Adıyaman'da badem hasadı başladı
Adıyaman tarımının popüler ürünlerinden biri olmaya aday olan ve 2009 yılından itibaren dikimine başlanan badem üretiminde çiftçiler hasat çalışmaları için hazırlanıyor.
Adıyaman’ın yeni gelir kaynağı olma yolunda iyi bir alternatif olarak değerlendirilen ve pazar sorunu olmayan Badem’in hasadı nedeniyle Kâhta ilçesine bağlı Tuğlu Köyünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinesinde bir tören düzenlendi.
Programda bir konuşma yapan Adıyaman valisi Mahmut Demirbaş ise Adıyaman’ın bademcilik alanında bugün bir gurur tablosuyla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Bugün Türkiye’de bademcilik konuşuluyorsa bunda Adıyaman’ın son yıllarda tesis ettiği badem bahçelerinin çok büyük katkısı bulunmaktadır. “ dedi.
İstatistiklere göre en fazla badem üretiminin Amerika da yapıldığını ve Türkiye’nin yılda 13 bin ton badem üretimi ile dünyada yedinci sırada yer aldığını belirten Vali Demirbaş, Adıyaman’ın da Türkiye içerisinde üretilen badem noktasında çok büyük bir etkisinin bulunduğunu sözlerine ekledi.
Vali Demirbaş, “Türkiye yılda 60 Milyon Dolar civarında badem ihracatı yapılmaktadır. Buda şunu gösteriyor ki, çiftçilerimiz ne kadar badem üretimi yaparsa bu ürün hem ülkemiz içerisinde çok kolay tüketiliyor, hem de dışarıya pazar sorunu olmadan ihracat yapılabiliyor. Bu ürünün birinci özelliği dünyada çok tüketilmesi ve müşterisinin çok olması, bir diğer ise bademin bozulmaması ve dayanıklı olmasıdır. Onun için çiftçilerimize tavsiyemiz gelir düzeyi daha yüksek olan, pazar ve müşteri sıkıntısı olmayan ve dayanıklı bir ürün olan badem üretimine yönelmeleridir. Bu ürünü Adıyaman’da mutlaka geliştirmemiz ve bu sektörü büyütmemiz lazım. Çiftçilerimiz arazilerine Arpa veya Buğday ektiği zaman alacağı gelir 1 TL ise, aynı araziye Badem ekildiği zaman çiftçimizin alacağı gelir 15 ile 18 TL arasında değişiyor. Çiftçilerimizin bu ürüne yönelmesiyle 1 TL’lik Buğday yerine 18 TL’lik badem satabilir.” dedi.
‘Hasat Dönemi’ programın da kısa bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan ise, Adıyaman çiftçisinin kaderinin bademle değişeceğine inandıklarını söyleyerek,” 2009 yılında ülkemizde toplam badem alanı 174 bin dekar iken, 2014 yılında bu rakam 270 bin dekara ulaşmıştır. Adıyaman’da da toplam badem alanı 22 bin 500 dekara çıkarak Türkiye’de ikinci sıraya gelmiş bulunmakta. Hedefimiz yılda 10 Bin dekar badem üretimi ile Türkiye’de 2018 yılında birinci sıraya yerleşmektir. İnşallah GAP Bölge Kalkınma İdaresinin desteği ile bölgemize Badem İşleme Tesisi kurar ve Bademin sanayileşmesini Adıyaman’da gerçekleştirmiş oluruz.” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Vali Mahmut Demirtaş ve katılımcılar örnek bir bahçeye geçerek badem hasadını başlattı. (Mehmet Eren - İLKHA)