Aile hekimliğine ilgi yok

Aile hekimliğine ilgi yok

Sağlık Bakanlığı`nın birçok ilde uygulamaya başlattığı aile hekimliği 13 Aralık tarihinden itibaren Şanlıurfa’da da start alacak. Aile Hekimliği ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü, son zamanlarda çeşitli toplantılar düzenleyerek çalışmanın önemi hakkında bilgiler veriyor. Fakat toplantılara beklenen ilgi neredeyse hiç yok. Geçtiğimiz gün sivil toplum kuruluşlarına düzenlenen toplantıya sadece 9 kişi katılırken dün ise basın mensuplarına yönelik yapılan toplantıya sadece 4 gazeteci katıldı.


İl Sağlık Müdür Yardımcısı Osman Cerrah ile Eğitimci Elif Karaizgördü ve Seher Kutlu, Aile Hekimliği ile ilgili basın mensuplarına yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya sadece 4 gazetecinin katılması şaşkınlıkla karşılandı.


Saat 14.00’de başlaması beklenen fakat basın mensuplarının az ilgi göstermesinden dolayı 15 dakika geç başlayan toplantıya sadece 3 basın mensubu katılınca İl Sağlık Müdür Yardımcısı Osman Cerrah, üzüntüsünü şöyle dile getirdi;


“Şanlıurfa’da görsel, yazılı ve internet yayını yapan 55 basın kuruluşuna davetiye gönderdik. Fakat toplantıya sadece 4 kişinin katılması bizleri üzdü. Biz bu konunun tüm vatandaşlarımıza basın mensuplarının aracılığıyla yayılmasını istiyorduk. Ama sadece 4 gazetecinin bu toplantımıza katılmasına şaşırdık”


İl Sağlık Müdür Yardımcısı Osman Cerrah, 15 dakika geç başlayan toplantıya katılan 4 gazeteciye, 


Şanlıurfa’da Aile Hekimliği konusunda bilgi vererek; “Aile Hekimi, Aile Sağlık Elemanı kimdir? Sosyal Güvencesi olmayan Aile Hekimliğinden faydalanabilecek mi? Aile Hekimi Nerede Hizmet Verecek? Toplum Sağlığı Merkezi nedir?” konu başlıklarıyla 13 Aralık 2010’da başlayacak sistemle ilgili özet bilgiler verdi. Şanlıurfa’da 454 Aile Hekimliği Biriminin oluşturulacağını dile getiren Cerrah, ilk etapta 3 Bin 570 kişiye 1 aile hekiminin düşeceğini kaydetti.


Aile hekimliğinin hayata geçirilmesinin ardından üç ay sonra kişilerin `aile hekimini` değiştirme hakkı bulunacağını anlatan Cerrah, “Aile hekimi kişinin sağlığını emanet ettiği, her türlü sağlık sorununda danışmanlık hizmeti aldığı, sağlığının korunması ve sorununun giderilmesi için ilk başvurduğu hekimdir” dedi.


Sosyal güvencesi olmayan insanlar için de aile hekimliğinin ücretsiz olacağına değinen Cerrah, bu uygulama başladığında aile hekimine kimlik numarasının bildirilmesi zorunluluğu olduğunu ifade etti.


Aile hekimliğinin ilk etapta Şanlıurfa’da bulunan 115 Sağlık Ocağı’nda başlayacağını vurgulayan Cerrah, bu uygulamanın yılsonuna kadar tüm ülke genelinde hayata geçirileceğini söyledi.


Cerrah, daha sonra kendisine yöneltilen soruları cevapladı. 

Uğur Budak/ Sembol