9 Şubat Sigarayı Bırakma Gününde Sigara bağımlılığına son verin

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ nedeniyle açıklamalarda bulunan, Van Halk Sağlığı Müdürü, sigara bağımlılarına seslenerek, bu bağımlılıklarına son vermelerini istedi. 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü münasebetiyle yazılı bir açıklama yapan, Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, sigara bağımlılarından bu bağımlılıklarına son vermeleri gerektiğini belirterek, sigaranın insan sağlığına olan zararlarına vurgu yaptı.

9 Şubat Sigarayı Bırakma Gününde Sigara bağımlılığına son verin

Türkiye genelinde her gün ortalama 300, yılda 100 binden fazla insanının sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Dr. İmren, Van’da ise yılda ortalama bin 500 kişinin tütün ve tütün ürünlerinin sebep olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini söyledi.

"Sigara terörü halk sağlığını tehdit ediyor"

Türkiye’de milyarlarca liranın sigaraya ve bir o kadar paranın da sigaraya bağlı hastalıkların tedavisinde kullanıldığına dikkat çeken Dr. İmren, “Sigara ve tütün ürünleri kullanımı halk sağlığını tehdit eden en önemli sorunlardandır. Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinmektedir. Bu nedenle sigara terörünün de durdurulması gerekiyor. İçinde 69 tanesi kanser yapıcı olmak üzere 4 binden fazla zararlı kimyasal madde bulunan sigara dumanına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle, sigarayı bırakmak, hayata yeniden dönmektir” dedi.

“Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimiz yok oluyor”

Sağlık Bakanlığı’nın sigaraya karşı çok ciddi bir mücadele programı yürüttüğünü belirten İmren, “2008 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nce küresel tütün salgınıyla mücadele için önerilen ve ’MPOWER’ olarak kodlanan tedbirler paketinin tamamını uygulayan ilk ülke Türkiye’dir. Buna rağmen, ülkemizde sigaradan hayatını kaybeden insanları örneklerle aktaracak olursak; her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimiz yok oluyor. Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor, kimse sağ kalmıyor’. gibi düşünün.” diye konuştu.

“Dünyada her yıl 6 milyon kişi ölüyor”

Dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre dünyada her yıl ortalama 6 milyon insanın tütün kullanımından kaynaklanan hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğine değinen İmren, “Sigara içmek dünya çapında bir problem olup, tahminen her 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Sigara içme akciğer kanseri oluşumunda en önemli faktördür. Sebep olduğu diğer kanserler, kalp-damar ve solunum hastalıklarıyla birlikte her yıl yaklaşık 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir.” ifadelerini kullandı.

Sigara bağımlıları için ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nün bir başlangıç olması gerektiğini belirten, İmren, sigara ile vedalaşmak isteyenlerin ilk olarak bu konuda kararlı olması gerektiğini ifade ederek, “Sigarayı bırakmayı düşünenlerin en kısa zamanda 171 Alo Sigarayı Bırakma Hattı arayarak veya Van Bölge eğitim ve Araştırma Hastanesi binasında hizmet veren KETEM de Sigara Bırakma Polikliniklerine başvursunlar. Sağlık Bakanlığımız bu konuda büyük destekler sağlıyor. Gelin siz de bu yıl kendinize büyük bir iyilik yapın ve sigarayla vedalaşın.” İfadelerini kullandı. (İLKHA)