95 milyon cep telefonu çekmecede bekliyor

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri Derneği'nin (MOBİSAD) araştırmalarına göre 1994 yılından bu yana 160 milyon cep telefonu ithal edildi. Ancak şu anda bu telefonların 65 milyonu kullanılıyor.

95 milyon cep telefonu çekmecede bekliyor

95 milyonu ise çekmecelerde bekliyor. MOBİSAD Başkanı Murat Dursun, bu telefonların ikinci el olarak kullanılabileceğini, hatta ihraç bile edilebileceğini söyledi. Dursun'un bu konudaki önerisi ise şöyle: "Tüketici yeni telefon alırken bir miktar atık fonu ödesin. Cihaz atık haline geldiğinde ise ilgili birime telefonu iade ederek ödediği fonu geri alsın."

Mobil iletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Murat Dursun'un ikinci el telefonların toplanabilmesi için bir önerisi var. Buna göre tüketici yeni telefon alırken belli bir miktar atık fonu ödeyecek. Bu fon sayesinde cihaz atık haline geldiğinde tüketici cihazı atık birimlerine getirmek kaydıyla yeni cihazı alırken ödediği fonu geri alacak. Dursun, insanların bu fonu almak için ister istemez atık birimlerine telefonlarını götüreceğini, bunun da israfı önleyeceğini söylüyor. Dursun, Çin, İngiltere, İsviçre gibi ülkelerde elektronik atık tesisleri olduğunu, ünlü kişilerin de bu tesislerin reklam yüzü olduklarını ifade etti.

İkinci el cep telefonu ticaretinin canlandırılması için vergi düzenlemesi yapılmasını isteyen Dursun, "Devlet mobil cihaz kayıt sistemine kayıtlı ikinci el cihazlarda yüzde 18 olarak belirlediği KDV oranını yüzde 1'e indirmeli. Bu şekilde firmalar ikinci el cep telefonu işine girecektir. İkinci el cihazların bakım ve onarımı yapılıp garantilendirilerek ihracatı yapılabilir." diye konuştu. Kullanılmayacak halde olan eski telefonların ise sağlam parçalarının alınarak tekrar ekonomiye kazandırılması gerektiğini belirten MOBİSAD Başkanı, bunun için de acilen elektronik atık işletmesinin kurulması gerektiğini kaydetti. Üretici firmaların kurulacak atık fonunu maliyeti artırıcı unsur olarak görmemesini isteyen Dursun, "Evet belki bu fon sebebiyle cihazlar biraz daha pahalı olacak ama uzun vadede ekonomimize çok şey sağlayacak ve israf önlenmiş olacak." dedi.

Devletin ikinci elde de yüzde 18 KDV istemesi üzerine tüketicinin kayıtdışına yöneldiğini, bu yüzden devletin vergi alamadığını söyleyen Dursun, oran yüzde 1'e çekildiği takdirde ikinci el ticaretten devletin kasasına 13,4 milyon lira vergi gireceğini ifade etti. İkinci el cihazların toplanması, depolanması, ayıklanmasında en az 1.000 kişilik bir istihdam doğacağına dikkat çeken Dursun, suça karışmamış ve garantili ikinci ellerin tüketiciye de faydalı olacağına işaret etti.

Türkiye'de 2007'den bu yana ortalama her yıl 15 milyon adet cep telefonu ithal ediliyor. Kullanılan cep telefonu sayısı 65 milyon adet. Bu rakamlar doğrultusunda ortalama 2,5 yılda bir telefon değiştirdiğimizi söyleyen MOBİSAD Başkanı Murat Dursun, bu konuda şunları söyledi: "3-4 ayda bir telefon değiştiren insanlar olabilir. Ama benim babam 8 yıldır telefon değiştirmiyor. Yeni giren telefon sayısı ise bize ortalama telefon değiştirme süremizi veriyor. Bu da 2,5 yılda bir telefon değiştirdiğimizi gösteriyor." Türkiye, 1994 yılından bu yana 32 milyar dolar değerinde 160 milyon adet telefon ithal etti. Şu an piyasada 20 milyar dolar değerinde 95 milyon adet telefon çekmecelerde bekliyor.

Zaman