Aile hekimliği ve sağlık sorunları
Sağlık alanında yeni ve büyük bir adım atılıyor; Aile hekimliği!...
Aile hekimliği Türkiye’de il il yayılırken Aralık’ın 13’ünde Şanlıurfa’da start alıyor. Çalışmaları yapan sağlık il müdürlüğü Vali Nuri Okutan’ın katılımıyla El-Ruha otelde basın toplantısı yaptılar. Aile hekimliğinin uygulanmasıyla ne gibi yeni faydalar sağlanacağı üzerinde duruldu. İl sağlık müdürü Dr. Hasan Demir’in “sevk zinciri olmayacağı” isteyen yine istediği yerde sağlık hizmeti alacağını ve başka illerden gelenlerinde Toplum Sağlığı Merkezinde sağlık hizmetinden faydalanacaklarını ifade etmesi olumlu yanlarıdır.
Bu uygulama ile birlikte faydasız ve gereksiz ilaç kullanımın önüne geçecek bir adım olabilir.
Sağlık ocaklarında bilindiği gibi yeterli teçhizatların sağlanması mümkün değil, hem fizikken hemde maddeten sağlanması çok zor.
Sağlık ocaklarında görevli doktorlarında pratisyen olması ayrı bir soru işareti.
Sebeplerine gelince!...
Doktorlar alınmasın, çünkü!..
Birkaç örnek vermek istiyorum. Neredeyse hergün Türkiye’nin bir yerinden “sağlık skandalı” haberleriyle karşılaşıyoruz. Geçen hafta içerisinde Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine bağlı Hırka ve Emirhisar köylerine gelen özel bir sağlık merkezine ait göz tarama aracı, vatandaşları ücretsiz muayeneden geçirmiş ve katarakt olan 7 hastayı ameliyat etmiş, 7 kişi de kör olmuş ve ölüm tehlikesi atlatmışlar.
Önceki gün yine Şanlıurfa’da gündem olan “AIDS” davası vardı. Şanlıurfa'da 2 yıl önce yaşanan olayda çocuğa HIV'li kan verilmesine neden olan ve hakkında ''görevi kötüye kullanmak'' suçundan kamu davası açılan hemşire hakkında verilen 5 aylık hapis cezası kararı, 3 bin TL adli para cezasına çevrildi. Dava taraflarca Yargıtay'a taşındı.
Bu gibi hataların bedeli ne olacak? Yeni uygulamayla birlikte çıkacak aksamalar neticesinde bir kişi bile olsa hayatını kaybederse kimin vicdanı sızlar?
Ailemden iki kişinin basit cerrahi operasyonlarının doktorların basit hataları yüzünden kendilerine ciddi sağlık sorununa yol açması başka bir örnektir.
Belki direkt aile hekimliği ile alakadar konular değil ama sağlık alanında bu adımı atacak seviyede olmadığımıza inanıyorum.
Geçen yıl Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde birincilikle mezun olan Dr. Tuğba Akın mezuniyet töreninde konuştukları acı bir itiraf değil mi? Akın; “Bu fakültenin öncelikli amacı hekim yetiştirmek değil midir? O zaman neden bazı polikliniklerde hiç hoca görmeden, sabahtan akşama kadar sadece asistan hekimlerle hasta bakıyoruz? Neden bazı bölümlerde öğrenci pratiklerini öğretim üyeleri yerine asistanlar yaptırıyor?” demişti.
Siz ne dersiniz?
İLGİLİSİNE
Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi. (Kanuni Sultan Süleyman)