ABD'nin kredi notu düşürüldü

ABD'nin kredi notu düşürüldü

ABD, tarihinde ilk kez kredi notunun düşürülmesiyle karşı karşıya kaldı.

Kısa adi S&P olan, kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's politik risk ve bütçe açığı gerekçeleriyle, ABD'nin kredi notunu düşürdü.
S&P ABD'nin AAA olan kredi derecesini AA+ olarak belirledi.
S&P açıklamasında Amerika'nın kredi dinamikleri konusunda alınan önlemlerin yetersiz kaldığı belirtildi.
Açıklamada Amerika'nın karar verme sürecinde yaşadığı sorunlara özellikle dikkat çekilerek, 'Mali ve ekonomik zorlukların yaşandığı bir dönemde Amerikalı yetkililerin ve siyasi kurumlarının etkisi, istikrarı ve öngörülebilirliği zayıflamıştır' görüşlerine yer verildi.
S&P bildirisinde, ABD'nin en üst seviye olan AAA kredi notunun bir basamak düşürüldüğü belirtildi.
Bu kararın, hükümetin bütçe açıkları ve artan borç yükünden dolayı alındığı kaydedildi.
S&P'den yapılan açıklamada, 'ABD Kongresi'nde büyük tartışmalar sonrası onaylanan bütçe açığı indirim planının, ülkenin borç sorununu dengeye oturtmada çok uzun ömürlü olmadığını düşündüğümüz için kredi notunu düşürme kararı aldık' denildi.
S&P ayrıca, Kongre ve yönetimin ekonomiyi sağlama alma konusunda anlaşmaya vardıkları paketin, hükümetin borç dinamiklerini herhangi yakın bir zamanda sabitleştirme kapasitesine sahip olmadığını kaydetti.
Obama yönetimi ile Kongre üyeleri arasında günlerce süren tartışma ve müzakereden sonra, Kongre muhtemel bir gecikmeli ödeme sinyali veren borç indirim paketine onay vermişti.
Geçtiğimiz Nisan ayında ABD yönetimine ilk uyarısını yapan S&P, Kongre'nin bütçe açığı indirim planına uzun vadeli güvenilir bir çare bulmasını ve borçların ödenmesini geciktirmekten kaçınmaları gerektiğini belirtmişti.
Standard & Poor's Nisan ortalarında, ABD'nin uzun vadeli kredi notu görünümünü "durağandan" "negatife" çevirdi.
S&P, yaptığı açıklamada, ABD'li politika yapıcıların, ülkenin orta ve uzun vadeli bütçe güçlüklerini çözmede anlaşmaya varamama riski bulunduğuna dikkat çekti.
Açıklamada, ABD'nin esnek ve yüksek gelire sahip ekonomisinin büyümeyi teşvike yardımcı olduğu, buna karşılık artan bütçe açığının gelecek iki yılda bu olumlu göstergeleri gölgeleyebileceği belirtildi.
S&P Nisan ayındaki açıklamada, en az üçte bir olasılıkla iki yıl içinde ABD'nin uzun dönem notunun düşürülme ihtimali olduğunu ifade etmişti.
Geçtiğimiz günlerde de, Çin kredi derecelendirme kuruluşu Dagon, ABD'nin kredi notunu A+'dan A'ya düşürmüştü.
Kuruluştan yapılan açıklamada, ABD'nin borçlanma tavanının yükseltilmesinin, ülkenin borcunun artmasının ekonomiyi geri bıraktığı olgusunu değiştirmediği belirtildi.
Kuruluşun kredi notunu düşürmesi, ABD'de borçlanma tavanının yükseltilmesine karşın dünya genelindeki karamsarlığı yansıtıyor.
Çin Merkez Bankası Başkanı da ABD'yi borç sorununun çözümünde sorumlu davranmaya çağırarak, ABD piyasasındaki belirsizliğin, uluslararası para sistemine zarar vereceğini ve küresel büyümenin etkileneceğini belirtti.
Pekin, 3,2 trilyon dolarlık döviz rezervlerinin yaklaşık üçte ikisini ABD doları olarak tuttuğu için bu konuda defalarca ABD hükümetine çağrıda bulundu.
Bazı Çinli ekonomistler, ABD'nin harcamaları kesme planının ABD ekonomisindeki toparlanmanın yavaşlayabileceği anlamına gelebileceğini, bunun da Çin'in ekonomik büyümesine zarar verebileceğini ifade ediyorlar.
BBC Türk