9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Ulusal Kanser Kontrol Örgütünce 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak başlatılmış olup Dünya Sağlık Örgütüne üye ülkelerde ve ülkemizde 1987’ den bu yana her yıl 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü olarak belirtilmiştir.

9 ŞUBAT DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

Gelişmiş ülkelerde sigara kullanımı azalırken az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde artmaktadır. Bu durum insan sağlığını tehdit etmektedir, Bebek ölümleri ve çevre kirliliğine neden olmaktadır. 2000-2024 yılları içerisinde 150 milyon insanın sigaraya bağlı hastalıklardan öleceği tahmin edilmektedir. Sigaranın zararları nedeniyle ortaya çıkan hastalıkların tedavisine yılda 5 milyar dolar harcanmaktadır. Bu nedenlerle sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının önemi her geçen gün artmaktadır.

Ülkemizde sigaraya karşı mücadelede, özellikle kapalı alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik “Tütün Ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa” önemli bir aşamadır. Dumansız hava Sahası konusunda farkındalık ve bilinçlendirme yapılması pek çok bakımdan önemlidir. Bu konuda ülkemizde kamu kuruluşlarının yanı sıra pek çok sivil toplum örgütü de halkı bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır.

-Uygulama gerek sigara içen gerekse içmeyen vatandaşlarımızdan %95 destek görmüştür.

-Kapalı ortamlarda hava kalitesini değerlendirmeye yönelik ölçümlerde, “Dumansız Hava Sahası” uygulaması ile birlikte kapalı ortamlarda havadaki partikül miktarlarında ciddi azalmalar tespit edilmiştir.

-Kapalı alanlarda sigara içilmemesinin halkımızın sağlığı üzerine olumlu etkileri artık ortaya çıkmaya başlamıştır. Örneğin; solunum yolu enfeksiyonları ve astım krizi nedeniyle yapılan başvurularda %20 civarında azalma tespit edilmiştir.

-Satış Rakamları:

-Sigara içen nüfusumuz 2008 yılında 16 milyon kişi iken, yaklaşık 2 milyon kişi sigarayı bırakmış ve sigara içen nüfus 14 milyona düşmüştür.

-19 Temmuz 2009’da yürürlüğe giren kanun sonrasında, Türkiye’de son onbeş yılın en düşük sigara satışı gerçekleşmiştir.

SİGARANIN SAĞLIĞA ZARARLARI

Bilindiği üzere kanser öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar, ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle çok önemli bir sağlık sorunudur. Aktif ve pasif sigara içimi de ölüm, sakatlık, hastalık ve psikolojik sorunlara yol açarak kişi ve toplum sağlığını tehdit etmektedir. Sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisi nedeniyle yapılan sağlık harcaması yıllık beş milyar dolar civarındadır. Sigara hem kişisel hem de ulusal bazda bizi yoksullaştırmaktadır.

Tütün dumanı 4000'den fazla kimyasal madde içerir. Bunların hepsi zehirlidir, %50 den fazlasının ise kesinlikle kanser gelişimine neden olduğu bilinmektedir. Sigara dumanına ne kadar çok maruz kalırsanız, kalp krizi geçirme ve akciğer kanseri olma riskiniz o oranda artar. Ne yazık ki, çocuklar için risk çok daha ciddidir. Çünkü akciğerleri henüz gelişmektedir ve onlar yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıp veririler. Sigara dumanına maruz bırakılarak, pasif içici durumuna düşürülen çocuklarda, bronşit ve zatürree sıklıkla görülen hastalıklardır. Çocukların yanında sigara içilmesi sadece duman ile zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda büyükleri model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır.

BİR SİGARA YAKTIĞINIZDA; 0-10 SANİYE SONRA

• İlk nefesi içine çektiğinde duman ağzından geçer ve beyaz dişlerinin üzerinde kahverengi bir tabaka bırakır. Formaldehit ve amonyak gibi toksik gazlar, anında bağışıklık sisteminin uyarılmasına neden olur ve her yönden enflamasyon (iltihaplanma) başlar.

• Duman soluk borusuna ulaşır ulaşmaz solunum sistemindeki mukusu ve işgalci partikülleri temizleyen “silia” adı verilen ufak tüycüklerin çalışmasını geçici olarak yavaşlatır. Aynı esnada havada uçuşmakta olan nikotin, akciğerlerdeki milyonlarca kılcal damar vasıtası ile anında kana karışır.

• Nikotin, böbrek üstü bezlerine temas ettiği anda bedeninde bir enerji şokuna neden olur. Ardından kan basıncını ve kalp ritmini hızlandıran adrenalin salgısı tetiklenir ve bol miktarda salgılanmaya başlar. Kalp böyle bir ritimde atarken dinlenemez ve kriz riskiniz yükselir.

• Bu arada sigara dumanındaki karbonmonoksit (aynı zamanda araba egzozunda da bulunan toksik bir bileşim) kana karışmaya başlar. Böylece bedenin yaşamsal organlarına yeteri kadar oksijen taşınması engellenmiş olur.

• Kan dolaşımı yoluyla karbonmonoksit beyne ulaşır. Buradaki bazı sinir hücreleri kendini iyi hissetmenizi sağlayan bir nörotransmiter olan dopaminin sağanak yağış şeklinde boşalmasını sağlayarak nikotine karşılık verir.

5 DAKİKA SONRA

• Dopamin değerleri aniden normal seviyeye düştüğünde, sen farkında olmasan bile bedenin başka bir yükseliş için arzu duyar. Eğer bu açlığı sürekli olarak beslemeye devam edersen bağımlı hale gelirsin. Bırakmaya çalıştığında ise vazgeçmen epeyce zorlaşır.

• Sigara dumanı o anda hava karışıp gider mi acaba! Ne yazık ki hayır, seninle aynı ortamda bulunan insanlar bu dumanı solur ve seninle aynı oranda zehirlenir. Biliyor musun? Sigara içilmiş bir odayı dumandan temizlemek için o odada bir kasırga oluşması gerekir.

• Ve eğer bu bağımlılığı sonlandıramazsan; Akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanser türleri, Astım-KOAH, Kalp Hastalıkları, Felç, Dolaşım Hastalıkları gibi birçok hastalığa yakalanma riskini artırırsın.

• Unutma “Sigara Süründürerek Öldürür!”

SİGARAYI BIRAKTIKTAN

20 Dakika sonra tansiyon ve nabız normale dönüyor, 8 Saat sonra Vücut kendini yenilemeye başlıyor. Kandaki oksijen normale çıkıyor. Karbonmonoksit gazı azalıyor. Kandan nikotin atılıyor, 24 Saat sonra Kalp krizi riski azalıyor, 48 Saat sonra Duyu organları daha iyi çalışıyor, 72 Saat sonra Bronşlar rahatlıyor. Akciğer kapasitesi artıyor ve solunum normalleşiyor, 2 Hafta sonra Dolaşım sistemi düzeliyor. Yürüyüş kapasitesi artıyor, 3 Ay sonra Akciğer kapasitesi %30 artıyor. Akciğer hücreleri kendini yeniliyor, akciğer temizleniyor ve 1-9 Ay içinde pnömoni riski azalıyor. Öksürük, sinüzit, halsizlik, nefes darlığı düzeliyor, enerjimiz artıyor, 5 Yıl Sonra Akciğer kanserinden ölüm riski %50 azalıyor, 10 Yıl sonra Sigaraya bağlı Akciğer ve diğer kanserlerden ölüm riski sigara içmeyenlerin düzeyine iniyor.

• Bütün bu gerçeklerden dolayı SİGARAYI BIRAKIN ÇOCUKLARINIZA İYİ ÖRNEK OLUN.