5'e geriledi. AK Parti, Erzurum, Erzincan, Elazığı, Bingöl, Malatya'da birkaç puanlık düşüş yaşasa da üstünlüğünü korudu. Bölgede genel olarak 31 milletvekilinin 11'ini kaybetti. İlk defa AK Parti'nin milletvekili sayısı bölgede HDP'nin altında kaldı.

MHP VE CHP DOĞU'DA SİLİNDİ: 2011 seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu'da Iğdır ve Tunceli dışında varlık gösteremeyen MHP ve CHP, bu seçimlerde bu iki ili de kaybederek bölgeden silindi. MHP'nın Iğdır'da 2011'de yüzde 34 olan oy oranı bu seçim yüzde 28'e düştü ve birinciliği yüzde 54 ile HDP'ye bıraktı. CHP, Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun memleketi olan Tunceli'de ise büyük hüsrana uğradı. Tunceli'de 4 yıl önceki seçimlerde yüzde 57 oy alan CHP yüzde 20(ye drüşerken, yerini yüzde 60 ile HDP'ye bıraktı. CHP, Ardahan'daki bir milletvekili kaybederken, sadece Malatya ve Erzincan'da birer milletvekilini koruyabildi.

BÜYÜKŞEHİRLER BELİRLEYİCİ: AK Parti İzmir dışında, İstanbul, Ankara ve Antalya gibi büyükşehirlerde üstünlüğünü korudu. İstanbul'da 2011'de yüzde 49.3 oy alan AK Parti, 7 Haziran'da oyunu yüzde 41'e düşürdü. CHP'nin oyu ise yüzde 31'den 29'a düştü. MHP oyunu yüzde 9'dan 11'e çıkartırken büyük patlamayı HDP yaptı. HDP'nin oyu 5.3'ten 12.5'e çıktı. HDP İstanbul'da 1 milyondan fazla oy alarak üçüncü parti oldu. AK Parti'nin Ankara'da oy oranı yüzde 49'dan 43'e, milletvekili sayısı 32'den 15'e düştü. CHP'nin yüzde 31.3 olan oyunu yüzde 29.2'ye indi. MHP yüzde 14.6 oy oranı 17.8'e çıkarken HDP ise yüzde 1 oyunu yüzde 5.5'a çıkardı. İzmir'de CHP yüzde 43 olan oyunu yüzde 45'e çıkartabilirken, AK Parti yüzde 36'dan 26'ya düştü. MHP yüzde 11.1'den yüzde 13.6'ya yükselirken HDP ise yüzde 4'den yüzde 10'a çıktı.

İÇ ANADOLU'DA AK PARTİ: Muhafazakar kesiminin kalesi olarak bilinen İç Anadolu'da AK parti liderliğini korurken, MHP daha önce sıfır çektiği illerden milletvekili çıkarttı. Eskişehir ise CHP'nin ilk sırada yer aldığı tek şehir oldu. AK Parti İç Anadolu'da oylarını nisbi olarak MHP'ye kaydırırken, özellikle Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'de oylar yüzde 65'ten yüzde 52'ye geriledi. Başbakan Davutoğlu'nun memleketi Konya'da ise tablo değişmedi. AK Parti 11 milletvekilini korudu. Niğde'de AK Parti vekillerini korurken CHP vekilini MHP'ye kaptırdı. Yozgat ve Sivas'ta da MHP oylarını artırırken Çankırı ve Karaman'da AK Parti'nin oyları değişmedi.

"KAYBEDİLEN YÜZDE 9 BİZE MESAJ VERDİ"

AK Parti, kaybettiği yüzde 9 oyun hangi partilere kaydığının analizini yaptı. buna göre sonuç şöyle: "Yüzde 3.5 sandığa gitmedi. Seçmen, 'Yapılan yanlışlardan memnun değilim ama başkasına da oy vermem' mesajı verdi. AK Parti, önümüzdeki dönemde öncelikli olarak bu grubun gönül kırgınlığını gidermeye dönük bazı politikaları gündeme getirecek. Yüzde 2.5 MHP, yüzde 2-2.5 HDP'ye oy verdi. HDP'ye muhafazakar Kürt kökenli seçmenler oy verdi.
Kaynak: Sabah