2015'te Sulama birlikleri sorunu çözülecek mi?
HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Orman ve Su İşleri Bakanına çiftçilerin karşı karşıya kaldığı sorunların temel kaynağı olan DEDAŞın sorunu için 2015te bakanlık olarak önlem alıp almadığını sordu.
Ayhan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından yanıtlanmasını istemiyle verdiği önergede; 2014 tarım sezonunda DEDAŞ ın elektriği düzenli vermemesi çiftçilerimizi maddi yönden zarara uğratmıştır. Bakanlık olarak bu zararların bir nebze de olsa karşılanmasına dönük çalışmanız olacak mıdır? diye sordu.
İŞTE O ÖNERGE:
Ülkemizde sulama birliklerinin kurulması ile DSİ tarafından işletilen sulama tesislerinin işletme, bakım, onarım hizmetleri bu birliklerce yerine getirilmektedir.
En son 2005 yılında 5355 sayılı mahalli idare birlikleri kanunun 19. maddesinde yapılan düzenleme ile sulama birliklerine yasal bir statü sağlanmıştır. Son olarak 22.03.2011 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 6172 sayılı sulama birlikleri kanunu çıkmıştır. Ancak sulama birliklerinin sorunları ve sıkıntılar devam etmektedir. Mevcut sıkıntılar yetmezmiş gibi enerji dağıtım hizmetleri özel sektöre devredilince elektrik dağıtımında ve bu elektriğin faturalandırılmasında ciddi sorunlar baş gösterdi.
Bölgede elektrik dağıtımı hizmetleri DEDAŞın görev ve sorumluluğundadır. Ancak bu dağıtım şirketinin keyfi ve bir o kadar da sorumsuzca olan tutumu sulama birlikleri ile çiftçileri karşı karşıya getirmiştir .DEDAŞın elektriği sunmada ki bu yaklaşımı çiftçilerin ürünlerinin yanmasına yol açmıştır.Bu durum çiftçilerimizi maddi yönde zarara soktuğu gibi ülke ekonomisi de zarara uğratılmıştır. Müdahale edilmemesi durumunda önümüzdeki tarım sezonunda bölgenin tarım potansiyeli ciddi anlamda darboğaza girecektir.
Bu bağlamda;
1- 2014 tarım sezonunda sulama ve bununla paralel çiftçilerimizin karşı karşıya kaldığı sorunların temel kaynağı olan DEDAŞın uygulamalarının 2015 tarım sezonunda da tekerrür etmemesi için bakanlık olarak ne gibi tedbirler almayı planlamaktasınız?
2- 2014 tarım sezonunda DEDAŞın uyguladığı elektrik kesintisinden dolayı kaç bin dönüm arazide tarımsal faaliyet yapılamamıştır? Bunun ülke ekonomisine, çiftçilerimize maliyeti ne kadar olmuştur?
3- Birikmiş enerji borçlarının tarafların mutabık kalacağı şekilde geçmişe dönük bir düzenleme yapılarak ödenmesi ile ilgili bakanlık olarak bir girişiminiz olacak mı?
4- Enerji maliyetinin belirlenmesine ne gibi kriterler esas alınmaktadır? Bu kriterler belirlenirken bölgeler arası farklılık, üretilen ürünler ve elde edilen gelire göre enerji maliyetinin faturalandırması göz önünde bulundurulmakta mıdır?
5- Sulama birliklerin de personel alımı bütçesinin %30 oranında bakım onarım giderlerinin de yine bütçenin %30 ile sınırlandırılması sulama birliklerinin verimli hizmet sunma önünde en büyük sıkıntıların başında gelmektedir. Buna dönük bir düzenleme bakanlığınızın gündeminde midir?
6- Mevcut 6171 sayılı kanun sulama birliklerinin üst birlik çatısı altında toplanmasını ve asıl işini destekleyen konularda yatırım yapmasını engellemektedir. Bakanlık olarak bu olumsuzluğun giderilmesine dair yasal bir düzenleme gündeminizde var mıdır?
7- 2014 tarım sezonunda DEDAŞ ın elektriği düzenli vermemesi çiftçilerimizi maddi yönden zarara uğratmıştır. Bakanlık olarak bu zararların bir nebze de olsa karşılanmasına dönük çalışmanız olacak mıdır?