4+4+4 eğitim sistemi anlaşılmıyor
Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun yazılı açıklama yaparak; "Milli Eğitim Bakanlığının yanlışlarını konuşmaktan herkes yoruldu ama Bakanlık ne yazık ki hata yapmaktan yorulmadı" dedi.
İşte o açıklama; "Milli Eğitim Bakanlığının yanlışlarını konuşmaktan herkes yoruldu ama Bakanlık ne yazık ki hata yapmaktan yorulmadı. 4+4+4 sisteminin anlaşılmaması, yanlış yorumlanması için yapılabilecek bütün hataları tekrarlayan Bakanlık, duygudan yoksun işletmeci mantıkla hazırlanan metinlerin Milli Eğitim camiasına dar geldiğini görmek istemiyor.
Sınıf öğretmenlerinin norm fazlalığı öngörülemediğinden gerekli adımlar atılmadı. İl içi, il dışı ve özür grubu atamalarda öğretmenlerin önemli bir çoğunluğu mağdur oldu. Tüm uyarılarımıza rağmen branş değişikliği tüm atamalardan sonraya bırakıldı. Uyarılar dikkate alınıp branş değişikliği önce yapılsaydı, şu an birçok öğretmen eşinin yanına gitmiş olacaktı. Diğer Bakanlıklarda devam eden becayiş uygulamasının Bakanlığımızda da uygulanması ile ilgili teklifimize ise Sayın Bakan hâlâ cevap vermedi.
Tüm bunlarla beraber, bugüne kadar yapılan atamalarda İstanbul ile beraber atamanın en çok yapıldığı il olan Şanlıurfanın branş öğretmeni açığı, 7 bin civarında olduğu halde başvuruları devam eden 40 bin öğretmen alımı için ilimize ayrılan 2 bin 800 kadro eğitimimizin ağır aksak sürdürüleceğinin ilk işaretidir. Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından girişi yapılan 4 bin 870 kontenjan girişi düşürülerek onaylanmış ve dolayısıyla okullara verilen normlar yeniden düzenlenmiştir. Türkiye genelinde bu atama döneminde alınacak sınıf öğretmeni sayısının 324 olduğu düşünülürse planlama yanlışlığının bir branşı nasıl bitirdiğini görmek zor olmayacaktır.
Bakanlığın bu karmaşadan kurtulabilmesi için iller arası becayiş uygulamasını başlatması, branş değişikliğinin kapsamını geniş tutarak mağduriyetleri azaltmasını bekliyoruz. Öğretmenlerin eylül başında aldığı mesleki çalışmalarının yapıldığı sunumlarda öğretmenlerin sendikalarına saldıran bir Bakanla nereye kadar gidilebileceği malumdur. Yaptığı yanlışları dahi herkese eşit uygularsak adaleti sağlamış oluruz diyen bir lidere sormak istiyoruz. Bu yanlışı eşit şekilde uygulamaktansa yanlışı düzeltmek daha doğru olmaz mı? Eğitimin tüm paydaşlarını dışarda tutarak bir camia ancak bu şekilde yönetilebilir.
Şanlıurfa eğitim bir sen şubesi olarak eğitim camiasının bu sorunları çözümlemediği müddetçe eğitim kalitesinin de hep bu düzeylerde kalacağını tahmin ediyoruz. Eğitimin lokomotifi öğretmenlerimizi sorun ve sıkıntılarından kurtulmadığı müddetçe bu sorunlar camiayla doğru orantılı olarak büyümeye devam edecektir" denildi..