22. fasıl açılıyor

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin AB müzakere sürecinde bölgesel politikalara ilişkin 22. faslın açılması konusunda AB Genel İşler Konseyi’nde oy birliği sağlanmasından memnuniyet duyulduğunu bildirdi.

22. fasıl açılıyor

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Bugün toplanan AB Genel İşler Konseyi’nde, Türkiye ile müzakere sürecinde 'Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu'  başlıklı 22. faslın açılması konusunda oybirliği sağlanmış olmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Katılım müzakerelerinde uzun süredir yaşanan durgunluk nedeniyle zor bir dönemden geçmekte olan AB ile ilişkilerimiz açısından bu yetersiz ancak doğru yönde atılmış bir adımdır" ifadelerine yer verildi.

Hükümetlerarası Konferans'ın, AB Komisyonu’nun yıllık Türkiye İlerleme Raporu’nu sunmasının ardından bilahare belirlenecek bir tarihte toplanacağının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye-AB ilişkileri, geçmişi 50 yıllık bir sürece dayanan çok yönlü ve köklü ilişkiler manzumesidir. Üyelik müzakereleri bu ilişkinin temel unsurlarından birini teşkil etmiş ve hükümetimizin de stratejik bir tercihi olagelmiştir. AB üyesi ülkelerin katılım müzakerelerinde ahde vefa ilkesine uygun davranmalarını önemle bekliyoruz. Türkiye 2005 yılında başladığımız müzakere süreci kapsamında siyasi ve ekonomik kriterlere tam uyum sağlama yönünde, karşısına çıkarılan tüm engellemelere rağmen, adımlarını kararlılıkla atmaya devam edecektir."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile yaptığı görüşmede 22. müzakere faslının açılmasına dair bir metin üzerinde mutabık kaldıklarını ve AB'nin bu yönde bir karar aldığını belirterek, "Bu metinde çok açık bir şekilde faslın açıldığı karara bağlanıyor. Diğer teknik ve prosedürel toplantıların iki tarafça da uygun olan zaman diliminde özellikle ilerleme raporuyla paralel biçimde yapılması kararlaştırılıyor. Önemli olan böyle bir kararın alınması ve faslın geri dönülemez bir karar ile açıldığının teyit edilmesiydi" dedi.

Davutoğlu, konuyla ilgili TBMM'de gazetecilere açıklama yaptı.

Davutoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile yaptığı görüşme sonucunda Avrupa Birliği adına Genel İşler Konseyi'nin Türkiye ile 22. müzakere faslının açılmasına karar verdiğini öğrendiğini söyledi. Westerwelle ile son birkaç gün içinde birçok kez görüştüğünü dile getiren Davutoğlu, dün gece yaptıkları görüşmede bir metin üzerinde mutabık kaldıklarını, bu sabah da AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bild ve İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino ile görüşerek metin çerçevesinde gelişmelere katkıda bulunmalarını talep ettiğini söyledi.

Davutoğlu, "Bu metinde çok açık bir şekilde faslın açıldığı karara bağlanıyor. Diğer teknik ve prosedürel toplantıların iki tarafça da uygun olan zaman diliminde özellikle ilerleme raporuyla paralel biçimde yapılması kararlaştırılıyor. Önemli olan böyle bir kararın alınması ve faslın geri dönülemez bir karar ile açıldığının teyit edilmesiydi. Yine mutabık kaldığımız şekilde sadece bu fasılla ilgili değil diğer fasıllarla ilgili olarak da çalışmalar sürecek" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış

Bağış, Meclis'te gazetecilerin soruları üzerine, AB müzakere sürecinde 22. faslın açılmasına karar verilmesini değerlendirdi.

Konuya ilişkin son 72 saatte yoğun telefon trafiği yürüttüklerini anlatan Bağış, stratejik yaklaşımla arzu edilen noktaya ulaşılmasına vesilen olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'ye teşekkür etti.

Bakanlığı döneminde müzakere sürecinin önemini hiç bu kadar net algılatamadıklarını dile getiren Bağış, "Gerek Türkiye içinde gerek Türkiye dışında birçok kesim, Türkiye'nin AB sürecinin önemini bir kez daha idrak etme imkanı buldu" diye konuştu.

Kararın, AB içinde de Türkiye'nin öneminin anlaşılması için vesile olduğunu ifade eden Bağış, Türkiye'nin 3 yıl aradan sonra bir fasıl daha açtığını ve açılan fasıl sayısının 14'e çıktığını kaydetti.

Bağış, faslın içeriğinin de zamanlamasının da önemli olduğunu vurgulayarak, "Bölgesel politikalar faslı, Türkiye'nin farklı coğrafi bölgeleri arasındaki gelir dağılımının azalmasına yönelik, bölgeler arasındaki kalkınma makasının kapanmasına yönelik önemli bir fasıldır. Bu da terörle mücadelede önemsediğimiz çözüm sürecinde anlamlı katkı veren süreç oldu" dedi.

Türkiye'nin önündeki 23 ve 24. fasılların, Türkiye'nin demokratikleşmesi adına çok önemli fasıllar olduğunun altını çizerek, bu fasılların açılması için yapılan çağrıları bütün üye ülkelerin önemsemesini ve engellerin kalkmasını ümit ettiklerini söyledi.