500 yıllık mağara Anteplilerden büyük ilgi görüyor

Gaziantep tarihine tanıklık eden ve Gaziantep savunması sırasında yiyecek ve cephane deposu olarak kullanılan 500 yıllık Kaleoğlu Mağarası yaz aylarında olduğu gibi ve kış aylarında da vatandaşların tercih ettiği mekanlar arasında yer alıyor.

500 yıllık mağara Anteplilerden büyük ilgi görüyor

Gaziantep’in Fransızlar tarafından işgali sırasında hububat ve cephanelik deposu olarak kullanılan, Gaziantep kalesi yakınlarında bulunan tarihi Yenihan içerisinde yer alan yaklaşık 500 yıllık Kaleoğlu Mağarası yazın serin kışın da sıcak havasıyla büyük ilgi görüyor.

Yaz aylarında serin, kış aylarında ise sıcak bir ortam sağlayan 750 metrekarelik alana sahip mağara içerisinde 12 tane ayak, 4 su kuyusu ile havalandırma bulunuyor. 500 yıllık geçmişe sahip mağarada hava sıcaklığı her mevsimde 15 ile 20 derece arasında değişiyor.

Gaziantep savunması sırasında yiyecek ve cephanelik olarak kullanılan mağara, yazın serin kışın da sıcak havasıyla vatandaşlar tarafından doğal klima olarak nitelendirilirken, özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin hem serinlemek hem de dinlenmek için tercih ettiği mağara kışın da doğal ısısıyla büyük rağbet görüyor.

2011 yılında restore edilen ve kafeteryaya çevrilen mağara içerisinde kente gelen ziyaretçilerin vakitlerini geçirme ve dinlenmeleri için Antep’e ait şark köşeleri bulunurken, ziyaretçiler hoş sohbetler eşliğinde közde pişirilen melengiç kahvesini yudumlayarak tarihi mağaranın keyfini çıkarıyor.

Kaleoğlu Mağarası girişinde bulunan Papağan ise, ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile karşılaşırken, ziyaretçiler papağana fıstık ikram etmeyi de ihmal etmiyor.

500 yıllık tarihi Kaleoğlu mağarası ile ilgili bilgi veren mağara işletmecisi Yakup Mermer, taş ocağı olan mağaranın daha sonraları hana ve Gaziantep savunması sırasında ise cephane deposu olarak kullanıldığını söyledi.

Bu mağara 500 yıllık tarihi bir mağaradır

Gaziantep'te bulunan tarihi Kaleoğlu Mağarası’nın yazın serin, kışın sıcak olduğundan dolayı büyük ilgi gördüğünü belirten Mermer, “Bu mağara 500 yıllık tarihi bir mağaradır. 500 yıl önce burası taş ocağı olarak kullanılmış. İçeride 12 tane ayak, 4 tane de havalandırma ve 4 su kuyusu ile canlı cila ağacı kökü de bulunuyor. Burası o dönemde oyularak yapılmış. Burası aslında taş ocağıdır. Daha sonra ise hana çevrilmiştir.” dedi.

Gaziantepliler tarafından bakır mutfak eşyaları hala kullanılmaktadır

Mağara içerisinde Antep mutfağında kullanılan bakır mutfak eşyaları ile ilgili de bilgi veren Mermer, “Bu tencere, tas ve tabaklar Antepliler tarafından kullanılmış. Bunların hepsi bakırdır. Bunların hepsi Antep’e özgüdür. Gaziantepliler tarafından bu bakır mutfak eşyaları hala kullanılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Yazın serin, kışın sıcak kalan mağara

Yazın serin, kışın sıcak kalan mağaranın özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğradığını belirten Mermer, “Yazın hava 40 derece sıcak iken, içerisi 13 derece sıcak oluyor. Dışarısı ne kadar sıcak olursa olsun, içerisi serin kalıyor. Çünkü mağaranın özelliği budur. Dışarısı ne kadar sıcak ise içeri o kadar serin oluyor. Dışarısı ne kadar soğuk ise içeri o kadar sıcak oluyor. Burası tarihi bir mağara olduğundan dolayı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Hafta sonları ortalama bin ile 2 bin kişi ziyaret ediyor.” şeklinde konuştu.

Gaziantep tarihi alanlarının restore edilmesi ile ayrı ve güzel bir çehre kazanmış

Gaziantep’i 1950’li yıllardan beri iyi bildiğini ve tarihi mağarayı gezmeye gelen Emekli Mehmet Emin Lebe de, Gaziantep’in son yıllarda çok geliştiğini ve Gaziantep’in tarihi alanlarının restore edilmesi ile Gaziantep’in ayrı ve güzel bir çehre kazandığını belirtti.

Gaziantep kalesinin etrafının yıllardan beri Gaziantep’in en işlek yerleri arasında yer aldığını belirten Lebe, “Burada bulunan uzun çarşı Gaziantep’in kalbidir. Çünkü uzun Yenihan başta olmak Tütün han gibi birçok hanı içerisinde barındırmaktadır. Mağara çok güzel bir mekan haline getirilmiş.” diye konuştu.  (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)