Aşiret oyları hükmünü kaybetti

Aşiret oyları hükmünü kaybetti

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde seçimlerin kaderlerini tayin eden aşiretler bu kez sandıktan çıkamadı.

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde seçimlerin kaderlerini tayin eden aşiretler bu kez sandıktan çıkamadı. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yerel ya da genel seçimler fark etmeksizin sandıklar üzerinde önemli bir etkiye sahip olan aşiretler için 12 Haziran seçimleri bir milat olabilir. Çünkü sonuçlar aşiretlerin sandıktan çıkamadığını gösteriyor. Şanlıurfa, Hakkari, Van ve Batman gibi aşiretlerin ağırlığının olduğu şehirlerde, aşiret üyesi adaylar Meclis'e gidemedi.

AK PARTİ ŞANLIURFA'YI SİLDİ SÜPÜRDÜ
İşaret ettikleri adayın mutlak Meclis'e gittiği ya da Belediye Başkanlığı'nı kazandığı Şanlıurfa'da, 12 Haziran seçimleri sonunda aşiretler ağır bir yenilgi aldı. Urfa'nın Meclis'e gönderdiği 12 vekilden 10'unu AK Parti, 2'sini de BDP destekli bağımsızlar kazandı. AK Parti'nin başarısında Devlet Bakanı Faruk Çelik'in çalışmaları göz ardı edilmemeli.

Aslında Urfa'daki aşiretler için şok, seçim öncesinde başlamıştı. AK Parti'ye adaylık için başvuran 349 kişiden 12'si belirlenip kamuoyuna duyurulduğunda şehirde şaşkınlık havası esti. Genel ya da yerel fark etmeksizin her seçimde, aday olan üyelerini sandıktan çıkartmayı başaran aşiretlerle AK Parti arasındaki bu restleşmeden ne sonuç çıkacağı merak konusuydu. Üstelik bir önceki belediye seçimlerinde yaşanan Ahmet Eşref Fakıbaba örneği ortadayken.

Sandıklar açıldığında çıkan sonuç ise aşiretler için tam bir yıkım oldu. Aday olmadığını öğrendikten sonra 3 dönemdir milletvekili olduğu AK Parti'den istifa ederek bağımsız aday olan bölgenin en güçlü aşiretlerinden İzollerin üyesi Zülfikar İzol, seçimi kaybetti. Meclis'e sürekli üye gönderen Şıhanlı aşireti de İzollerin akıbetine uğradı. Bağımsız aday olan Mahmut Cevheri ve Zeynel Fatih Şıhanlıoğlu sandıklardan çıkamadı.

Sadece Urfa'nın değil Türkiye'nin en büyük aşiretlerinden olan Bucak'lar da 12 Haziran seçimleri sonunda Meclis'e aday taşıyamadı. Susurluk skandalının önemli isimlerinden Sedat Bucak'ın kardeşi Ahmet Ersin Bucak bağımsız aday olduğu seçimleri kazanamadı.

BATMAN VE VAN'DA DA SONUÇ AYNI
Urfa aşiretlerinin akıbetine Van ve Batman'daki aşiretler de uğradı. Van'da yaşayan Burki aşiretinin seçimlerdeki tercihi CHP olmuştu. Burkilerden Van Ticaret Odası'nın eski Başkanı Zahir Kandaşoğlu, CHP adayıydı. Ancak seçilemedi.

Batman'ın güçlü aşiretlerinden Ramanlar'ın lideri, deneyimli siyasetçi Faris Özdemir de CHP'yi tercih etti. Özdemir ve Ramanlılar'ın çabasıyla CHP, Batman'da oylarını yükseltse de Meclis'e vekil göndermeyi başaramadı.

HAKKARİ'DE BAĞIMSIZLAR TULUM ÇIKARTTI
Aşiretlerin en ağır yenilgiyi aldığı şehirlerden biri de Hakkari oldu. Bölgenin en önemli ve güçlü aşiretlerinden Pinyanişi aşireti Ahmet Necip Zeydan'ı, AK Parti'den aday göstermişti. Ancak bu güçlü aşiret de üyesini Meclis'e gönderemedi. AK Parti 2007 seçimlerinde Hakkari'de yüzde 33 oya ulaşırken 12 Haziran seçimleri sonucunda yüzde 16'da kaldı.  BDP destekli bağımsız adaylar ise Hakkari'deki üç adaylığı da alarak "tulum çıkarttılar."

"KÜRTLER ARTIK BİREYLEŞTİ BUNDAN SONRA KİMSE BLOK OY BEKLEMESİN"
Bölgeyi çok yakından takip eden Express dergisi yazarı gazeteci İrfan Aktan, Bianet'ten Ekin Karaca'ya yaptığı değerlendirmede, aşiretlerin bölgede güç kaybettiğinin altını çizerken bunu bölgedeki ekonomik dengelerdeki değişime ve toplumsal hareketliliğe bağlıyor. Aktan'a göre Kürtler, "ilk defa dini cemaat olarak değil, aşiret olarak değil, bireysel olarak seçimlerini yaptılar. Kürtler artık bireyleşti ve bundan sonra da kimse Kürtlerden aşiret reisinin işareti ile blok oy beklemesin. Artık aşiret düzeni çökmüştür ve ortaya yeni bir siyasi atmosfer çıkmıştır."
Rotahaber