Wall Street gazetesinin iddiasına göre bombalamayla ilgili istihbaratı ABD insansız hava aracı Predatör verdi, Türk yetkililer daha fazla keşif yerine Predatörü başka yere yönlendirdi...
34 köylünün öldüğü Uludere olayında istihbaratın kaynağı tartışma konusuydu.
Türkiye nin 28 Aralık 2011 gününden beri aydınlatamadığı Uludere olayında, işin seyrini değiştirecek bilgi ABDden geldi. Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Uludere operasyonu öncesinde kaçakçı kervanının istihbaratını Türk Silahlı Kuvvetleri ne Amerikan insansız hava aracı Predatörler verdi. Predatörler hedefteki kervanı daha fazla takip edebilecekken Türk yetkililer tarafından başka bir yere yönlendirildi. Genelkurmay ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı iddialara karşı sessiz kaldı.
İstihbarat ABDden
Wall Street Journal gazetesinin dün yayımladığı habere göre ABD li yetkililer ve bir iç değerlendirme raporu hazırlayan Pentagon, Uludere operasyonunun ABD menşeli Predatörün aktardığı görüntülerle yapıldığını doğruladı. Haberde, Uludere de sivil kayıplar Pentagonda alarmların çalmasına neden oldu ifadesi yer aldı. Haberde dikkat çekilen Pentagon değerlendirmesinde, Predatör, kaçakçı kervanının hareketlerini TSK yetkililerine ilettikten sonra, TSK yetkililerinin isteği ile bölgeden uzaklaştı. Gazete, Amerikalı yetkililerin Kuzey Iraktan Türkiye sınırına doğru ilerleyen konvoy hakkında Türk yetkilileri uyardığını, ancak konvoydaki kişilerin sivil veya PKKlı olup olmadıkları hakkında bilgi vermediğini yazdı. Haberde, ABDli yetkililerin, Predatörün daha fazla keşif yapması belki Türklere, konvoyun kimliğini tespite yardımcı olabilirdi, ancak Türk subayları, Amerikalı operatörü Predatörü başka bir yerde uçurmaya yönelttiler. Türklerin taleplerine uyulması standart prosedürdür görüşüne de yer verildi.
Asker sessiz kaldı
Olaydan kısa süre sonra Genelkurmay ve ABD li yetkililer, Uludere operasyonunun ABD menşeli insansız hava aracının görüntülerine dayanarak yapılmadığını iddia etmişti. Ancak soruşturma sırasında bazı gerçekler ortaya çıkmaya başlayınca ABD nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ABD nin sadece ham görüntü verdiğini, istihbaratın analiz edilmesinde katkısının olmadığını ve insansız hava aracının Türklerin isteğine göre yönlendirildiğini açıklamıştı. Wall Street Journal gazetesinin haberi, Büyükelçi Ricciardonenin verdiği bu bilgileri doğruluyor. Ancak WSJ haberindeki Predatör daha fazla keşif yapabilirdi, Türkler başka bölgeye yönlendirdi iddiası ilk kez ortaya atıldı ve dün bu iddiayı hem Genelkurmay Başkanlığı Karargâhına, hem Hava Kuvvetleri Komutanlığına sormak istedik. Hem Genelkurmay, hem Hava Kuvvetleri Komutanlığı, bu isteğimizi karşılıksız bıraktı.
MİT: Muhatap TSK
Uludere operasyonundan sonra yanlış istihbarat suçlamasına muhatap olan ve uzun süre savunmada kalan MİT ise WSJ haberindeki istihbarat iddialarını üzerine almadı. MİT yetkilileri, MİTin görüntülü istihbarat kapasitesi olmadığına dikkat çekerek, Bu süreç TSK tarafından yönetiliyor. Haberdeki iddianın muhatabı Genelkurmaydır görüşünü dile getirdiler.
Sorumluluk Türklerde
ABDde Barack Obama yönetimi, kritik seçimler öncesinde yabancılara satılan ya da kullandırılan savaş araçlarının neden olduğu trajik olaylar nedeniyle eleştiriliyor. ABD tarafının yaptığı, rutin devriye uçuşunda tespit edilen kuşkulu bir görüntüyü Türk yetkililere iletmekten ibarettir diyen ABD li yetkililer, görüntülü istihbaratın Predatör kaynaklı olmasının olayda Washingtonun rolü olduğu anlamına gelmediğini savunuyor. ABD li diplomatik kaynaklar, ham görüntünün analizinin Türk istihbaratçılarca yapıldığına ve keşif yapılacak koordinatların Türkler tarafından tespit edildiğine dikkat çekerek, trajik olayda bütün sorumluluğun Türk muhataplarında olduğunu belirtti.
Komisyon şaşırdı: Biz Heron görüntülerini izledik
The Wall Street Journal gazetesinin haberi dün siyasette de farklı tepkilere yol açtı. Mecliste olayı araştırmak için kurulan Uludere Alt Komisyonunun CHPli üyesi Ankara Milletvekili Levent Gök, İddiayı ortaya atan gazete dünyanın en saygın gazetelerinden biri. Eğer iddia doğruysa ortaya çok farklı bir tablo çıkıyor. Biz İsrail malı olan Heronlardan olayla ilgili görüntüleri izledik. İddiaya göre başka bir görüntünün daha olduğu ortaya çıkıyor. Genelkurmay istihbaratın milli kaynaklardan alındığı bilgisini vermişti. Şimdi her şey daha karışık bir hal aldı dedi.
BDP Grup Başkanı Hasip Kaplan da, Açıklamalar Milli Savunma Bakanlığının, Genelkurmay Başkanlığına dayanarak Meclis İnsan Hakları Komisyonuna verdiği raporu da yalanlamaktadır. Ortada milli istihbarat yok, ithal istihbarat var. Uludereliler ABDyi mahkemeye verecek dedi.
İddiaların ardı kesilmiyor
28 Aralık gecesi yaşanan trajik olayın soruşturması sırasında ortaya atılan iddialardan bazıları şöyle:
Görüntülerdeki konvoyun PKK konvoyu olduğuna Genelkurmay Komuta Kontrol Daire Başkanı Tuğgeneral Salim Cüneyt Kavuncu karar verdi. Bölgedeki kara birliklerine sorulmadı. Operasyon Kavuncunun isteği ile Hava Kuvvetleri Komutanının emriyle gerçekleştirildi. Kavuncu Uludere olayından sonra emekliye ayrıldı (Genelkurmay, Kavuncunun dilekçesini Uludere olayından önce verdiğini savunuyor).
Operasyonlara katılan pilotlar, birinci sortiden sonra hedeftekilerin PKKlı olduğu konusunda tereddüt yaşadı. Buna karşın 4 sorti yapıldı.
-Şırnak Valisi Vahdettin Özkan olay sırasında Ankaradaydı ve geç haberdar oldu. Ardından Gülyazı Sınır Alay Komutan Vekili Albay Onur Güneyi arayıp, bilgisinin olup olmadığını sordu ve Bilgim yok yanıtını aldı. Ancak Albay Güneyin olaydan haberi olduğu ama Şırnak Valisine doğru bilgi vermediği ortaya çıktı.
Olaydan kısa süre önce PKK lı Feyman Hüseyinin kaçakçıların arasında Türkiyeye sızacağına dair MİT kaynaklı istihbaratı vardı.
İstihbaratın kaynağı konusunda net açıklama yapılmadı. MİT, yanlış istihbarat iddialarını yalanladı, Genelkurmay istihbaratın milli kaynaklardan olduğunu açıkladı.
Kaynak: RADİKAL