AK Parti'nin şaşırtan seçim planı
Gazeteci Ruşen Çakır, AK Parti'nin koalisyon pazarlıklarında CHP'ye karşı elinin güçlü olması için erken seçimin blöf olarak gündeme getirdiğini yazdı.
Seçim sonrası AK Parti'de koalisyon görüşmelerinin zora girmesi durumunda "istikrar" arayacak seçmenin yeniden kendilerine yöneleceği düşüncesinin hakim olduğu algısı medyada yazılıp çiziliyor.
AK Parti'de dile getirilen arken seçim kozunun da AK Parti-CHP koalisyon planının parçası olduğu iddia ediliyor. İşte bu ilginç detayı seçim sürecini ve mitingleri yakından takip eden gazeteci Ruşen Çakır ise Yazar, "Erken/tekrar seçim olursa" başlıklı bugünkü yazısında kaleme aldı.
Yazar, erken seçimin Erdoğan ve AK Parti için fırsattan çok risk taşıdığını düşünüyor. Böylesi bir durumda AK Parti'nin tek başına iktidarı sağlayacak vekil sayısına ulaşmaktan başka yolu kalmadığına işaret eden yazar, AK Parti'yi bekleyen zorluklarını sıraladı:
OYLARI NASIL GERİ ALACAK?
"7 Haziran'a yakın bir durum çıkması halinde AKP çok büyük bir kayba uğrayacak ve önü iyice kapanacaktır. Tek başına iktidar içinse öncelikle IHDP'yi baraj altına indirmek, diğer bir deyişle bu partiye gitmiş olan Kürt oylarını geri almak zorunda. Bu kadar kısa sürede Kürt seçmenin kalp ve zihinlerini yeniden kazanmak imkânsıza yakın bir zorlukta. Aksi takdirde AKP'nin MHP'den olağanüstü oy kazanması gerekiyor. Bunu nasıl yapabileceği de meçhul."
O halde AK Parti riskler içeren erken seçimi neden gündemde tutuyor? İktidar partisi için daha kötü bir tabloyla karşılaşma ihtimali de yok değil. Ruşen Çakır, ilginç bir detay vererek AK Parti'nin erken seçim söyleminin asıl amacını köşesinde böyle açıklıyor:
ESAS MUHATAP CHP
"Normal şartlarda hızlı bir şekilde yeniden seçime gidilmesi halinde kayıptaki partilerin (AKP ve CHP) gidişatı tersine çevirmelerinin zor olacağını, MHP ve özellikle HDP'nin tırmanışlarını sürdüreceklerini düşünüyorum. Yani erken seçim, koalisyon seçeneğini ortadan kaldırabilecek gibi görünmüyor.
Bu nedenle Erdoğan ve AKP'nin erken/ tekrar seçim seçeneğini koalisyon pazarlıklarında ellerini güçlendirmek için gündeme getirdikleri, yani blöf yaptıkları kanısındayım. AKP'nin önünde koalisyon ortağı olarak iki seçenek var: CHP ve MHP. Bahçeli erken seçime çok gönüllü göründüğü için Erdoğan ve AKP'nin blöfünün esas muhatabının CHP olduğunu düşünebiliriz."