4,5G Teknolojisi ile 15 milyon SİM kartı değişecek!
4.5G için Türkiye'de 15 milyon sim kartın da değişecek. Abonelerin 4.5G kullanabilmeleri için Bu teknolojiye kendilerini hazırlaması gerekiyor. Yüksek mobil İnternet hızını hayatımıza getiren 4,5G teknolojisi avantajları nelerdir? 4,5G teknolojisine uyumlu cihazlar hangileri? Kimler 4,5G tenolojisinden yararlanabilecek? İşte cevaplar
Nisan 2016 itibariyle bu teknolojinin kullanımı başlayacak. Ancak öncesinde hazırlıklar son hızıyla sürüyor. Bu teknolojiyi bekleyen abonelerin kendilerini de hazırlaması gerekiyor.
Abonelerin 4.5G'yi kullanabilmesi için sadece 4.5G'yi destekleyen bir telefona ya da tablete sahip olmaları yeterli değil. Sim kartlarının da bu yeni teknolojiyi destekleyen özellikte olması gerekiyor. Uzun süredir sim kartını değiştirmemiş olan abonelerin büyük kısmı bunları değiştirmek zorunda kalacak.
UYUMLU DEĞİL Mİ ?
Sektör yetkililerinin verdiği bilgilere göre, Türkiye genelinde kullanılan 72.8 milyon hattın 12 milyona yakın kısmı 4.5G'li mobil ürünlerde kullanılıyor. 38 milyona yakın abone 4.5G uyumlu sim karta geçiş yapmış durumda. Yapılmakta olan bazı kampanyalarla abonelere 4.5G uyumlu sim kartlar veriliyor. Ücretini ödeyip sim kart değiştirme imkanı da var. Sim kart değişiminde operatör ve bayiye bağlı olarak 8-25 TL arasında fiyat talep edilebiliyor.
15 MİLYON ABENO DEĞİŞTİRECEK
Yetkililerin tahmini önümüzdeki 6-7 aylık sürede 15 milyona yakın mobil abonenin hem ses hem de data hatlarında 4.5G'ye uyumlu sim kartlara geçiş yapacağı yönünde. Abone merkezlerinde oluşacak yığılmalara karşı abonelerin şimdiden sim kartlarını değiştirmeleri öneriliyor. Pek çok operatör ve bayi şimdiden 4.5G'li sim kartlara geçiş yapmak isteyenlere hizmet vermeye hazır.
NASIL DEĞİŞECEK?
Peki kimlerin sim kartını değiştirmesi gerekecek? Tabii ki eski telefonlara sahip olan ve büyük boyda sim kartı olanlar ilk sırada görünüyor. 3G'nin kullanıma girdiği 2009'dan beri 4G uyumlu sim kartlar dağıtılıyor. O tarihten itibaren operatörler yeni cep telefonu modelleriyle beraber 4G uyumlu sim kartları dağıtıyor. Sim kartını değiştirdiği halde 4G uyumlu olmayan bir sim karta sahip olanların da değiştirmesi gerekecek.
OPERATÖRE SORUN
Şu anda kullanılmakta olan cihaz ve sim kartların 4.5G'ye uyumlu olup olmadığı operatörler aracılığıyla sorgulanabilecek.
4.5G teknolojisine uygun sim kart ve cihazı olan kullanıcılar, herhangi bir ek ücret ödemeden bu teknolojiden yararlanabilecek. Diğer kullanıcılar ise 4.5G uyumlu sim kart ve cep telefonu edinmek durumunda kalacak. Bunun maliyeti ise tercih edilen tarife paketi ve cihaz modeline göre değişecek.
ŞEKLİ DEĞİŞMEYECEK
Sim kartlar standart, mikro ve nano olmak üzere ayrı çeşitlere sahip. 4.5G uyumlu sim kartlar iç içe geçirilebilen ve birbirinden ayrılabilen üç ayrı kartı tek bir sim kartta bir araya getiriyor. Böylece cep telefonu abonesi kendi kullandığı cihazın gerektirdiği şekilde sim kartını kolayca standart/mikro/nano olarak kullanabilecek. Ayrıca mevcut sim kartlar 4.5G uyumlu sim kartlarla değiştirilirken şeklinde bir değişiklik söz konusu olmayacak. 4.5G uyumluluğu yeni sim kartların içindeki yongalarla sağlanacak.
4,5G teknolojisi nedir?
Yüksek mobil internet hızını hayatımıza getiren 4,5G teknolojisi, Türk tüketicisine ne gibi avantajlar sağlayacak? 4,5G teknolojisine uyumlu cihazlar hangileri? Kimler bu yeni teknolojiden yararlanabilecek? İşte cevaplar
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) dün gerçekleştirdiği 4,5G ihalesi ile birlikte Türk tüketiciler, birçok yeniliğe de adım atmış oldu. Peki, 4,5G teknolojisiyle ne gibi avantajlar gelecek, ne gibi değişiklikler yaşanacak? Hangi cihazlar 4,5Gye uyumlu olacak?
4,5G nedir?
'Dördüncü nesil' olarak adlandırılan 4,5G teknoloji, yüksek mobil hız ve yüksek data kapasitesi sunacak. Akıllı ev ve şehir altyapılarına geçişte önemli bir aşama olarak kabul edilen 4,5G, sağlık ve eğitim gibi alanlarda da hayatı kolaylaştıracak çözümler getirecek. Gündelik hayatta birçok iş ve etkinlik, 4,5G teknolojisi ile kesintisiz bir şekilde mobil cihazlar üzerinden yapılabilecek. İhtiyaç duyulan bilgi ve dosyalar, yüksek hızda paylaşılıp, indirilebilecek. Teknoloji ile bulut uygulaması da daha verimli kullanılabilecek.
Veri indirme hızı 14 kata kadar artacak
4,5G'de hız, kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte veri indirmede 100-150 Mbps'ten başlayıp 375 Mpbs seviyelerine kadar çıkacak. 2GB büyüklüğündeki bir video, 3G'de 780 saniyede yüklenirken, 4,5G'de 54 saniyede indirilebilecek. Böylece veri indirme hızı 14 kata kadar artacak.
Kesintisiz oyun oynanabilecek
İnternet üzerinden oyun oynamayı sevenler içinde 4,5G büyük avantajlar sağlıyor. Yeni teknoloji ile birlikte internet üzerinden artık kesintisiz ve daha hızlı oyun oynanabilecek. İnternet hızı, frekans, kapsama alanı, baz istasyonu, coğrafi koşullar, şebeke yoğunluğu, cihaz ve internet sitesinin durumuna göre değişiklik gösterebilecek.
4,5Gden kimler yararlanabilecek?
İhale süreci tamamlanan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu onayına gidecek olan 4,5G teknolojisi 1 Nisan 2016'da hayata geçecek. 4,5G'den, teknolojiye uygun sim kart ve cihaz kullanıcıları herhangi bir ek ücret ödemeden yararlanabilecek.
4,5G teknolojisine uyumlu cihazlar hangileri?
Yeni teknolojiyle birlikte insanların akıllarına gelen ilk sorulardan biri de 4,5Gye uyumlu cihazlar hangileri oldu. Kullanılan cihaz ve sim kartların 4,5G'ye uyumlu olup olmadığı ise operatörler aracılığıyla sorgulanabilecek. 4,5G'den, teknolojiye uyumlu sim kart ve cihaz sahipleri herhangi bir ek ücret ödemeden yararlanabilecek. Yeni teknolojiye uyumlu cihazlar ise şunlar:
Turkcell T60, Turkcell T50, Turkcell Turbo T50, Apple Ipad Aır 2, Apple Ipad Aır, Apple Ipad 4, Apple Ipad Mını, Apple Ipad Mını, Retına, Apple Ipad Mını 3, Apple Iphone 5, Apple Iphone 5C, Apple Iphone 5S, Apple Iphone 6, Apple Iphone 6 Plus, Blackberry Q10, Blackberry Q5, Blackberry Z30, Nokıa Lumıa 625, Nokıa Lumıa 820, Nokıa Lumıa 920, Nokıa Lumıa 925, Nokıa Lumıa 1020, Nokıa Lumıa 1320, Nokıa Lumıa 1520, Nokıa Lumıa 930, Nokıa Lumıa 830, Nokıa Lumıa 735, Nokıa Lumıa 640, Sony Xperıa Tablet Z2, Sony Xperıa Tablet Z, Sony Xperıa Z, Sony Xperıa SP, Sony Xperıa Z Ultra, Sony Xperıa Z1, Sony Xperıa Z1 Compact, Sony Xperıa Z2, Sony Xperıa M2, Sony Xperıa Z3, Sony Xperıa T3, Sony Xperıa C3, Sony Xperıa E3, Sony Xperıa Z3 Compact, Sony Xperıa Z3 Tablet Compact, Sony Xperıa E4G, Sony Xperıa M4 Aqua, Samsung Galaxy S5, Samsung Galaxy Note 4, Samsung Galaxy Alpha, Samsung Galaxy Note Edge, Samsung Galaxy Grand Prıme, Samsung Galaxy A5, Samsung Galaxy Tab S, Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy S6 Edge, Samsung Galaxy A7, Samsung Galaxy E7, LG G2, LG Nexus 5, LG G3, LG G Flex 2, LG G4, Htc One Max, Htc One Mını, Htc One Mını 2, Htc One M8, Htc Desıre 601, Htc Desıre 610, Htc Desıre 816, Htc Desıre 510, Htc One E8, Htc Desıre 820, Htc Desıre Eye, Htc One M9, Huaweı Ascend P7, Huaweı Ascend G7, Huaweı Ascend Mate 7, Vodafone Smart 4, Power, Vodafone Smart 6, Avea In Touch 4, Vestel Venus 5.5 X, Vestel Venus 5.5 V, General Mobıle Androıd One, Casper Vıa V6, Casper Vıa V6x, Casper Vıa V9 ve Asus Zenfone 2.
(Milliyet)