AK Parti Tüzüğü antidemokratik ve Anayasa’ ya aykırı!...

AK Parti Tüzüğünde yer alan üst üste en fazla 3 kez seçilme şartının antidemokratik ve mevcut Anayasa hükümlerine de aykırı olduğu orta çıktı. Bu konunun yargıya taşınması halinde tablonun farklı olabileceği tartışılıyor.

AK Parti Tüzüğü antidemokratik ve Anayasa’ ya aykırı!...
AK Parti Tüzüğüne göre üst üste üç dönem milletvekili seçilenler, dördüncü dönem milletvekili adayı olamıyorlar.

Başbakan Erdoğan dahil 73 AK Parti milletvekilinin bu statüde olduğu bir gerçektir.

73 isim arasında; TBMM Başkanı Cemil Çiçek,TBMM eski Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ yeni eski bakanlar Faruk Çelik, Mehmet Mehdi Eker, Sadullah Ergin, Egemen Bağış, Cemal Yılmaz Demir, Nimet Çubukçu, Hayati Yazıcı, Vecdi Gönül, Taner Yıldız, Nihat Ergün, Mustafa Demir, Fatma Şahin, Suat Kılıç, İdris Naim Şahin, Faruk Nafiz Özak, Binali Yıldırım ve Recep Akdağ, Genel Başkan Yardımcıları Abdülkadir Aksu, Haluk İpek, Bülent Gedikli, Reha Denemeç, Hüseyin Çelik, Ahmet Edip Uğur, Ömer Çelik, Hüseyin Tanrıverdi, Salih Kapusuz, milletvekilleri Sait Açba, Sadık Yakut, Necati Çetinkaya, Ali Küçükaydın, Şevket Gürsoy, Ahmet Koca, Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Açıkgöz, Cevdet Erdöl, Mevlüt Çavuşoğlu, Fahrettin Poyraz, Vahit Kiler, Bayram Özçelik, Mehmet Daniş, Murat Yıldırım, Mehmet Sarı, Nurettin Canikli, Mustafa Ataş, Burhan Kuzu, Ünal Kacır, Halide İncekara, Mehmet Tekelioğlu, Nevzat Pakdil, Mevlüt Akgün, Hakkı Köylü, Mustafa Elitaş, Muzaffer Baştopçu, Kerim Özkul, Soner Aksoy, Hasan Fehmi Kinay,, Durdu Mehmet Kastal, Şaban Dişli, Ayhan Sefer Üstün, Hasan Ali Çelik, Ahmet Yeni, Afif Demirkıran, Tevfik Ziyaeddin Akbulut, Zeyid Aslan, Şükrü Ayalan, ve Köksal Toptan gibi isimler başta geliyor.

***

73’lerin Tüzük değişikliği ,açıkçası tekrar milletvekili adayı olabilmek için Başbakan Erdoğan’a baskı yaptığı ama sonuç alamadıkları Başbakan Erdoğan’ın “Kendimiz için yazılı hükmü değiştirirsek millete ne deriz?” dediği konuşulmaktadır.

Bu olayın bakılacak çok tarafı var.

Birinci tarafı bu Tüzük hükmü demokratik mi, çağdaş mı ve katılımcı mı daha da doğrusu Anayasa’ ya uygun mu? bu açıdan bakmak gerekir.

Bu soruya Anayasamızın ilgili hükmüne göre biraz sonra değerlendireceğim.

İkinci tarafı ise seçilemeyenler ne yapacaklar torun sevecekler.

Varsa devam eden davaları yargı karşısına çıkacaklar.

Çünkü dokunulmazlıklar kalkıyor.

Üçüncü tarafı ise bence burası çok önemli 73 isim arasında kurucu, bakan ve deneyimli isimler var.

AK Parti bu isimlerin yokluğunda zafiyet yaşar mı ? sorusuna samimi cevap aramak gerekir.

Gelelim Tüzük hükmünün Anayasa’ ya uygunluğuna bakmaya.

T.C. Anayasası
67. Madde

II. Seçme, Seçilme ve Siyasi Faaliyette Bulunma Hakları

Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak, seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir.

Seçimler ve halkoylaması serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm esaslarına göre yargı yönetim ve denetimi altında yapılır. Ancak, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının oy hakkını kullanabilmeleri amacıyla kanun, uygulanabilir tedbirleri belirler.

Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı, seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir.

Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir.

Silah altında bulunan er ve erbaşlarla, askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar. Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde oy kullanılması ve oyların sayım ve dökümünde seçim emniyeti açısından alınması gerekli tedbirler Yüksek Seçim Kurulu tarafından tespit edilir ve görevli hakimin yerinde yönetim ve denetimi altında yapılır.

Seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak şekilde düzenlenir.

Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz.

***

Yukarıda okuduğunuz Anayasanın seçme ve seçilme hakkını düzenleyen maddenin birinci paragrafında; “Vatandaşlar, kanunda gösterilen şartlara uygun olarak, seçme, seçilme ve bağımsız olarak veya bir siyasi parti içinde siyasi faaliyette bulunma ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir.” Denilmektedir.

Açık seçik görülüyor ki AK Parti’ nin milletvekillerini dördüncü dönem aday yapmama ile ilgili Tüzüğü Anayasanın amir hükmüne aykırı ve antidemokratiktir.

Birisi çıksa AK Tüzüğünün bu maddesi ile ilgili olarak yargıya gitse dava açsa mahkeme Anayasanın amir hükmüne göre Tüzüğün ilgili maddesini iptal eder.

Bu durumda 73’ lerin önü açılır.

Birisi yakın zamanda dava açar mı?

Açacağına dair duyumlarım var.

73’lerin bu hamlesine karşılık Başbakan Erdoğan’ ın muhtemelen ne yapacağı merak ediliyor.

Başbakan Erdoğan’ ın da AK Parti Tüzüğündeki, en etkili diğer silahı çekeceği konuşuluyor.

O silahta aşağıdaki madde.

Madde 124 - Aday Tespit ve Sıralama Usulleri
Genel, kısmi veya ara milletvekili seçiminde, tüzüğün 123. maddesinin son bendinde yazılı olduğu şekilde ön inceleme sonucu belirlenen aday adayları arasından parti adayları ve bu adayların liste sıralamaları;
a) Ön Seçim
b) Teşkilat Yoklaması
c) Merkez Yoklaması
Usullerinden birinin, birkaçının veya tamamının; aynı seçimde seçim çevresi ölçeğine göre aynı anda ve bir arada veya birinin ülke ölçeğinde tam olarak uygulanması suretiyle yapılır.
(Değişik:05.05.2002 günlü AKKK.m.10)Hangi seçim çevresinde hangi usül veya usullerle ve usulün hangi ölçekte uygulanacağına Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nca karar verilir. Ancak milletvekili seçiminde, seçim çevrelerinin en az % 50’sinde ön seçim veya teşkilat yoklaması usullerinden birinin uygulanması ile aday belirlemesine özen gösterilir.

124.1 - Ön Seçim Usulü İle Aday ve Liste Sıralaması Yapmak

Ön seçim, her seçim çevresinde Siyasi Partiler Kanunu’nda yazılı usul ve esaslara göre, o seçim çevresinde partiye kayıtlı bütün üyelerin ön seçim seçmeni olarak; yargı gözetim ve denetimi altında gizli oy, açık tasnif esasına göre yapacakları seçimle parti adaylarını ve liste sıralamalarını belirlemeleridir.

Madde 126 - Milletvekili Seçiminde Kontenjan Adaylığı (SPK, m. 36/son)
(Değişik:05.05.2002 günlü AKKK.m.11)Aday tespit ve sıralama işleminin, ön seçim veya teşkilat yoklaması usullerinden biri ile yapılmasına karar verilmiş olması hallerinde, TBMM toplam üye sayısının %5’ini aşmamak üzere ilini, seçim çevresini ve liste sırasını ön seçim veya teşkilat yoklamasından önce Yüksek Seçim Kurulu’na bildirmek koşuluyla merkez adayı göstermeye Genel Başkan yetkilidir denilmektedir

***

Yani Tüzük iptal edilirse Başbakan Erdoğan adayları Genel Merkez’den belirlemeyecek ön seçime yani partinin kayıtlı üyelerinin önüne atacak.

73’ lerden ön seçimi aşarak seçilebilir listede yer alacakların sayısı bir elin parmakları kadar az olur diye iddia edilmektedir.

Yıllarca bakanlık yapmış bir isim önseçime giriyor listeye bile giremiyor.

Bu çok ağır tokat olmaz mı?

Ön seçim kararı alınınca acaba 73’lerin kaçı aday olabilir?

Yaşarsak göreceğiz.

Son bir soru.

AK Parti Tüzüğünün seçilme hakkını kısıtlayan maddesi partin kurulduğundan beri biliniyordu, bugüne kadar neden sessiz kalındı da şimdi akla geldi?

Son söz, “ 12 Çankaya savaşı” başladı biline.

 

Tevfik DİKER / Rotahaber